Toshiba Satellite 5200

Toshiba byr på mange spennende funksjoner i sin nye bærbare toppmodell, Satellite 5200. Den rålekre maskinen ble en ren nytelse å stifte bekjentskap med.

Publisert
Toshiba Satellite 5200
Toshiba Satellite 5200
Pekeplate med bakbelysning. Tøft!
Pekeplate med bakbelysning. Tøft! Vis mer

Maskinene i Satellite-serien er relativt store og kraftige, og hvis du er ute etter desktop-erstattere er disse Toshibas sterkeste kort. Vi har tidligere testet en annen modell i Satellite-serien, Satellite 1900. Den vakte også stor begeistring i redaksjonen, blant annet på grunn av svært god batterilevetid og innovativ design.

Med Satellite 5200 er Toshiba virkelig på krigsstien, og kaller maskinen "den ultimate multimedia-opplevelsen". Her får du en rekke løsninger vi tidligere ikke har sett på bærbare PCer, og som gjør den til en soleklar utfordrer til den grå kassen under pulten din - vel og merke hvis prisen ikke utgjør noen hindring. Toppmodellen, som vi har testet, 5200-801, koster nemlig nesten 35.000 kroner inkl mva. Men så er det heller ikke snakk om hvilken som helst PC.

Fra øverste hylle

Hold deg fast: her får du DVD-brenner (DVD-R/RW), surroundlyd-system fra Yamaha, og Harman/Kardon høyttalere med subwoofer, alt innebygd i PCen. Og det virker faktisk veldig bra, for første gang har vi faktisk sittet og nytt musikk fra høyttalere i en bærbar PC. Imponerende. Du får også med trådløs fjernkontroll til å styre det hele.

Men Satellite 5200 står ikke tilbake på det generelle utstyrsnivået heller. Den har en 2.0 GHz Mobile Pentium 4-prosessor, Nvidias aller raskeste grafikkløsning for bærbare PCer (Geforce4 Go-460 med 64 MB RAM), 512 MB arbeidsminne og 60 GB harddisk. Alt dette burde sørge for nok datakraft til en plass i toppklassen.

En liten kikk på maskinen, og vi finner 3 USB-porter, infrarød kommunikasjonsport, 1 stk PCMCIA-plass, FireWire-port, 10/100 Mbit nettverk, SD-kortleser, 56 Kb modem og Bluetooth. Puh! Maskinen er i tilllegg tilrettelagt for trådløst nettverk, med innebygd antenne.

Diskettstasjon får du også, men bare i ekstern USB-utgave. Ingen tårer felt.

Design i sentrum

Selve innpakningen er i skinnende blank, blå plast, og gir signaler om kvalitet og stil. I fronten finner du styreknapper for musikk- og DVD-avspilling, og et lite LCD-panel viser klokka samt batterinivå når DVD/CD ikke er i bruk. Alle innganger og utganger, med unntak av USB-portene, dekkes av plastdeksler som vippes ned når disse skal brukes. Slike deksler har en tendens til å knekke etter en stund, vi kan ikke si annet enn at disse dekslene ser ut til å ha gode fester, noe som er en klar fordel.

I fronten finner du knapper for styring av CD/DVD, samt et lite LCD-display
I fronten finner du knapper for styring av CD/DVD, samt et lite LCD-display Vis mer
Fronten på en ny bil? Nei, bakstussen på Toshiba Satellite 5200.
Fronten på en ny bil? Nei, bakstussen på Toshiba Satellite 5200. Vis mer
Design har tydelig stått i sentrum når Toshiba tegnet Satellite 5200.
Design har tydelig stått i sentrum når Toshiba tegnet Satellite 5200. Vis mer

Det eneste vi vil trekke når det gjelder utformingen, er at maskinen ruver ganske bra, og til tross for dette er den utstyrt med et tastatur der mellomromstasten og returtasten er for små. Hvorfor er for eksempel returknappen mindre enn skift-tasten? For Touch-eksperter er det lett å bomme her. Spesialtaster som paragraf og Windows-tasten er i tillegg plassert på ulogiske steder i forhold til et standard tastatur.

For øvrig er tastaturplaten og tastene solide og faste, men totalt sett har vi sett andre løsninger vi har likt langt bedre.

