Tilbyr 1000 Mbit bredbånd

Energiselskap prøver ut superbredbånd i utvalgte områder.

Sannsynligheten for at vi i fremtiden ikke kommer til å stille spørsmålstegn ved båndbredden, er relativt stor. Utviklingen går mot stadig raskere linjer, og en gang om noen ganske få år kan det hende at det vil være like naturlig å forvente full speed på nettet, som det i dag er naturlig å alltid forvente tilstrekkelig strøm i stikkontakten.

Og Energiselskapet Buskerud (EB) er i så måte i ferd med å sette standarden for fremtiden. Ja, for med 1 Gbps (1000 Mbps) bredbånd er det ikke lenger selve nettet som er begrensningen, men utstyret som er tilkoblet.

Det er for eksempel slett ikke alle nettverkskort som støtter denne hastigheten, enda mindre rutere, svitsjer og modemer - for ikke å glemme trådløse tilkoblinger, som ligger langt etter. Og det hjelper ikke med superhastigheter, når webserveren du besøker ikke henger med. Det finnes flaskehalser over alt.

Les også: ADSL er blitt et problem

Pilotprosjekt

Foreløpig er dette et pilotprosjekt, men hastigheten kan leveres til alle EBs kunder i dag, i følge Jon Birger Ellingsen, markedssjef i EB.. Og kundene, de befinner seg i Drammen, Nedre Eiker og på Kongsberg.

Hvis du lurer på hvor raskt 1000 megabit pr sekund tilsvarer, er det ganske enkelt rundt 125 MB pr sekund. kan vi gjøre noen raske kalkulasjoner:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Laste ned en spillefilm, typisk DivX-kvalitet, 700 MB: 5,6 sekunder
2. Laste ned en DVD-film (4,3 GB): 34,4 sekunder
3. Laste ned Windows 7 beta (2,6 GB): 20,8 sekunder.

Så får vi som bor andre steder smøre oss med tålmodighet til utviklingen også kommer andre til gode, med våre langt mer beskjedne hastigheter.

(Kilde: VG)