Toshiba Dynadock

Har du bærbar uten dokkingport er dette kanskje løsningen for deg. Dynadock er nemlig noe såpass sjeldent som en universiell dokkingstasjon - med DVI-utgang.

Selv om bærbare PCer for lenge siden overtok for stasjonære i popularitet, er det visse ting som fremdeles er langt behageligere med å alltid ha PCen på en plass. For eksempel er de fleste enige i at å jobbe med en mus og et skikkelig tastatur er langt bedre enn å bruke tastaturet/pekeplaten på en bærbar. Mange bærbare har også små skjermer, og det er både behagelig og godt for øynene å kunne avveksle litt med en større skjerm.

For bærbare PCer har det lenge eksistert dokkingstasjoner, eller portreplikatorer som det også kalles, men det har som regel vært de litt dyrere modellene tiltenkt bedriftsmarkedet som har hatt muligheten for dette. Dessuten har det ikke vært noen standard løsning her, så hver familie av bærbar (eller i visse tilfeller enkeltmodeller) har gjerne krevd forskjellige typer dokkingstasjoner.

For de mange privatbrukere har det altså vært lite å velge i, men nå har tydeligvis Toshiba sett behovet. Med Dynadock slipper du strevet med å koble på en liten haug med ledninger hvis du har en fast plass for den bærbare hjemme - en enkelt USB-kabel vil holde med denne saken.

Toshiba DynadockPå baksiden av Toshiba Dynadock finner vi (fra venstre/nederst) inngang for strøm, USB-inngang for enheten som skal dokkes, DVI ut (overgang til VGA følger med), 10/100 Mbit LAN, fire USB-porter, en seriellport (RS232) og til slutt en S/PDIF-lydutgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toshiba Dynadock


Selve enheten er ment å stå vertikalt slik at den ikke tar så mye plass på pulten, og festet til en stødig fot. Den er 22.4 cm høy, 4,5 cm bred og 7,8 cm dyp. Bredde og dybde er regnet uten foten.

På bildet til høyre kan du se hvordan den ser ut fra siden foran. Der har den foruten lys for strøm og tilkoblet USB-enhet også to USB-porter, inngang for mikrofon og utgang for hodetelefoner.

Installasjon og bruk

Det er enkelt og greit å komme i gang med Dynadock. Med i esken er en CD med en driverpakke som er enkel å installere. Deretter er det bare å koble enheten til en USB 2.0 Hi-Speed port (USB 1.1 kan også brukes men ytelsen blir deretter) og resten går av seg selv.

Bruken er i og for seg også ganske så enkel. De seks USB-portene kan du bruke til hva du måtte ønske, for eksempel mus, tastatur, skriver, scanner, ekstern harddisk, webkamera, minneplugger eller noe helt annet! For nettverket blir det installert en ekstra tilkobling i Nettverkstilkoblinger på din PC, som du kan konfigurere dersom du har behov for det.

Lyd-delen har altså S/PDIF-utgang på baksiden og kommer med programvare som lar deg stille inn det meste. I fronten er det som nevnt uttak for hodetelefoner med "virtuell" 7.1 surround (valgfritt) og mikrofoninngang.

Videofunksjonen har naturlig nok sine begrensninger, men vil likevel være tilfredsstillende for de aller fleste. I følge spesifikasjonene er det støtte for opp til UXGA oppløsning i 24-bit fargedybde, noe som i praksis betyr 1600 x 1200 piksler. I følge manualen er det også mulig at høyere oppløsninger kan brukes, men dette garanteres ikke.

Dynadock-skjermen dukker opp som en ekstra skjerm under Egenskaper for skjerm -> Innstillinger. Hvis du i tillegg har en ekstra skjermutgang på PCen (noe jo de fleste har), betyr det at du kan kjøre to eksterne skjermer i tillegg til den vanlige dersom det er interessant for deg.

Siden Dynadock ikke selv har noen prosesseringskraft å snakke om betyr det at PCen som skal dokkes til må ha litt muskler for å vise et godt bilde. I spesifikasjonene står det at det behøves en prosessor på 1,2 GHz og 512 MB minne for å vise stillbilder/skrivebord, mens film og slikt krever en Intel Core Duo på 2,0 GHz eller bedre + 1 GB minne.

Toshiba DynadockEksempel på oppsett med tre skjermer: nummer en (i midten) tilhører den bærbare, skjerm to (til venstre) er tilkoblet gjennom Dynadock og nummer tre (høyre) er koblet til skjermutgangen på den bærbare. Selve Dynadocken kan skimtes til høyre for skjermen i midten. Lyset av på datarommet er en selvfølge.

Vår test-PC var en Core Duo @ 1,66 GHz og 1 GB RAM. På skjermen som gikk gjennom Dynadock kunne vi fint vise filmer i mindre vinduer, men fullskjerm DVD-avspilling opplevde vi som hakkete og ikke noe å skryte av. Til kontorarbeid/vanlig bruk opplevde vi derimot ingen problemer. Du kan for øvrig velge om enheten skal klone det som vises på din bærbares skjerm eller bruke ekstraskjermen(e) som utvidet skrivebord.

Alt i alt er vi egentlig fornøyd med Toshiba Dynadock; den er den enkel og rett fram i installasjon og bruk.

Hva prisen angår ligger den på om lag 1.700 kronasjer. Ikke akkurat vekslepenger altså, men egentlig ikke stort dyrere enn de fleste spesialiserte løsningene heller.

For tiden finnes det kun XP-drivere for Dynadock, men Toshiba arbeider etter sigende på spreng for å ha Vista-drivere klare for nedlasting fra sine hjemmesider innen kort tid.

Og hvis du mangler skjerm kan du finne det her.