TouchPad er HP sin iPad-utfordrer

Endelig en ordentlig iPad-konkurrent, fra verdens største PC-produsent?

Det enkle er ofte det beste, og når HP nå omsider er klar med sitt eget nettbrett, har det ganske enkelt fått navnet TouchPad. Men hvis du trodde det var snakk om nok et Android-brett, tar du feil: TouchPad bruker HP's eget operativsystem, webOS.

Arven etter Palm

webOS er, som Android, Linux-basert. Systemet har allerede vært i markedet et par år, men kun i smarttelefoner fra Palm. I fjor vår kjøpte HP Palm, og fortsatte utviklingen av både Palm-telefoner og webOS, men har så langt nærmest vært usynlige på det norske markedet.

Systemet skal være enkelt å skalere, og HP har ambisjoner om å bake det inn i skrivere og andre nettilkoblede enheter, og vil dessuten lage en PC-versjon av operativsystemet på sikt, skriver ITWorld.

webOS har allerede sin egen App Store, og i skrivende stund er det rundt 5.500 tilgjengelige applikasjoner i butikken. Det er småtteri mot Android Market og Apples AppStore, men dette kan fort endre seg, når verdens største PC-produsent setter all sin tyngde bak sin webOS-satsning.

Les også: Xoom er Motorolas iPad-utfordrer

Tre nye produkter

Nå lanserer nemlig HP de tre første offisielle HP-produktene som benytter webOS, og de gjør det med brask og bram. Det er snakk om to smartmobiler, Pre3 og Veer, i tillegg til nettbrettet Touchpad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og sistnevnte ser ut til å kunne bli en seriøs utfordrer til Apples iPad, som i skrivende stund "eier" nettbrettmarkedet med rundt 75% markedsandel på verdensbasis.

Mye likt utenpå, mer potent inni

Størrelsesmessig er den omtrent identisk, skjermen måler 9,7 tommer og har samme oppløsning som iPad (1024 x 768 piksler), og den kommer med 16 og 32 GB kapasiteter (iPad kommer også i 64 GB utgave). Vekten på 750 gram er også omtrent likt med iPad.

TouchPad har mye til felles med iPad på utsiden. Foto: HP
TouchPad har mye til felles med iPad på utsiden. Foto: HP Vis mer


Prosessoren i TouchPad er en dobbelkjernet Snapdragon på 1,2 GHz, en god del kraftigere enn den som sitter i første generasjon iPad.

I tillegg har TouchPad et kamera over skjermen, full støtte for HTML5 og Flash, ekte multitasking, samt lydforbedringssystem fra Beats Audio. Den har også et skalerbart skjermtastatur, som dermed kan tilpasses fingrene dine. Utskriftsstøtte til både HP og en rekke skrivere fra andre produsenter, er også på plass. Med unntak av HTML5 er det mye her som iPad foreløpig mangler.

Nettbrettet skal også ha full støtte for å lese/redigere Word, Excle og PowerPoint.

Her ser du en video fra lanseringen:

Kommer til sommeren

TouchPad og de to telefonene blir tilgjengelig i markedet til sommeren. Innen den tid har Apple med stor sannsynlighet lansert 2. generasjon iPad, så det blir spennende å se om TouchPads fortrinn er like åpenbare innen den tid.

Norge ikke først

Hva tror du?

Har TouchPad en sjanse mot iPad? (Avsluttet)
Ja!(55%) 685
Nei!(29%) 360
Usikker...(16%) 200
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi har vært i kontakt med HP Norge, og har fått vite at vi neppe vil se TouchPad offisielt før mot slutten av året her til lands. DinSide Data kommer tilbake med mer informasjon etter hvert.

Du finner mer informasjon om TouchPad hos HP/Palm.

Les også: Det største problemet med iPad