Tilbakevendende blåskjerm


Hei.

Har hatt et problem med pcen hvor pcen stopper alle prosesser og det dukker opp hvit skrift på blå bakgrunn. Det står noe om skadete filer og noe om BIOS. Pcen slår seg så på på nytt igjen av seg selv. Hva betyr dette og hvordan kan man forhindre slike problemer. Har virusprogram som ikke oppdager noe farer. Vet det ikke var mye å gå på men takk på forhånd.

hilsen Bjørn

Datadoktoren svarer

Hei Bjørn,

Det du opplever er fenomen som dessverre dukker opp fra tid til annen i alle Windows-operativsystemer. Den blå skjermen har det treffende internasjonale kjælenavnet "Blue Screen of Death", eller bare BSoD, og betyr enkelt fortalt at det har oppstått en alvorlig systemfeil som Windows ikke klarer fikse selv.

En "alvorlig systemfeil" kan komme av veldig mange ting, men som regel snakker vi om et problem med maskinvaren eller drivere. Det som er typisk er å bli plaget av blåskjerm etter å ha installert nye komponenter eller programvare, men da vet du i det minste hvor problemet ligger. Skjer det ofte på en ny og jomfruelig PC så blir det straks verre.

Som du selv sier så er det ikke lett å lokalisere problemet på bakgrunn av selve skjerminformasjonen. Noe om skadede filer og noe om BIOS sier oss ikke så mye, og i tillegg trenger heller ikke dette å direkte ha noe med det virkelige problemet å gjøre.

Dersom du har et gjentagende problem med BSoD og verken har installert ny maskinvare eller programvare i det siste så kan en oppdatering av samtlige drivere (eventuelt også BIOS) være et greit sted å begynne. Hjelper ikke dette kan du også forsøke en reinstallering av operativsystemet - og igjen passe på å bruke de siste driverne.

Nå vet jeg ikke hvor gammel maskin du har, men hvis du har en eldre modell og problemet fortsetter etter en ny installasjon er det kanskje så enkelt som at noen komponenter begynner å merke tidens tann. Slitne harddisker og spesielt minnemoduler er notoriske for å skape BSoD-problemer.

Den blå skjermen har for øvrig plaget mange flere enn deg, selv Bill Gates fikk BSoD da han i forrige århundre skulle presentere og demonstrere (riktignok en ikke 100% ferdig) Windows 98.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar