Mange opplever at hastigheten på det trådløse nettet i heimen slett ikke står i stil med bredbåndsabonnementet. Det er mange ting du kan gjøre for å forbedre både hastighet og rekkevidde, men noen ganger kommer du ikke unna å oppgradere med ny ruter.
Så sent som i forrige uke fortalte vi deg hvordan vi nesten doblet hastigheten på det trådløse nettet som var installert av Get, ved å koble til en ny ruter.
For avanserte brukere
Ruteren vi benyttet i eksempelet, var dagens testprodukt: TP-Link Archer C3200. Det er en såkalt AC3200 tri-band-ruter, som er noe av det mest avanserte på markedet akkurat nå. Vanlige dual-band-rutere byr på ett aksesspunkt i 2,4GHz-båndet og ett i 5GHz-båndet, mens tri-band-rutere byr på et ekstra aksesspunkt i 5GHz-båndet.
Den totale båndbredden blir teoretisk 600 + 1300 + 1300 Mbit = totalt 3200 Mbit. Det er ikke noe utstyr per i dag som kan utnytte hele denne båndbredden, men har du for eksempel bredbånd i mange-hundre-megabit-klassen og ønsker at alle klientene som er tilkoblet skal få maksimalt ut av det, er du i målgruppen.
I høst testet vi tre av TP-Link Archer C3200 argeste konkurrenter i AC3200-klassen, og i denne testen har vi sammenlignet ytelsen mot disse. Men før vi kommer til ytelsestestene, skal vi ta en titt på eksteriør og tilkoblinger.
Smarte antenner og knapper
Ruteren har en flat design, og ruver mindre enn flere av de andre AC3200-ruterne vi har testet. Designen er ikke direkte diskret, men bør heller ikke skremme noen. I likhet med Netgear R8000 har den integrerte antenner som brettes ut når ruteren er i bruk. De er kortere enn på alle de tre konkurrentene, noe som bidrar til et litt mer stuevennlig design, synes vi.

I fronten er den en rekke LED-lamper, som indikerer hvilke aksesspunkter som er aktive, kontakt med nett og klienter. Blått lys er å regne som OK, mens oransje betyr at noe er galt.

I tillegg finner du tre knapper i fronten. Den ene brukes til å slå aksesspunkter av og på, den midterste er WPS-knapp som gjør det mulig å koble for eksempel PC-en til nettet uten nettverksnøkkel, mens den siste skrur LED-lampene av eller på. Praktisk og lett tilgjengelig.

På baksiden sitter en WAN-port og fire LAN-porter, alle byr på gigabit-hastigheter. I tillegg er det to USB-porter her, én USB 3.0-port og én USB 2.0-port. Til disse kan du koble utstyr du vil dele i nettverket, eksempelvis skrivere og eksterne harddisker/minnepinner.

Installasjon og oppsett
I esken følger det med en hurtigveiledning som er lettfattelig, men som dessverre ikke kommer på norsk.
Grensesnittet i menyene er også på engelsk, men vi vil likevel karakterisere menysystemet som meget brukervennlig. Endrer du på innstillingene, effektueres endringene som regel kjapt.
OPPDATERT 14.11.2016: Norske menyer er nå på plass i siste firmware-oppdatering.

C3200 byr på et vell av innstillinger å velge mellom, for den mer avanserte bruker. Ønsker du ikke å forholde deg til alt, finner du det meste av det du trenger på Basic-sidene.

Foreldre vil garantert sette pris på gode kontrollmuligheter, blant annet kan du tidsstyre tilgangen til spesielle PC-er og mobiler. Dette er svært enkelt å sette opp:

Savner norsk og automatikk
Vi har imidlertid funnet noen ankepunkter. Det første er at ruteren, i likhet med alle de andre TP-Link-ruterne vi har testet, ikke har noen løsning for automatisk oppdatering eller sjekk av ny firmware. Det kan alle de andre AC3200-ruterne vi testet i fjor høst.
Her må du i stedet sjekke nettsidene til TP-Link om det har kommet ny firmware, laste ned for deretter å laste opp manuelt til ruteren i etterkant. Det er for tungvint.
Den andre er at det foreligger verken norsk bruksanvisning eller norske menyer. Også dette har konkurrentene fått på plass.
Fra TP-Link får vi imidlertid opplyst at det jobbes med en oppdatering som fikser begge deler. Da vi påpekte dette etter testen av modellen Touch P5 i oktober, fikk vi til svar at dette skulle være på plass før jul. Et halvt år har gått siden desember, og vi venter fortsatt.
Klart beste totalytelse
Nok om ankepunkter - nå skal vi se nærmere på hvordan ruteren oppfører seg i bruk. Vi fulgte samme testprosedyre som beskrevet i denne artikkelen.
Som du ser av diagrammet under, ble ruteren kun slått av Asus RT-AC3200 så lenge vi befant oss i samme rom. I de andre etasjene og på terassen, var TP-Link raskere.
Vi opplevde også hastigheten som svært jevn - som her, fra en etasje ned fra der vi satte ruteren:

Rekkevidden er også helt i toppklasse. Fra en benk, cirka 75 meter fra huset, oppnådde vi overføringshastigheter på 4-6 MB i sekundet, noe som er det beste vi har målt fra denne avstanden.
Også på nettverkslagring via usb viste den seg å yte svært rask. Den er raskere enn de tre andre AC3200-ruterne, spesielt skrivehastigheten er vesentlig raskere - og den beste vi har testet noen gang. Høyere lesehastigheter har vi riktig nok målt på enkelte Linksys-rutere tidligere:
Konklusjon

Det er ingen tvil om at Archer C3200 virkelig har imponert oss både på hastighet og rekkevidde. Vi ble egentlig litt overrasket, da vi har sett andre tester som har konkludert med at begge deler var relativt middelmådig. Disse har imidlertid testet med en tidlig firmware, mens vi testet ruteren etter siste oppdatering.
Erfaringsmessig vet vi at svært mye kan fikses og forbedres med slike oppdateringer. Vi kan derfor heller ikke utelukke at de tre AC3200-konkurrentene som vi testet i høst, også har blitt bedre siden testtidspunktet.
De største ankepunktene - som også forhindrer at produktet får en sekser på terningen, er mangel på norsk språk og automatikk knyttet til ny firmware. Merk også at ruteren i skrivende stund ikke er blant de billigste i dette firkløveret. Netgear R8000 får du for eksempel for under 2.000 kroner nå. Uansett fortjener Archer C3200 en klar anbefaling fra oss.
OPPDATERT 14.11.2016: Norske menyer er nå på plass i siste firmware-oppdatering.
Synes du prisen blir for høy og at ytelsen blir overkill i forhold til dine behov, finnes det mange andre - rimeligere rutere å velge mellom. Vi har testet en rekke av dem.
Her finner du oversikten.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.