Toshiba Portégé R100

Toshiba Portégé R100 er under 2 cm tynn, og så lett at den merkes knapt i sekken. Dette er virkelig en PC for folk på farten.

Noen er rett og slett helt avhengig av å ha PCen med overalt. Toshiba Portégé R100 veier ikke mer enn 1,09 kg - eller 1.394 kg med et ekstrabatteri, og er uansett så kompakt at den absolutt bør vurderes av denne målgruppen.

Med de beskjedne ytre målene 286 x 229 mm og en tykkelse som for det meste er på knapt 1,9 cm, trenger du ikke allverdens med plass i verken sekken eller håndvesken. Setter du på det medfølgende ekstrabatteriet, blir tykkelsen 3,5 cm i bakkant.

Til tross for beskjedne mål har maskinen et bra utstyrsnivå - og yter godt til alle normale kontorformål. Prosessoren er en low-voltage Pentium M på 1 GHz, som gjør sitt til at batterilevetiden skal bli best mulig. Her er en rask oppsummering av de viktigste øvrige spesifikasjonene:

 • 256 MB DDR-arbeidsminne (maks 1,2 GB)
 • 40 GB harddisk (1,8" Toshiba)
 • 12,1" TFT skjerm, oppløsning 1024 x 768
 • Dedikert grafikkadapter fra Trident, XP4 med 32 MB DDR-RAM
 • SD-minnekortleser
 • Trådløst nettverk 802.11b/g 54 Mbit
 • 10/100 Mbit nettverk
 • 56 Kb faxmodem
 • 2 stk USB 2.0-porter
 • VGA utgang
 • 1 stk PCMCIA-plass
 • Mic inn + lyd ut
Flere tekniske data

Vi merker oss spesielt at harddisken måler beskjedne 1,8 tommer. Den veier utrolige 62 gram, og bidrar dermed sterkt til at vekt og størrelse på maskinen holdes nede. Skjermen er liten, men har heldigvis høy oppløsning. For øvrig ser vi at her ikke er noen optisk enhet (CD/DVD), så her må man bruke en ekstern enhet tilkoblet USB eller PCMCIA. Dette følger dessverre ikke med. Vi savner også iR-port!

Utformingsmessig er PCen tradisjonell i sort og grått - typisk Toshiba. Lokket er belagt med aluminium, som beskytter skjermen godt mot trykk. Det stiver skjermen brukbart, men vi har sett langt mer robuste løsninger, da riktig nok langt tykkere.

Toshiba Portégé R100


I bruk

Skjermen har god lysstyrke, som enkelt kan justeres ned for å spare batterilevetid. Betraktningsvinkler er brukbare, men kontrasten er helt klart aller best dersom du sitter rett i mot.

Tastaturet er faktisk like stort som på større modeller, og er derfor ikke noe problem for deg som er vant til å skrive på bærbar PC. Det er i tillegg imponerende fast og fint. Det vi ikke har sansen for, er Toshibas noe sære plassering av spesialtaster. Her finner du for eksempel Windows-tasten øverst i høyre hjørne, og paragraf/pipe har tatt plassen til ALT-tegnet til venstre for mellomromstasten. Naturligvis er dette en vanesak, men hvis du veksler mellom flere tastaturer blir det fort noen feiltastinger her og der.

Den er bare SÅÅ tynn!
Den er bare SÅÅ tynn! Vis mer


Maskinen er utstyrt med en liten høyttaler på undersiden. Plasseringen spiller egentlig liten rolle, lyden er noe av det spinkleste vi har hørt siden vi fikk vår første AM-lommeradio i 1978.

PCen er for øvrig dønn stille 99% av tiden. Bare helt mot slutten av de mest prosessorkrevende oppgavene startet en støysvak vifte, og denne stoppet så snart oppgavene var fullført. Da gjør det ikke så mye at utblåsningen skjer gjennom åpningen til minnekortleseren :-)

Ytelse

Vi hadde ikke forventet allverdens ytelse verken av prosessor, grafikk eller disk. Det bør absolutt ikke være med høyest mulig ytelse for øyet man vurderer denne PCen. Vi ble likevel overrasket over at ytelsen på den strømgjerrige prossessoren tilsvarer en Pentium 4M på rundt 1,5 GHz under de fleste forhold. Det holder i massevis til selv tunge kontoroppgaver som inkluderer mye kalkulasjon.

Ekstrabatteriet byr på godt over 4 timer ekstra arbeidstid.
Ekstrabatteriet byr på godt over 4 timer ekstra arbeidstid. Vis mer


Grafikken var egentlig også overraskende kvikk, den er bedre enn mange integrerte løsninger. Selvsagt ikke noe for spillentusiastene, men hadde absolutt ingen problemer med å kverne krevende 2D-sekvenser og enklere 3D. Under en del av grafikktestene stoppet bildet helt opp innimellom, uvisst av hvilken grunn. Det kan muligens bero på uferdige drivere.

Det lille internbatteriet holdt maskinen gående i overkant av 2 timer. Det er omtrent som lovet fra Toshiba. Med tilleggsbatteriet gikk det svært mye bedre. Hele 6 timer og 5 minutter viser vår test, og det er rett og slett et strålende resultat!

Konklusjon

Etter å ha testet et hundretalls bærbare PCer de siste årene, skal det litt til for å gjøre et varig inntrykk på undertegnede. Portége R100 har sannsynligvis klart det. Vi gleder oss slett ikke til å returnere den i morgen.

Ankepunktet for mange vil naturligvis være prisen. Dobler man vekten får man naturligvis både mer kraft og bedre utstyrsnivå for samme sum, men da mister man samtidig den uovertrufne mobiliteten.