Tips til overføring av DV-opptak til CD

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heisann!

Jeg har tenkt å overføre mine DV-opptak til CD, slik at jeg kan se videoene ved hjelp av en DVD-spiller. Har hørt mye bra om SVCD-formatet, men jeg får ikke særlig god kvalitet ved hjelp av programmet jeg bruker (Pinnacle Studio 7). Finnes det bedre alternativer?

mvh
Kristian Krokvik

Datadoktoren svarer

Hei Kristian,

Det finnes en rekke MPEG2-enkodere på markedet, og kvaliteten er svært variabel. Svært ofte viser det seg at de raskeste løsningene gir den dårligste kvaliteten.

Noe som derimot er svært gledelig, er at en av de aller beste enkoderne er gratis, og bærer det enkle navnet TMPGEnc. For å benytte deg av denne enkoderen lager du først DV-AVI-filer ved hjelp av Pinnacle Studio eller et annet program som lar deg grabbe video. Deretter åpner du AVI-filene i TMPGEnc, og velger SVCD-innstillinger (forhåndslagret). For optimal kvalitet kan du skreddersy innstillingene, og velge konstant bitrate på 2520 kbps, og Highest Quality på feltet for Motion search precision.

Selve kodingen er en tidkrevende prosess (3-5 ganger tregere enn avspillingstiden), men kvaliteten blir svært høy. Det gir deg rundt 35 minutter med video på en 80 minutters CDR-plate.

TMPGEnc kan du laste ned fra http://www.tmpgenc.com/

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar