Toshiba Satellite 1900

Både Crest Companion 620 og Toshiba Satellite 1900 er i følge reklamen fullgode alternativer for stasjonære PCer. Vi er nesten enige, spesielt når det gjelder den ene av de to modellene vi har testet denne gangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Toshiba Satellite 1900
Toshiba Satellite 1900 Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Crest Companion 620
Crest Companion 620 Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM30751)]

For mange vil begge disse PCene være gode alternativer for stasjonære PCer. Det kan virke som om den siste flaskehalsen med hensyn til ytelse er harddiskene. Rotasjonshastigheten er lavere enn på 3,5"-disker, som i tillegg lagrer og leser mer data pr rotasjon. Det merker du best i tunge operasjoner som involverer diskbruk, og når du jobber i flere programmer samtidig.

LES OGSÅ:

Begge modellene har høy ytelse i de fleste situasjoner, men skiller seg likevel fra hverandre på flere områder.

Design og bærbarhet

De to PCene skiller seg klart fra hverandre utseendemessig. Toshiba Satellite 1900 er en god del større en Crest Companion 620, og med sine 3,8 kg er den en skikkelig tungvekter i denne sammenhengen. På den annen side er den svært solid bygd, og har et innovativt design med blant annet en mekanisme som gjør at skjermen blir løftet litt opp når den er i bruk. Størrelsen er ikke alltid like praktisk, blant annet hadde vi problemer med å få plass til Toshibaen i vår bæreveske med standard mål.

Crest Companion 620 er penere (synes vi) enn Toshiba Satellite 1900, har et klassisk sølvgrått design med blått lokk, er mer kompakt og er nesten en kilo lettere enn Toshibaen.

Karakter Crest: 8
Karakter Toshiba: 6

Praktisk bruk

Tastaturløsningene er temmelig like på de to PCene. Vi hadde ønsket oss større spesialtaster som linjeskift og mellomrom, men vi gir likevel godkjent. Begge PCene har pekeplate, og dette er nå den klart mest brukte museløsningen.

Vi opplevde ingen problemer under kjøring av våre testprogrammer, og begge PCene oppførte seg helt stabilt under hele testingen. Dette er ingen selvfølge, det skjer ofte at PC-modeller har problemer med enkelte krevende applikasjoner og spill.

Begge PCene har lyssterke og skarpe skjermer, men Toshibaen leveres med 15”, og Cresten med 14,1”. Oppløsningen er derimot den samme. Flere og flere bærbare PCer har skjermer med høyere oppløsning, og det hadde ikke gjort noe med litt mer enn XGA, spesielt på 15 tommere.

Cresten har innganger for lyd i fronten, og her finner du også en Firewire-kontakt. Meget praktisk.

Begge PCene er utstyrt med automatisk regulering av hastigheten på prosessorkjøleviften. I praksis betyr det at hvis du sitter og jobber med et tekstdokument eller regneark, kan du forvente at viften stopper helt eller roterer sakte. Dersom du jobber med tyngre prosjekter, som spilling, videoredigering osv, vil du oppleve at viften begynner å gå. Det vil gi en del støy, og viften i Cresten både støyer mer og slår oftere inn enn viften i Toshibaen.

Vi merker oss at Crest gir 3 års garanti på produktet, mens Toshiba nøyer seg med ett. Stort pluss til Crest på dette punktet.

Karakter Crest: 8
Karakter Toshiba: 8

Ytelse

Crest Companion 620 kan skreddersys og leveres med forskjellige prosessor-, minne-, og harddiskkonfigurasjoner. Modellen vi fikk til test var utstyrt med en 1,7 GHz Desktop Pentium 4-prosessor, 30 GB harddisk og 256 MB minne. Toshiba Satellite 1900, hadde samme størrelse på disk og minne, men 1,6 GHz prosessor. Maskinene ble levert med samme grafikkløsning, Ati Mobility Radeon .

Toshiba Satellite 1900 er relativt stor og klumpete i forhold til Crest Companion 620
Toshiba Satellite 1900 er relativt stor og klumpete i forhold til Crest Companion 620 Vis mer

Til tross for tregere prosessor var Toshiba ytelsesmessig hakket bedre i de fleste testene våre. I enkelte av testene, blant annet komprimering av WAV-filer til MP3, var forskjellen i ytelse temmelig stor.

Tastaturløsningen er temmelig like på de to maskinene. Toshiba har utnyttet plassen dårligst.
Tastaturløsningen er temmelig like på de to maskinene. Toshiba har utnyttet plassen dårligst. Vis mer

Pentium 4-prosessoren er utstyrt med følere som senker hastigheten dersom den blir svært varm. På bakgrunn av nettopp dette har vi en teori om at kjøleløsningen i Crest Companion 620 ikke er optimal. Vi underbygger denne påstanden med at komprimeringen var vesentlig tregere på de siste WAV-filene i forhold til de første. Da gikk prosessorviften også på full guffe, og prosessoren ytte tilsynelatende mindre og mindre. Det resulterte i at komprimering av WAV-filer (290 MB) tok lenger tid på Crest Companion 620 enn på flere langt svakere Celeron-baserte bærbare PCer som vi har testet tidligere, og et helt minutt tregere enn Toshiba Satellite 1900.

