Toneplukkerens ønskedrøm

Alle som forsøker å lære seg låter ved å høre på innspillinger kjenner problemet. Det går for fort og er for utydelig. Men det finnes hjelp å få – på PCen.

Toneplukkerens ønskedrøm
Publisert
Sist oppdatert

Om man har lært å spille ved å pusle på egenhånd, eller har både fagutdannelse og et godt gehør, så er det ofte vanskelig å lære seg hva andre musikere spiller. Det eneste hjelpemiddelet er plater, det finnes omtrent ikke noter, og på videoer er det bare posering og faking.

Man må stole på sine egne ører, men informasjonen flyr ofte fort forbi og/eller begraves i andre deler av lydbildet.

Men noen smarte utviklere har laget et utmerket verktøy, det er nesten ikke grenser for hva man kan få en PC til å gjøre.

Dette programmet jobber med lydfiler i wav, aif eller MP3 format, så du må først overføre musikken du skal lære deg til harddisken på PCen.

Transcribe!

Å transkribere betyr å skrive ned musikken man hører på noter. Men det er ikke det dette programmet gjør, selv om det faktisk heter Transcribe!

Derimot hjelper det deg til å finn ut hvilke toner som spilles, så kan du velge selv å lære deg å spille det eller skrive det ned. Automatisk transkripsjon av et helt lydbilde ligger nemlig ennå et godt stykke inn i framtiden.

Øre og øyet

Det smarte med dette programmet er at du får visuell hjelp i tillegg.

Toneplukkerens ønskedrøm

Det finnes programmer som spiller av musikken saktere, det finnes programmer hvor du kan zoome, peke og klikke i lydfilen for å velge hva du vil høre, men Transcribe! gjør alt dette. Du spiller av i half eller kvart hastighet med et enkelt museklikk, og kvaliteten er overraskende god.
I tille gjør det en spektralanalyse av det området i lydfilen du har valgt ut, og viser dette i forhold til tangenter! I tillegg kan du klikke på tonene under de høyeste toppene i kurven, for å bekrefte at det er de riktige tonene.

Er det mye annen støy i lydbildet, kan du bruke Equalizeren til å fjerne de delene av lydbildet som er forstyrrende, og trekke fram det som er interessant.

Toneplukkerens ønskedrøm

Denne kombinasjonen av hørbar og visuell hjelp er faktisk bedre enn noe annet verktøy vi hittil har sett på dette området.

Shareware

Programmet er Shareware, og kan lastes ned fra Seventh String i England.
Her finner du også mye annen info om andre transkripsjonsprogrammer og relatert stoff.

Du kan teste ut programmet i 30 dager, etter dette betaler du 40 US dollar eller 28 UK pund.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer