Tjenester som korter ned web-adresser

Du har sikkert opplevd det før - du skal tipse om en ny bok de har fått på Amazon og så blir lenken du sender fire linjer lang.

Publisert
Sist oppdatert

Å tipse andre om ting du finner på nettet innebærer som regel at du ganske enkelt merker adressefeltet, kopierer adressen og limer den inn i e-posten du skal skrive, MSN-vinduet eller hva enn det måtte være.

Litt irriterende er det derimot at ikke alle nettsteder har like klipp-og-lim-vennlige adresser, og ikke sjelden kan det bli problemer fordi linja brytes opp slik at lenken ikke blir helt klikkbar. Mottakeren må da merke hele teksten og kopiere den. Eller hva om du skal si en lang nettadresse over telefonen? Glem det.

Rett på sak: Det finnes flere nettjenester som hjelper deg å korte ned lange {URL}-er. Her er fire av våre favoritter; alle med hver sine styrker.

TinyURL

TinyURL er helt uoffisielt den mest populære URL-forkorteren. Her limer du inn nettadressen i et tekstfelt og får tilbake tinyurl.com/7a8h, der 7a8h er en tilfeldig generert kode. Under ser du hvordan vår lenke til den nye Harry Potter-boka hos Amazon har blitt langt mer komfortabel å hanskes med:

Tjenester som korter ned web-adresser


Fordelen: TinyURL kommer også med en bookmarklet du kan legge inn i nettleseren din. Et klikk på "TinyURL!" gjør at det automatisk lages en, vel, TinyURL så du slipper å besøke siden "manuelt".

URL: http://tinyurl.com

dwarfURL

dwarfURL er også populær blant mange. Den gjør om en lang adresse til dwarfurl.com/4ua3m, der 4ua3m er en tilfeldig generert kode.

Tjenester som korter ned web-adresser


Fordelen: DwarfURL lar deg angi et passord for URL-en som genereres. Ved å legge passordet bak selve URL-en kan du så få se statistikk over hvor mange som har klikket på lenken.

URL: http://www.dwarfurl.com

notlong.com

Tjenester som korter ned web-adresser


Fordelen: Notlong lar deg velge et navn selv. Adressen blir (ditt ord).notlong.com. Det gjør at du kan gi et lite hint om hva som skjuler seg bak nettadressen. I tillegg finnes det statistikkmuligheter.

i1.no

Tjenesten til i1.no fungerer omtrent på samme måte som tinyURL, men uten bookmarklet-muligheten. Webadressen som genereres er i1.no/fa83 der fa83 er en tilfeldig generert kombinasjon.

Fordelen: Svært kort adresse. Perfekt når du f.eks. skal sende SMS.

Tips en som pleier å sende deg lange lenker om denne artikkelen!


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer