Toshiba Satellite 2800-100

Toshiba markedsfører denne modellen som en bærbar multimedia-PC, og av våre testede økonomimodeller er dette den eneste som leveres med DVD-ROM som standard.

Toshiba Satellite 2800-100
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Toshiba satser hardt på sin bærbare portefølje denne våren, og en av de mest prisgunstige PCene som samtidig er relativt kraftig, er denne Satellite 2800-100. Den frister blant annet med en egen knapperad for styring av DVD-spilleren slik at du kan høre på musikk uten å skru på PCen. Med andre ord, en litt stor discman, men en kjærkommen løsning når du er på tur og likevel har med deg maskinen. Husk bare å ta med hodetelefoner så den innebygde subwooferen(!) ikke plager medpassasjerene dine.

LES OGSÅ:

Work and play

Satellite 2800-100 kommer med Windows ME og Microsoft Works suite 2000 ferdig installert. Her er det bare å skru på og sette i gang med å jobbe. Når du trenger en pause kan du starte det medfølgende programmet Mediamatics DVD express for å slappe av med en film. Toshiba inkluderer også et ypperlig program kalt Toshiba Maskinoppsett, hvor du kan styre oppstartsfunksjoner og andre avanserte valg som du vanligvis ikke har direkte tilgang til fra Windows.

Designet er smakfullt i sølv og svart, men den blir litt vel stor og rund i formen. Med hele 3.3 kg og et volum på 3922 cm² er dette den største og tyngste av de bærbare vi har testet i denne omgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Praktisk bruk

Toshiba har laget et stort og svært behagelig tastatur til Satellite-serien sin. Godt tastatur er viktig for jobbkomforten, og i tillegg er kanten som vender mot deg avrundet slik at håndbakene får god og behagelig støtte. Pekerstyringen ordnes med en pekepinne som kjentes litt treg ut i reaksjonen, men etter litt tilvenning gikk det greit å bruke den. Nedenfor tastaturet finner du fire knapper, hvor to fungerer som venstre og høyre museknapp, mens de to minste brukes for å rulle opp og ned i dokumenter og nettleser.

Den 13.3” store skjermen har et lyssterkt bilde uten skyggepartier, og beskyttes godt av det solide lokket. Makimal oppløsning er 1024x768 punkter med 32 biters fargedybe. Vi synes Toshiba godt kunne montert en større 14.1” skjerm siden det er god plass rundt 13.3”-skjermen som ikke blir utnyttet til annet enn en tykk ramme. DVD-spilleren yter 8x, men er fastmontert på samme måte som 3.5” diskettstasjonen. Du kan med andre ord ikke ta dem ut på en lettvint måte for å sette inn et ekstra batteri eller en harddisk til.

Bildekvaliteten på DVD-avspilling var svært bra, både på den aktive matriseskjermen, TV, og med projektor. En sjelden gang rykket bildet litt, men ellers klarte kombinasjonen av 64MB minne, en Celeron 650MHz prosessor og en S3 Savage IX grafikkbrikke med 8MB minne å få bildene ut på løpende bånd. Tilkobling til TV skjer med den medfølgende kabelen som fører både komposittvideo og lyd.

Knapperaden for CD-avpilling med lokket stengt.
Knapperaden for CD-avpilling med lokket stengt. Vis mer

Lyd fra harddisk og vifte var så godt som umulig å høre, og Toshibaen viste seg å være mer stillegående enn selv Best Apache.

Kranglete ytelsesmåling

Når vi har bærbare PCer til test kjører vi testprogrammet Sysmark 2000 for å måle ytelsen i 12 forskjellige applikasjoner. Dette gir en god indikasjon på hvordan maskinen takler daglig bruk og hvilke typer operasjoner som er dens svake og sterke sider. Men med Satellite 2800-100 måtte vi gi opp å få kjørt denne testserien. Sysmark 2000 ville rett og slett ikke kjøre skikkelig. Vi tenkte først at det skyldtes at Toshibaen har installert Windows ME, men da vi fikk gjennomført de samme testene på Acer Travelmate 203TX med Windown Me installert, ble vi mer usikre på hvor problemet lå.

Vi fikk til gjengjeld målt Toshibaens ytelse med programmet SiSoft Sandra Professional 2001, som vi også kjører på alle våre test-PCer. Målingene av prosessorytelse og minnebåndbredde viste at Satellite 2800-100 plasserer seg omtrent på samme nivå som Best Apache, men med litt høyere minnebåndbredde. Satellite 2800-100 flytter 240 MB per sekund med heltall, noe som er rett i underkant av Fujitsu-Siemens Lifebook B-2154 med 264 MB/s. Kopieringstesten vår av 489MB data fra CD til harddisk gikk unna på 6 minutter og 23 sekunder, som er det raskeste av de seks PCene vi har testet til nå.

I forhold til krevende operasjoner som DVD-avspilling og bilderedigering med Adobe Photoshop, klarte Satellite 2800-100 seg bra. I kontorapplikasjoner ble det vanskeligere å få et inntrykk av hvordan den klarer seg ved svært krevende bruk, men vi merket ingen problemer ved normal bruk av Microsoft Word og Excel, med flere vinduer oppe samtidig.

Konklusjon

Er du ute etter en relativt kraftig bærbar PC med DVD-spiller, som samtidig ikke er avskrekkende dyr, kan 18.140,- kroner være en god investering for deg i denne maskinen. Dessverre får du også en stor og tung maskin på kjøpet, men heldigvis har den et bra design og er god i daglig bruk.

Er du mer opptatt av ren datakraft kan du få mer for pengene ved å velge den billigere, men kraftigere, Dell Latitude CPt S600 GT som i skrivende stund også er vårt valg for Best i test.