To gode, gratis alternativer til Windows XP

Har du en gammel PC med Windows XP og ikke ønsker å bruke penger på å oppgradere? Vel, det finnes noen gode alternativer. Her er to av de mest aktuelle.

<b>GRATIS:</b> Zorin OS er ett av to anbefalte alternativer til Windows XP. Operativsystemet har et grensesnitt som er svært likt Windows, noe som utviklerne håper skal lokke mange brukere etter 8. april.
GRATIS: Zorin OS er ett av to anbefalte alternativer til Windows XP. Operativsystemet har et grensesnitt som er svært likt Windows, noe som utviklerne håper skal lokke mange brukere etter 8. april. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 8. april slutter Microsoft å supportere Windows XP. Den gamle Windows-versjonen har rukket å bli 12 år gammel, men er likevel installert på nesten en tredjedel av alle datamaskiner som er tilkoblet Internett.

Les saken: Sjokk-tall for gammel Windows

Slutter å lappe sikkerhetshull

Microsoft anbefaler XP-brukere på det sterkeste å oppgradere til Windows 7 eller 8. De mener at XP kommer til å bli svært utrygt å bruke etter 8. april, siden det etter denne datoen ikke kommer til å bli lappet et eneste sikkerhetshull som måtte oppdages.

Skulle slike hull dukke opp, risikerer man derfor å bli et yndet mål for hackere som ønsker å utnytte hullene, for eksempel til å få tilgang til personlige data på PC-en din.

Les også om hvordan du oppdaterer Java

Gratis alternativer

Er du en av dem som har en gammel PC som fortsatt kjører Windows XP finnes det alternative løsninger på spørsmålet, som ikke koster penger. Det finnes nemlig gratis og sikre alternativer til Windows XP, og enkelte av dem har nettopp som mål å lokke til seg Windows-brukere. Det gjør de blant annet ved å sørge for at grensesnittet er svært likt, slik at overgangen blir så enkel som mulig.

Det er imidlertid viktig å gjøre oppmerksom på at de fleste Windows-programmene ikke vil fungere i disse operativsystemene. Heldigvis finnes det alternativer til de fleste av dem, og enkelte Windows-programmer kan også la seg kjøre ved hjelp av støtteprogrammet Wine.

Enkelt forklart "lurer" Wine programmene til å tro at de kjøres i Windows ved hjelp av forskjellige prosesser som kjøres i bakgrunnen.

Her er to av de mest aktuelle XP-alternativene:

Zorin OS 8

image: To gode, gratis alternativer til Windows XP


Dette operativsystemet bygger på Ubuntu Linux, som er et av de aller mest utbredte Linux-systemene. Vi omtalte versjon 6 av Zorin OS her på DinSide for halvannet år siden.

Grensesnittet er derimot helt forskjellig fra Ubuntu, og Zorin OS kommer i tillegg med en del ekstrafunksjoner som er spesiallaget for nettopp dette operativsystemet. En av dem er muligheten til å velge utseende på startmenyen ut fra hva du er vant til (Windows 2000, XP, 7 eller MacOS).

I tillegg har de gjort det enklere å velge standardprogrammer og gjøre endringer i det øvrige utseendet.

Takket være at operativsystemet er basert på Ubuntu Linux er det svært enkelt å installere og avinstallere programmer gjennom et eget programvaresenter, en slags app store. Her finner du tusenvis av programmer å velge mellom. Når du installerer operativsystemet er allerede mange programmer på plass, inkludert kontorpakke, bildebehandler og videoredigeringsprogram.

Utviklerne understreker at sikkerheten har stått i høysetet når de har utviklet Zorin OS, og at plattformen er så godt som 100 prosent fri for virus.

Du kan lese mer om og laste ned Zorin OS fra zorin-os.com. Der finner du også en installasjonsguide som forteller deg trinn for trinn hvordan du går fram.

Linux Mint 16

image: To gode, gratis alternativer til Windows XP


Et annet, meget godt alternativ til Windows XP er Linux Mint. Også dette systemet er basert på Ubuntu Linux, men grensesnittet avviker noe fra Zorin OS. Samtidig er gjenkjennelseseffekten for Windows XP-brukere fortsatt stor.

Ifølge DistroWatch er Linux Mint det aller mest populære Linux-baserte operativsystemet akkurat nå.

Også her er det svært enkelt å installere og avinstallere programmer gjennom programvaresenteret, og noe av det som gjør Linux Mint så enkelt å komme i gang med er at alt av tilleggsfunksjonalitet som Flash, Java samt lyd- og videokodeker er på plass uten at du behøver å foreta deg noe.

Vi har omtalt Linux Mint på DinSide en rekke ganger tidligere, senest i denne artikkelen. Du finner enda mer informasjon og kan laste ned operativsystemet fra linuxmint.com. En komplett brukerguide, inkludert installasjons-hjelp, finner du her (pdf-fil).

Hva kreves?

Verken Zorin OS eller Linux Mint krever særlig kraftige PC-er for å bli installert. En DVD-brenner er absolutt å anbefale, da den enkleste måten å installere operativsystemene er fra plate. Du kan også installere fra USB ved å følge denne guiden.

PC-en må minimum ha 5 GB ledig plass på harddisken, 512 MB RAM og en prosessor på 1 GHz eller mer. Det er imidlertid anbefalt ha minst 20 GB ledig plass og 2 GB RAM for at ting skal flyte glatt og problemfritt. Merk også at det anbefales å installere Linux til en blank harddisk, så husk på å sikkerhetskopiere alt du ønsker å ta vare på før du installerer.

Kjenner du til flere gode alternativer for dem som fortsatt kjører Windows XP? Bruk debatten under!

Samleside: Linux