Toshiba med DVD-ROM og CD-RW i samme enhet

Skal du velge CD-RW eller DVD-ROM i den neste PCen din? Eller vurderer du å kjøpe en av delene i tillegg til CD-ROM-spilleren i PCen som du allerede har? Toshiba gir deg snart både i pose og sekk.

Toshiba er først ute med å lansere en kombinasjon av de to mest populære nye lagringsenhetene, DVD og CD-RW, i en og samme enhet. Allerede i september starter Toshiba levering av SD-R1002, som er betegnelsen på den nye kombinerte enheten.

Populære og stadig billigere media

CD-RW og DVD-spillere ligger begge i toppen blant det mest populære tilleggsutstyret. Andre flyttbare lagringsmedia, som Zip, Jaz og MO-(Magnet-Optiske) disker, er ikke lenger så aktuelle, og brukes kun i spesielle sammenhenger. Det er først og fremst CD-R som har overtatt ledelsen, på grunn av prisen på lagringsmedia. Men prisene på CD-RW-media er nå i ferd med å bli dramatisk mye billigere, og vil snart kunne konkurrere ut CD-R i mange sammenhenger.

Spesifikasjoner

Toshibas nye kombinasjonsenhet kommer i samme fysiske format som CD-RW og DVD, og passer inn i alle standard kabinetter. Tilkoblingen er standard ATAPI, og skrivehastigheten både for CD-R og CD-RW er 4x. Lesehastighetene er 24x for CD og 4x for DVD.

Pris og levering

I første omgang, som altså er september, vil SD-R1002 bli levert til distributører og systembyggere. I oktober kommer det en versjon som er beregnet på salg over disk. Dette er en ”full pakke” og vil inneholde de nødvendige kabler og utstyr for montering, samt programvare som støtter alle funksjoner i kombinasjonsdrevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen i USA vil ligge rundt 400 USD for den komplette pakken (listepris uten avgifter), for bare drevet er ikke prisen oppgitt. Den blir neppe vesentlig dyrere her i Norge, i hvertfall ikke når konkurrentene også kommer på banen. Det går nemlig rykter om tilsvarende enheter bl.a. fra Yamaha.