I andre tester var ikke utslagene så store, men Toshiba lå hele tiden litt foran, med unntak av harddiskytelsen. Grafikkytelsen var også bedre og jevnere på Toshibaen i forhold til Cresten. ATI Mobility Radeon yter ikke så bra som Nvidia-baserte løsninger, men holder til de flestes behov. Spilling i 1024x768 punkters oppløsning på den interne skjermen fungerer bra med de fleste spill som er på markedet i dag.

Karakter Crest: 7
Karakter Toshiba: 9

Batteriløsning

Etter en halv times bruk var det fortsatt 90% igjen av batteriet i Toshiba Satellite 1900
Etter en halv times bruk var det fortsatt 90% igjen av batteriet i Toshiba Satellite 1900 Vis mer

Vi var svært spente på hvordan valget av Desktop Pentium 4-prosessoren ville påvirke batterilevetiden. Vi vet av erfaring at Desktop-prosessorer som regel fører til at batteriet blir fort tomt, det er ikke uvanlig med en halvering av levetiden i forhold til modeller med Mobile-prosessor.

Crest Companion 620 holdt koken i 2 timer og 20 minutter på standardbatteriet. Da var aller strømsparealternativene i Windows skrudd av, noe som normalt vil gi enda lengre levetid. Isolert sett er dette bedre enn vi hadde forventet, men det var før vi hadde testet Toshibaen.

Toshiba Satellite 1600 er utstyrt med Toshibas eget strømsparingsprogram med en rekke innstillinger for optimal batteriytelse. Etter å ha deaktivert dette kjørte vi Batterymark for å teste levetiden, og fikk oss en meget stor overraskelse. 4 timer og 6 minutter er rett og slett svært imponerende, og er i skrivende stund bedre enn noen andre modeller vi har testet, det være seg Mobile- eller Desktop CPU-baserte PCer.

Det er sjelden at vi opplever lengre levetid i våre batteritester enn hva produsenten oppgir. Det varaltså tilfellet med Toshiba Satellite 1900..

Karakter Crest: 6
Karakter Toshiba: 10

Utstyrsnivå

Begge PCene er godt utstyrt, med blant annet stor og romslig harddisk, mye minne og både CD-brenner (8x 8x 24x) og DVD-spiller (8 x). Begge har også innebygd nettverkskort, IrDA, V90-kompatibelt modem og TV-utgang. Grafikkontrolleren er av type ATI Mobility Radeon med 16 MB DDR-SDRAM på begge PCene.

Crest Companion 620 er utstyrt med Firewire og lydinnganger i fronten. Lurt!
Crest Companion 620 er utstyrt med Firewire og lydinnganger i fronten. Lurt! Vis mer
I fronten på Toshiba Satellite 1900 finner du knapper for avspilling av musikk-CDer.
I fronten på Toshiba Satellite 1900 finner du knapper for avspilling av musikk-CDer. Vis mer

Toshibaen leveres med intern diskettstasjon som standard, mens denne kobles til eksternt via USB på Cresten. Toshiba fått plass til 3x USB-porter og 2x PCMCIA-plasser, der Crest bare har henholdsvis 2 og 1. Men Crest har til gjengjeld FireWire-port for blant annet videoredigering, og det har ikke Toshiba. Det synes vi er litt skuffende. Et FireWire-kort i PCMCIA-utførelse koster gjerne en tusenlapp.

Begge PCene leveres med Windows XP installert.

Karakter Crest: 9
Karakter Toshiba: 8

Konklusjon

I denne testen imponerte begge maskinene med høy stabilitet og ytelse, men Toshiba Satellite 1900 varstrået vassere enn Crest Companion 620. Den ekstreme batterilevetiden på Toshibaen er vel og bra, men høy vekt og stort volum gjør at den passer best på kontorpulten.

Den store skjermen og generelt høye ytelsen gjør den til det beste desktop-alternativet av disse to.

Men dersom lav vekt og kompakt og lekkert design er viktigere for deg, vil du nok bli mer tilfreds med Crest Companion 620. Dessuten vinner Crest når det gjelder garantiordning. 3 års garanti på bærbar PC er meget overbevisende.

PS! Testen av bærbare PCer er løpende, og vi har for øyeblikket Pentium 4-modeller fra flere andre produsenter på testbenken. Resultatene publiseres på DinSide så snart disse er ferdig testet, og Best i test-stemplet følger den modellen som til en hver tid er best i denne klassen.

Andre testede bærbare PCer finner du her

Finn den bærbare PCen som passer deg best