To skjermer i Windows 98

Hei,

Jeg har lest at man kan bruke to skjermer i Win98 og lurer på følgende:

Må skjermkortene være like, eller går det bra med to forskjellige, f.eks ett AGP og ett PCI?

Må skjermene kjøre samme oppløsning og oppfriskning, eller kan man velge fritt?

På forhånd takk for svar!

Geir

Datadoktoren svarer:

Det er riktig at Windows 98 kan bruke to skjermer, i teorien enda flere. For de fleste brukere er det likevel mest praktisk med to.

Skjermkortene må ikke være like, og i praksis vil du bruke ett AGP og ett PCI. Det er ikke mulig å bruke to AGP-kort, av åpenbare grunner. For det første finnes det ingen hovedkort med mer enn én AGP-plass. Dette er fordi AGP er en port, som navnet indikerer, og ikke en buss.

Derfor bruker du et Grafikkort for PCI-bussen i tillegg til AGP-kortet, forutsatt at du har et moderne hovedkort med AGP. Jeg vil ikke anbefale å bruke et eldre hovedkort, som ikke har AGP hvis du skal kjøre to skjermer.

Begrenset utvalg i PCI-skjermkort

Det er ikke så stort utvalg av grafikkort for PCI sammenlignet med tilbudet for AGP, som er den rådende standarden. Hvis du ikke stiller spesielt store krav til ytelse, finnes det noen svært rimelige PCI-grafikkort beregnet på enkelt kontorbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det burde også være mulig å finne brukte PCI-skjermkort på en nettauksjon.

Det finnes også enkelte kort beregnet på spill i PCI-utgave, men dette er unødvendig i mange flerskjerms-sammenhenger.

Som regel brukes den ene skjermen til verktøy-vinduer i et program, eller til vinduer fra operativsystemet. Da er det unødvendig med et dyrt skjermkort til ekstra-skjermen.

Alt på ett kort

Et annet alternativ er å bruke et AGP-skjermkort som har to utganger og støtter to skjermer, for eksempel Matrox G400 MAX. Dette kortet har vi testet og du finner testen her.

Nytt liv for gammel skjerm

Mange fortsetter å bruke sin gamle 15-tommers skjerm som ekstraenhet, ved siden av sin nye 17 eller 19-tommers hovedskjerm. Da kobles den nye skjermen til AGP, mens den gamle kobles til PCI-kortet.

Oppløsningen og oppfriskningen stilles inn helt uavhengig for hver skjerm.

Flere spørsmål og svar