Om få år kan vi få bærbare som holder ett døgn med tung bruk, før batteriet må lades, og smartmobiler som holder over en uke. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Om få år kan vi få bærbare som holder ett døgn med tung bruk, før batteriet må lades, og smartmobiler som holder over en uke. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

- Tidoblet batterilevetid om 3-5 år

Amerikanske forskere med gjennombrudd.

Forskere ved Northwestern University i Chicago publiserte nylig en rapport der det går fram at de har funnet en metode å få lithium-ion-batterier til å vare inntil 10 ganger lenger enn hva som er mulig med dagens batterier.

Og ikke nok med det - de nye batteriene lades også 10 ganger raskere.

- Vi ser for oss batterier som tar 15 minutter å lade, sier professor Harold Kung, hovedansvarlig for rapporten, i en kommentar på universitetets hjemmeside.

Les også: Se - en krøllbar video

Silisium og karbon

Gjennombruddet kom etter at forskerne benyttet klynger av silisium mellom ekstremt tynne lag med karbon i batteriet. Silisiumen sørger for mye høyere energitetthet enn kull, og ørsmå hull i lagene med karbon sørget for "snarveier" for lition-ionene under ladeprosessen, samtidig som lagene sørget for å holde på energien.

- Selv etter 150 ladinger, som tilsvarer minst ett års bruk, er batteriet fremdeles fem ganger mer effektivt enn lithium-ion-batterier på markedet i dag, forteller Kung, og legger til at de forventer at de nye batteriene kan være på markedet om 3-5 år.

Det vil i såfall bety bærbare PC-er med levetid på godt over ett døgn med kontinuerlig bruk, selv med dagens relativt energikrevende prosessorer og skjermer, og mobiltelefoner som vil vare i ukesvis mellom hver lading - for ikke å glemme el-biler som vil kunne kjøre mye lengre mellom hver lading.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OPPDATERT: Ifølge Dagens IT mener forskere ved Sintef at anslagene om tidobling av kapasiteten er sterkt overdrevet. Hva tror du? Bruk debatten under.

Les også: Her er USB-sykkelen