Tid for oppgradering!

Nye komponenter har kommet, og det er mye å velge mellom!

Med lavere strømforbruk, mindre støy og høyere ytelse, er Intels nye annengenerasjon Core i-familie høyaktuell for deg som har tenkt å oppgradere PC-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Med lavere strømforbruk, mindre støy og høyere ytelse, er Intels nye annengenerasjon Core i-familie høyaktuell for deg som har tenkt å oppgradere PC-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De som av en eller annen grunn bare har bærbar PC går glipp av et interessant og trivelig rituale, nemlig oppgradering av PC-en. En bærbar er stort sett et lukket system, det eneste du kan bytte ut er harddisk, optisk drev og minne. (Det finnes noen få unntak, men det er altså unntak.)

Når teknologien har gjort et par sprang eller fler kan eierne av stasjonære PC-er hygge seg med å velge nye nøkkelkomponenter og oppgradere maskinen til det ypperste nivået der teknologien og lommeboken møtes.

De viderekomne sørger samtidig for å oppgradere de andre maskinene i hjemmet, mens man er i gang. Har man vært så lur at alle husets maskiner bruker samme prosessorplatform og sokkel, kan man enkelt flytte over prosessoren fra den kraftigste maskinen og over i maskinen til et annet familiemedlem.

Intel leder an

Hva som er de gunstigste tidspunktene for oppgradering kan selvsagt diskuteres. Noen legger mest vekt på pris, andre på ytelse.

Er du i sparemodus og vurderer AMD eller forrige generasjon Intel finner du en oversikt over de forskjellige valgene i denne artikkelen.

Vi har sett på den nyeste generasjonen av Intel-prosessorer, med tilnavnet Sandy Bridge. Disse prosessorene er kraftigere enn forgjengerne i Core i-serien, dessuten er strømforbruket enda lavere enn tidligere. Dette er gunstig også for stasjonære maskiner, da trenger du mindre kjøling og det blir mindre støy.

Oppgraderer du nå får du gleden av forbedret ytelse med det samme og lang tid framover. Venter du kan du spare noen få hundrelapper, men neppe stort mer.

Nye prosessorsokler

En av grunnene til at de nye prosessorene bruker mindre strøm, er at kjerner og interne komponenter kan stenges ned og aktiveres etter behov. Det som er nytt i denne generasjonen er at dette skjer lynraskt, derfor var det behov for å endre strømtilførselen. Derfor er sokkelen som prosessoren sitter i helt ny, og du trenger altså et nytt hovedkort.

Den nye sokkelen har 1155 kontaktpunkter, og kalles derfor Socket 1155. De tidligere soklene 1156 og 1366 vil fremdeles være i salg, men 1156 vil etter hvert forsvinne.

Sokkel 1366 vil eksistere enda en stund, dette er den ultimate platformen med støtte for 6-kjerners prosessorer og tre minnekanaler. Sandy Bridge utgaven av disse prosessorene kommer ikke før senere i 2011, antagelig til høsten. Et morsomt sammentreff er at den nye sokkelen for disse vil hete Socket 2011 og ha 2011 kontaktpunkter.

Tid for oppgradering!


Nye prosessorer

I januar 2011 ble det lansert Sandy Bridge utgaver av Core i5 og Core i7. Alle prosessorene har fire kjerner, Core i7 har også Hyperthreading og kjører som om de hadde 8 kjerner. For normalt krevende bruk er Core i5 et utmerket valg, og her er prisene ikke avskrekkende. (Det er mange flere varianter: en total oversikt over alle Sandy Bridge varianter finner du hos intel)

Core i5
Det finnes 4 utgaver av Core i5 som er tilgjengelig i nettbutikkene, og prisene begynner på 1290 kroner for 2300 utgaven på 2,8/3,1 GHz

2400 3,1/3,4 GHz får du fra 1344 kroner og 2500 på 3,3/3,7 GHz for 1501 kroner. Den overklokkingsvennlige 2500K må du ut med 1579 kroner for.

Core i7
Krever du enda mer ytelse har det kommet to Sandy Bridge utgaver av Core i7. Begge disse kjører på 3,4/3,8 GHz og modellen 2600 er den normale til 2
149 kroner. Den overklokkbare 2600K koster 2
306 kroner.

Prisene varierer imidlertid stort mellom forhandlerne, og forandres ofte fra dag til dag. For dagsaktuelle priser, sjekk Prisjakt.no.

Nytt hovedkort

Siden sokkelen er ny er nytt hovedkort nødvendig for å oppgradere til Sandy Bridge prosessor. Brikkesettet er nytt og også kommunikasjonen mellom prosessor og brikkesettet er annerledes enn tidligere.

Alle prosessorene vi har nevnt i denne artikkelen har integrert grafikkprosessor, slik at du ikke trenger eget grafikkort. Det som trengs utover grafikkprosessoren sitter på hovedkortet, hva slags tilkoblinger - VGA, DVI, HDMI eller DisplayPort - bestemmes av dette.

Hovedkort kommer i mange varianter, fra de minste micro-ATX utgavene til ATX med mange kortplasser.

Det rimeligste vi fant var et Gigabyte GA-H67M-D2 til 745 kroner, men det er mer sparsommelig når det gjelder egenskaper. Går du litt opp i pris, til 825 kroner, får du et Gigabyte GA-H67MA-D2H med støtte for både SATA 6 og USB 3.0 innebygd.

Disse kortene fungerer utmerket til det meste uten at du monterer eget grafikkort, men skal du spille krevende spill må det mer muskler til og et kraftigere grafikkort må til.

For de som vil ha enda mer grafikkytelse og enda flere tilkoblingsmuligheter har vi et utmerket kort i ASUS P8P67 Deluxe: Her har du støtte for doble grafikkort, enten med SLI eller Crossfire, du har også BlueTooth, FireWire, eSATA med strøm, og en mengde USB 2.0 og USB 3.0 kontakter, digital lyd og flerkanals analog lyd - bare for å nevne noe. Prisen er 1649 kroner.

Tid for oppgradering!


Er du ikke fornøyd med hva dette kortet har å by på har vi også Gigabyte GA-P67A-UD7, som har de samme egenskapene, men med enda mer avanserte løsninger både i kjøling, strømforsyning og lyd (Dolby Home Theater). Da må du ut med 2495 kroner.

Minne og disk

64-bits operativsystem er en selvfølge på de nyeste prosessorplatformene, og 8 GB minne er rikelig for de fleste. Du får 8 GB DDR3 minne på 1333MHz (PC10600) fra 624 kroner, på de mest avanserte hovedkortene kan du bruke 1600 MHz (PC12800) minne fra 752 kroner.

Når du først oppgraderer må du også sette kronen på verket. Da snakker vi om en SSD på 120 GB eller mer som systemdisk. Uten en slik disk får du ikke utnyttet mer en halve potensialet til den nye maskinvaren!

De beste SSD'ene kommer fra Corsair, Crucial og OCZ, og prisene på rundt 120 GB ligger fra i overkant av 2000 til nede på 1600-tallet.

Les også: Bygg PC med USB 3.0.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer