To hoder – bedre enn ett

DualHead kaller Matrox sin håndtering av to skjermer. Vi har sjekket hva den nyeste utgaven G550 har å by på.

To skjermer er svært praktisk. Mange er ikke klar over at dette verken er dyrt eller komplisert, nå som prisene på skjermer og grafikkort er så lave.

Vi har selv brukt to skjermer i lang tid, i forskjellige sammenhenger. Apple var tidlig ute med støtte for flere skjermkort på Mac, og med Windows 98 ble det støtte for flere skjermkort i PCer også.

Tidligere var det bare tilgjengelig kostbare spesialløsninger, som ble mest brukt i konstruksjon (DAK) og børs/finans.

I dag, hvor ”alle” har flere programmer oppe til en hver tid, tar det ikke lang tid å bli bortimot avhengig av større skjermflate. Spesielt hvis man driver med billedbehandling, videoredigering, store regneark, dokumentasjon osv. er det mye å hente.

Klart billigste løsning

I dag koster et to-skjermskort fra under tusenlappen, og 17-tommers skjermer koster fra under 2 000 kroner og oppover.

En 21-tommer koster derimot fra 7 500 kroner og opp, og en 24-tommer må du betale rundt 25 000 kroner for.

Så valget står mellom 1600 x 1200 for 25 000 kroner eller 2048 x 768 for 5 000 kroner.
Selv kjører vi i vårt hjemmekontor totalt 2304 x 864 med 1152 x 864 på hver av skjermene med et Matrox G450.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To hoder – bedre enn ett

Et annet alternativ er å bruke to 15-tommers LCD-skjermer, som nå har et prisnivå som nærmer seg det overkommelige, og har en skjermflate som er nesten like stor som mange ordinære 17-tommers CRT-skjermer.

Hvis du har en gammel 14 eller 15-tommers CRT-skjerm, er det heller ikke noe i veien for å bruke denne, for eksempel sammen med din nye 19-tommer. Både Matrox G450 og G550 støtter forskjellig oppløsning, oppfriskning og fargedybde på de to skjermene.

Smart organisering

Matrox leverer med verktøyet PowerDesk til å håndtere toskjermsløsningen. Dette består av et par smarte støtteprogrammer, MultiDisplay Controls og DeskNav.

To hoder – bedre enn ett
To hoder – bedre enn ett

I MultiDisplay Controls setter du opp regler for hvordan programmer og dialogbokser skal dukke opp, med valg av skjerm og posisjon for vinduene.

I DeskNav kan du orientere deg visuelt og via meny mellom de forskjellige åpne programmene, ved å velge posisjon i bildet og program i menyen.

Bruker du zoom-muligheten og har en større skrivebordsflate enn du har skjermplass, kan du også zoome inn på valgt område.

I praksis arter dette seg slik at du kan sette epost-leseren til å alltid komme opp på høyre skjerm. Nettleseren kan du sette til å alltid dukke opp på den venstre. Dette gjør du ved ganske enkelt å åpne et program, flytte det over på ønsket skjerm og maksimere det slik at det dekker hele skjermen. Neste gang du åpner dette programmet vil det dukke opp på den skjermen du valgte forrige gang.

Flere skrivebordsflater

I tillegg kan du definere flere skrivebordsflater, med sett av mange programmer fordelt på skjermene.

To hoder – bedre enn ett

Du kan ha ett oppsett med for eksempel Excel og Word, et annet med Photoshop og PowerPoint og et tredje med nettleser, epost og et fjerde med forskjellige små-programmer.
Du kan så sette opp en hurtigtast som veksler mellom disse – utrolig praktisk.

Også TV-utgang

Det følger også med en overgangskabel til TV som er splittet til S-video og phonoplugg (koaks). Da kan du sette opp TV som skjerm #2, som kan være interessant for visning av DVD eller muligens også til videoredigering - det har vi foreløpig ikke testet.

Matrox leverer med et fjernkontroll-program, som gjør det mulig å manøvrere i DVD-menyene. Musepekeren dukker nemlig ikke opp i DVD-bildet når TVen er i fullskjermmodus.
Bildekvaliteten på DVD-avspillingen var dessuten meget bra.

G450 vs G550

Forskjellene mellom disse to skjermkortene er marginale. Den største forskjellen er i oppstart, hvor G450 viser like skjermbilder helt fram til påloggingen i Windows. På G550 skjer alt dette bare på hovedskjermen, og åpner ikke for den andre skjermen før Windows har lastet ferdig.
Ytelsen skal være litt høyere på helt spesielle grafiske operasjoner, men vi kan ikke si at disse er påtagelige.

Derfor kjøpte vi faktisk vårt G450 etter at vi hadde testet G550. Mest fordi G550 ikke var kommet i salg, men også fordi det er rimeligere, og tilbyr akkurat de egenskapene vi er ute etter.
Den eneste viktige forskjellen er at på G550 er den ene utgangen av typen DVI, tilpasset LCD-skjermer, mens G450 har to ordinære VGA-kontakter. En overgang fra DVI til VGA følger med på G550, og på de fleste modellene kommer det også med overgangskabel til TV med både S-video og phonoplugg (koaks).

Test av spillytelsen for G550 kan du lese her.