Toppmodellene fra Canon, HP og Epson

Vi har testet den største bukkene bruse fra de tre største produsentene. Her er vår dom!


Blekkskrivere hadde en liten downperiode for noen år siden, men salget har de siste par årene tatt seg opp igjen. Antall produsenter har imidlertid gått merkbart ned, og faktisk er det bare Canon, Epson og HP som lager fotoblekkskrivere i de dyrere klassene. Vi inviterte alle tre til å sende oss hvert sitt testeksemplar med en øvre grense på 2.000 kroner. Da endte vi opp med A4-toppmodellene til hjemmebruk!

Fotoblekkskrivere har tradisjonelt sett vist seg å være mest glad i sitt "eget" fotopapir, og vi ba derfor også om å få med papir på kjøpet. Varians i kvaliteten på arkene kan derfor gjøre utslag på bildekvaliteten, men for alle skriverene har vi oppgitt hva slags papir vi har skrevet ut på.

Toppmodellene fra Canon, HP og Epson


Hvordan vi har testet?

Vi har nå hatt skriverene i en drøy uke og skrevet ut en del forskjellig med dem. Fra tidligere har vi en del testdokumenter som vi skriver ut, i tillegg til at vi skriver ut 10x15-bilder både fra minnekort og via medfølgende programvare, fotoutskrifter i A4-format, både med og uten kant, sort/hvitt-bilder, testplansjer fra Corel Draw med fargeprøver, fontenefyllinger etc. Samtlige fotoutskrifter er kjørt med best mulig kvalitet.

I tillegg har vi sammenlignet kladdeutskrift med normalutskrift og skrevet ut websider med både tekst, grafikk og foto. Det skal sies at den normale bruker nok ikke vil studere utskriftene like nøye, og det er også små forskjeller på bildekvaliteten som du nok ikke ville lagt så godt merke til dersom du studerte bildene enketvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvsagt har vi også sittet med stoppeklokke, og det er her vi finner de største forskjellene. Mens én skriver er desidert raskest på foto, er en annen like suveren på tekstutskrifter - en av modellene henger også merkbart etter på begge områder.

Toppmodellene fra Canon, HP og Epson


Vi har også sjekket ut medfølgende programvare - hvor lett den er å bruke og hvor mye funksjoner den innehar. I tillegg har vi gjort vurderinger både på design, funksjoner, brukervennlighet (alle skriverne har LCD-skjermer - en har til og med trykkfølsom skjerm) og egenskaper i forhold til praktisk bruk, som flere arkmagasin, CD-utskrift, tosidig utskrift, minnekortleser - ja, til og med strømforsyningen er vurdert. Siden vi ikke har noe profesjonelt utstyr for å måle støynivået har vi latt være å ta det med i vurderingen - samtlige av skriverne er uansett såpass stillegående at støy ikke vil være en avgjørende faktor.

Prisen på ekstra blekk har vi også så vidt sett på, men her vet vi fra store utenlandske tester at tallene lyver. For å eksemplifisere er blekket fra HP-skriveren vesentlig dyrere pr. liter enn de andre produsentene, men på den andre siden må Canon og Epson rense sine skriverhoder oftere, og i den prosessen går det med en del blekk. Generelt gjelder det derfor at HP prismessig vil være gunstigere for den som skriver ut et par sider nå og da, mens de andre vil komme bedre ut av det dersom du skriver ut mye av gangen.

Neste test

Hva er mest interessant? (Avsluttet)
Multifunksjon(30%) 388
A3-skrivere(26%) 333
Billige A4-skrivere(19%) 240
Fargelasere(16%) 200
Kompakte fotoskrivere(10%) 124
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Testede modeller:

Canon Pixma iP6700D
Epson Stylus Photo R340
HP Photosmart D7360

Best i test