Toveis språkhjelp som duger

Kunnskapsforlagets nye digitale Engelsk stor ordbok inneholder ikke mindre enn 217.000 oppslagsord og uttrykk, i tillegg til 522.000 oversettelser fra engelsk til norsk og norsk til engelsk.

Engelsk stor ordbok legger seg på tittellinjen i programmene dine. Når du beveger musen over et ord i et par sekunder, dukker det opp i søkefeltet.
Engelsk stor ordbok legger seg på tittellinjen i programmene dine. Når du beveger musen over et ord i et par sekunder, dukker det opp i søkefeltet.Vis mer

Kunnskapsforlaget har laget digitale oppslagsverk i flere år allerede. Vi har tidligere omtalt både Aktiv ordbok Engelsk-norsk, og Store norske leksikon. Nå har altså selskapet lansert sin største engelsk-norske ordbok i digital form.

Så enkelt som mulig

Tilgjengelighet er et stikkord for hvor brukervennlig digitale oppslagsverk vil være. Dersom du må kopiere eller notere tekst, for deretter å slå det opp i et eget program, er tilgjengeligheten dårlig. Kunnskapsforlaget har tatt konsekvensen av dette, og har derfor basert sine nye ordbøker på den norskutviklede iFinger-teknologien.

I praksis betyr iFinger-teknologien en tett integrering i alle tekstbaserte Windows-programmer, som for eksempel nettlesere, tekstbehandlere osv., der oppslagsverk kommer til sin rett. Hver gang du lurer på betydningen av et ord er det tilstrekkelig å bevege musepekern over det, så dukker forklaringen opp i iFinger-vinduet, i dette tilfellet øverst i høyre hjørne i programvinduet. Du kan også taste inn ord og søke manuelt i iFinger-vinduet.

Mer enn bare oversettelser

Engelsk stor ordbok dekker både britiske og amerikanske former og stavemåter, og inneholder dessuten ord fra engelsk og norsk dagligtale. Fagord-delen er også svært omfattende.

Ordboken hjelper deg med mer enn bare oversettelse, den viser deg også eksempler på ordene i en sammenheng. Du kan ”låse” resultatene slik at eksemplene forblir synlige. Dette er spesielt nyttig dersom du skriver brev, epost og lignende, og trenger hjelp til oversettingen.

Nesten usynlig

Du kan få utdypende forklaringer til ordene, og låse visningen
Du kan få utdypende forklaringer til ordene, og låse visningen Vis mer

Vi installerte Engelsk stor ordbok på en PC med Windows Me. Vi forsøkte også Windows XP, og det så ut til å fungere fint. Full installasjon opptok ikke mer enn rundt 20 MB harddiskplass, og ordboken startes automatisk med operativsystemet. iFinger-vinduet knyttes automatisk til tittellinjen i Windows-programmene, men denne funksjonen kan skrus av. Ved å høyreklikke det lille iFinger-symbolet på systemverktøylinjen kan du starte søk manuelt.

I de fleste tilfellene var det tilstrekkelig å bevege musepekeren over et ord, så dukket ordet opp automatisk i iFinger-vinduet. Vi kunne deretter trykke på søkeknappen, og oversettelsen dukket opp i løpet av et sekund eller to. Av ukjente årsaker fungerte ikke å bare bevege musen over ordene i 100% av tilfellene, vi fant ut at å dobbelklikke på ordene var den tryggeste løsningen. Du kan også konfigurere ordboken slik at forklaringene dukker opp automatisk.

Ordboken søker både i den norske og engelske delen, og hvis ordet ikke finnes, markeres dette med teksten ”ingen treff”. Dette kan skje for eksempel på firmanavn og lignende som ikke dekkes av ordboken.

På CD eller nedlastbar versjon

For å installere iFinger og Engelsk stor ordbok trenger du en PC med minimum Pentium 166 MHz-prosessor, Windows 95/98/Me/NT4/2000 eller XP. Programmet leveres på CD-ROM, men det finnes også en versjon som kan lastes ned fra Kunnskapsforlagets hjemmeside. Ordboken koster 998 kroner inkludert moms, og kan kjøpes i bokhandelen.

Kunnskapsforlaget tilbyr også en billigere, mindre omfattende toveis engelsk-norsk ordbok som benytter samme teknologi. Denne koster 298 kroner inkludert moms. Denne finner du mer informasjon om her