Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

To prosessorer - må de være like?

Dagens spørsmål

LES OGSÅ:

Hvis man skal ha en datamaskin som kjører på to prosessorer, MÅ man da ha lik prosessorhastighet? Eller er det mulig med to forskjellige, som en 333 og en 466 Celeron?

Petter

Vi svarer

Ja, du må ha to identiske prosessorer. Det er faktisk ikke nok at de har samme hastighet. De må også benytte samme revisjon. Det er derfor viktig at begge prosessorene benytter samme sSpec#. Dette nummeret er trykket på prosessoren. Intel har egne web-sider for de forskjellige prosessorfamiliene med lister over de forskjellige sSpec#.

sSpec# for Celeron finner du her
sSpec# for Pentium II finner du her
sSpec# for Pentium III finner du her

I tillegg til å skille mellom prosessorer med forskjellig hastighet, skiller også sSpec# mellom coppermine- og katmai-utgavene av Pentium III. På Pentium II-siden, skiller de også mellom prosessorer med og uten feilkorreksjon (ECC) på L2-hurtigminnet. For Celeron skiller de mellom 300 og 300A med L2-hurtigminne og mellom Slot 1 og PGA.

Du må også være oppmerksom på at Celeron ikke er beregnet til flerprosessorkonfigurasjoner. Takket være at den har så mye til felles med Pentium II, er det en del utstyrsprodusenter som hjelper deg med å omgå dette.

Noen dualprosessor-hovedkort er faktisk mindre kresne enn andre. De kan hvis alt annet er likt, faktisk benytte to prosessorer med forskjellig hastighet. Her er det bare multiplikatoren som er forskjellig. Busshastighet, spenning og L2-hurtigminne må være identisk. Problemet er at multiprosessorskeduleren i f.eks. NT forstår ikke dette og klarer ikke å balansere prosessorene og dermen utnytte kapasiteten maksimalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen lesere har også rapportert om forsøk med en Celeron PGA-prosessor sammen med en Pentium III FC-PGA-prosessor. I dette tilfellet vil enkelte hovedkort faktisk klare å kjøre, men enten må Celeronen overklokke bussfrekvensen sin eller så må bussfrekvensen til Pentium III-prosessoren reduseres. Alle de funksjonene som Celeron mangler, som f.eks. SSE-instruksjonene, vil heller ikke kunne benyttes av Pentium III-prosessoren. I tillegg får du problemet med balanseringen.

Når det gjelder AMD-prosessorer, er det bare Athlon som har støtte for flere prosessorer. Dessverre finnes det enda ikke hovedkort for dualprosessor til Athlon.

Du kan lese mer om andre hensyn når du skal bruke to prosessorer i denne datadoktor-artikkelen.

Flere spørsmål og svar