Toshiba med første bærbar med 21:9-skjerm

Ekte kino-format for første gang i en bærbar PC.

Den japanske elektronikkgiganten har nettopp vist fram en bærbar PC med skjerm med bredde-høydeforholdet 21:9, også kjent som kino-format, under årets Computex-messe i Taiwan. Fra før har blant andre Philips lansert tilsvarende format på TV-er i både 50- og 58-tommer, men dette skal være den første PC-en med den uvanlige skjermutformingen.

Skjermen har en diagonal størrelse på 14,4 tommer, og en oppløsningen på 1792 x 768 piksler.

Se også: Test av Philips Cinema 21:9 Platinum 58PFLl9956

Gunstig for horisontal skrolling

En slik oppløsning kan umiddelbart virke rart på en bærbar PC, men med introduksjonen av Windows 8 kan den likevel gi mening. I det nye Metro-grensesnittet bruker mange app-er horisontal skrolling, i motsetning til tradisjonell, vertikal skrolling. Dermed får man plass til mer informasjon i bredden enn ved tradisjonelle 16:9-skjermer. I tillegg kan man se mange filmer uten den sorte sørgekanten nederst og øverst.

Modellen har fått navnet Satellite U840W, og Toshiba kategoriserer den som en multimedia Ultrabook.

Takket være den brede skjermen har Toshiba fått plass til høyttalere til venstre og høyre for tastaturet. Det er Harman Kardon som står for høyttalerne.

Siste nytt innabords

Under panseret har PC-en siste generasjon Core-prosessor fra Intel, også kjent som Ivy Bridge-generasjonen. Den støtter inntil 10 GB RAM, og blir levert med SSD på 128 eller 256 GB. Den kan også leveres med 500 GB harddisk med integrert 32 GB SSD, for den som foretrekker god lagringsplass foran lynrask diskaksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den har også 3 USB 3.0-porter, minnekortleser, Trådløst nett (b/g/n), Bluetooth 4.0 og webkamera. Grafikken er integrert Intel HD 4000-type, med støtte for Wireless display (trådløst overføring av skjermbildet til for eksempel TV).

Maskinen er 21 mm på det tykkeste, og veier 1,59 kg. Den skal være på markedet i tredje kvartal, og prisen vil ligge på rundt 1.200 Euro, eller cirka 9.100 kroner veiledende. Operativsystemet er Windows 8, skriver Winfuture.de.

Samleside: Ultrabooks