Med en vekt på bare litt over en kg er det imponerende at Z830 er utstyrt med 3 USB-porter og fullstørrelses HDMI og VGA-utganger. Foto: Toshiba
Med en vekt på bare litt over en kg er det imponerende at Z830 er utstyrt med 3 USB-porter og fullstørrelses HDMI og VGA-utganger. Foto: ToshibaVis mer

Toshiba klar med sin første ultrabook

Lettere enn konkurrentene, og med flere andre ess i ermet.

Ultrabooks er navnet på en ny kategori PC-er, svært tynne og lette, uten optisk drev og mekanisk harddisk, og med en ytelse som ikke står tilbake for "fullblods" PC-er. Mange venter at ultrabooks eller tilsvarende representerer fremtiden for bærbare PC-er, og i 2012 vil vi se svært mange. Men noen er her allerede, vi har testet omtalt flere av dem den siste tiden.

Samleside: Ultrabooks

Nå er også Toshiba klar med sin første ultrabook. Den kommer i to utgaver, en med matt skjerm og Windows 7 Professional, den andre med blank skjerm og Windows 7 Home Premium. Og Protégé Z830 og Satellite Z830 er da også myntet på henholdsvis bedrifts- og hjemmemarkedet.

Lettest så langt

Det er et krav fra Intel at en ultrabook skal veie maks 1,4 kilo. Z830 veier langt mindre enn det, med sine 1,12 kilo. Maks tykkelse er 1,59 centimeter. Til tross for den lave vekten er PC-en relativt godt utstyrt, både på inn- og utsiden. Skjermen måler 13,3 tommer, og oppløsningen er 1366 x 768 piksler. Her husker vi at Asus sin Zenbook har høyere oppløsning, 1600 x 1050, mens Acers S3 har samme oppløsning som Toshibaen. Alle tre har like store skjermer.

Foto: Toshiba
Med en vekt på bare litt over en kg er det imponerende at Z830 er utstyrt med 3 USB-porter og fullstørrelses HDMI og VGA-utganger. Foto: Toshiba
Foto: Toshiba
Foto: Toshiba


Full pakke

Prosessoren er Intel Core i5-2467M, en prosessor som er spesiallaget for ultrabooks. Denne har integert Intel HD Graphics 3000 grafikkprosesor, og akkompagneres med fullstørrelses HDMI- og VGA-utganger. Dette ser vi på som meget positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullstørrelses utganger er ingen selvsagt ting på syltynne ultrabooks, Asus Zenbook UX31 må for eksempel bruke overganger for å kunne kobles til TV eller projektor.

Her er også tre USB-porter, 2 x USB 2.0 og 1 x USB 3.0, der den nevnte Zenbook kun har to. En av portene gir dessuten strøm nok til å lade mobiler og MP3-spillere selv når lokket er stengt og maskinen er skrudd av.

Baklyst tastatur

Og det siste esset i ermet er baklyst tastatur. Det har også Apples MacBook Air, men verken Asus Zenbook eller Acer S3 har dette.

Vi får opplyst at Satellite Z830 er tilgjengelig i Norge nå, i en konfigurasjon med 4 GB RAM (maks er 6) og 128 GB SSD. Veiledende utsalgspris er 8990 kroner, inkludert mva. Portégé Z830 dukker opp i januar. Flere konfigurasjoner vil også bli tilgjengelig etter hvert.

DinSides store, løpende bærbar-test