Kan Windows XP få leve videre også etter 2014. Enkelte eksperter mener at Microsoft ikke har noe annet valg.
Kan Windows XP få leve videre også etter 2014. Enkelte eksperter mener at Microsoft ikke har noe annet valg. Vis mer

Tør virkelig Microsoft å pensjonere XP?

Fortsatt nesten like mange som bruker XP som Windows 7. Men nå sier Microsoft stopp.

Windows XP er inne i sitt 12. år, men er fortsatt ett av verdens desidert mest brukte operativsystemer. Den ferske oversikten under viser at mer enn 38% av alle PC-er som er knyttet til Internett, bruker det aldrende operativsystemet. Det er et ekstremt høyt tall, alderen tatt i betraktning, og beviser hvilken enorm suksess Windows XP var - og fortsatt er.

Dette skaper naturligvis hodepine for Microsoft, som flere ganger har annonsert at de snart ville avslutte alt av support og feilrettinger for operativsystemet. Men fra og med 14. april i 2014 er det definitivt slutt, påstår Microsoft hardnakket. Bruker du operativsystemet etter den datoen, vil du ikke lenger motta sikkerhetsoppdateringer, og årsaken er enkel: Det blir ikke laget noen.

Operativsystemer og markedsander mars 2013:

Tør virkelig Microsoft å pensjonere XP?Kilde: Net Applications

Men med en så stor brukerandel bare ett år før støtten utløper skal det mye til for at den er på 0 om ett år. Amerikanske Computerworld og analyseselskapet Net Application anslår at XP vil ha rundt 25% markedsandel om ett år. Her er noen hovedårsaker:

  • Windows 8 har fått blandet mottakelse i markedet, og er i praksis det eneste alternativet alle de millioner XP-brukere i organisasjoner og private hjem har dersom de må oppgradere innen ett år. Les: Brukere er skeptisk til å ta steget fra XP til Windows 8.
  • Oppgraderingen koster penger. I mange markeder er det en vesentlig knapp faktor
  • Langt fra alt av systemer, programvare og utstyr fungerer med Windows 8. For mange kommer det derfor flere kostnader knyttet til oppgraderingsjobben og lisenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli utfordringer med sikkerheten

To som ikke har noen tro på at Microsoft tør stoppe å supportere XP i april 2014, er analytiker Michael Cherry ved analyseselskapet Directions on Microsoft, og utviklingssjef hos VMWare, Jason Miller, som ble intervjuet av amerikanske Computerworld for en tid tilbake.

– Det kommer fortsatt til å være svært mange XP-brukere i april 2014. La oss si at vi nærmer oss denne datoen, og det oppdages et enormt sikkerhetshull i XP som fører til massive problemer på nettet, problemer som ikke bare berører XP-brukere? Da tror jeg Microsoft innser at de gjøre det rette og lage en fiks, sa Cherry i en kommentar til avisen.

VMWare-sjefen var enig. – Jeg tror ikke Microsoft kommer til å låse seg til denne datoen. Hvis XP viser seg plutselig å bli en gedigen sikkerhetsfelle, er det ikke sikkert det bare er Microsofts avgjørelse. Det kan hende amerikanske myndigheter også ønsker å ha et ord med i laget, mente Miller.

Tror ikke Microsoft vil gi seg

Men ikke alle er enige. Flere andre sikkerhetseksperter avisen har vært i kontakt med, tror Microsoft kommer til å holde ord denne gangen. Andrew Storms fra nCircle Security uttalte for eksempel at hvis Microsoft utvider supporten nok en gang, vil de miste all kredibilitet. Løsningen er, ifølge Storms, å oppgradere til Windows 8 - mest sannsynlig ved å kjøpe en ny PC.

– XP har hatt sin tid, og den tiden er over. Microsoft vil ikke endre på det standpunktet, avsluttet han.

Hva tror du? Vil Microsoft endre standpunkt om ett år? Bruk debatten under og del dine synspunkter med andre lesere

Les også: To ting ødelegger for Windows 8