Skjermen er stor, skarp og lyssterk, og byr på en oppløsning på hele 1600x1200 punkter. Det gir plass til svært mye informasjon på skjermen, men det kan kanskje bli litt smått etter enkeltes smak. En løsning kan være å sette opp skriftsstørrelsen i operativsystemet. Vi hadde uansett ikke noen problemer med å lese standardsskriften.

Vekta på 3,2 kg får også godkjent, utstyrsnivået tatt i betraktning.

1600x1200-oppløsning gir plass til mange vinduer samtidig på skrivebordet. Noen vil nok synes at bokstaver og tegn blir litt for små.
1600x1200-oppløsning gir plass til mange vinduer samtidig på skrivebordet. Noen vil nok synes at bokstaver og tegn blir litt for små. Vis mer

Innovativ pekeplate

En annen interessant løsning som vi ikke har sett før, var pekeplaten (touch-paden). Denne brukes ikke bare til å styre musepekeren, men er også en trykkfølsom interaktiv miniskjerm med mange funksjoner. Som standard ligger det virtuelle hurtigknapper i hjørnene som simulerer vanlige "museklikk", som maksimer/minimer og åpne startmenyen.

Trykker du på knappen i midten under pekeplaten, får du frem en PDA-lignende meny på pekeplaten, som lar deg velge mellom enkle programmer som kalkulator, notater og frihåndtegning. Alt vises på pekeplaten, og styres med pekefingeren din (tastaturet til notater). Spennende og innovativt, men wow-effekten er kanskje større enn nytteverdien?

Pekeplaten er også en LCD-skjerm med PDA-funksjonalitet.
Pekeplaten er også en LCD-skjerm med PDA-funksjonalitet. Vis mer

Forrykende ytelse

Geforce4 Go 460-brikken er i skrivende stund den raskeste løsningen for bærbare PCer fra nVidia. Sannsynligvis er det bare ATI Mobility Radeon 9000 som overgår ytelsen pr i dag. For å si det rett ut, her får du grafikkytelse i bøtter og spann til selv de mest avanserte spill i høy oppløsning. En liten pekepinn - 141 bilder pr sekund i Quake III Arena i 1024x768x32. Det er fire ganger hurtigere enn hva som er nødvendig for å få glidende bilder uten hakking...

Prosessorytelsen er også som forventet, meget høy. Vi sammenligner med Zepto Znote 2002 (2 GHz prosessor) og og finner ut at Toshiba Satellite 5002 er like rask. Begge disse maskinene ligger hakk i hæl med Dell Inspiron 8200 (2.2 GHz prosessor), som er den raskeste PCen vi har testet med Mobile-prosessor. Når det gjelder grafikkytelse, går derimot Satellite 5002 helt til topps, godt foran Dell med Zepto på tredje.

Gledelig er det å konstatere at Toshiba prioriterer støysvake løsninger. Til tross for den høye ytelsen er Satellite 5200 riktig stillegående. Viften er intelligent og termostatstyrt, og de gangene den slår inn vil den neppe utgjøre noen stor miljøplage.

Batterilevetiden får godkjent og vel så det, selv om den ikke kan måle seg med Satellite 1900. Toshiba reklamerer med minst 2 timer, vi målte den til 2 timer og 56 minutter. Da er alle strømsparealternativer skrudd av; med disse på orker den kanskje enda noen minutter. Husk at video, hurtig grafikk, lyd osv er med på å senke batterilevetiden betraktelig.

Konklusjon

Toshiba Satellite 5200 er selve grom-maskinen vår for øyeblikket, og helt klart vår favoritt i denne prisklassen. Her får du i bøtter og spann av både ytelse og funksjonalitet. DVD-brenner, kvalitetslyd og interaktiv pekeplate er nyheter som var utenkelige for bare kort tid siden, og som helt sikkert vil bidra til at flere vil vurdere å konvertere til en mobil løsning.

På minussiden kommer først og fremst prisen, som er for høy til at hvermannsen vil kjøpe denne maskinen. Men for deg som er ute etter det beste, er det ingen tvil om hva vi synes du bør velge akkurat nå. Valget må bli Toshiba Satellite 5200-801.

OBS! Vi kommer heretter til å kåre testvinnere i tre forskjellig prisklasser. Proffklassens første testvinner er Toshiba Satellite 5200-801. Flere maskiner i forskjellige prisklasser er på vei inn til vår testlab, og Best i test følger produktene som til en hver tid er best. Følg med!

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer