GAMMELT NYTT: Alle disse produktene er veteraner nå, men var flunkende nye for ti år siden.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GAMMELT NYTT: Alle disse produktene er veteraner nå, men var flunkende nye for ti år siden. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Ti tester fra ti år siden

Hva syntes DinSide om Xbox, ADSL, Winamp og PC-er med 128 megabyte RAM?

DinSide har holdt på siden 1998, og testet mange av de teknologiske nyvinningene som har kommet siden den gang.

Dermed sitter vi på et digert arkiv, med mange gullkorn.

Hva syntes egentlig DinSide om Microsofts første spillkonsoll, Xbox? Eller den nå forhatte nettleseren Internet Explorer 6? Hva med den aller første utgaven av OpenOffice?

Her noen av de ti år gamle produktene som definerte 2001 som teknologi-år. Du kan trykke på overskriftene for å lese hele artiklene.

ADSL Foto: Arkiv
ADSL Foto: Arkiv Vis mer


ADSL

I 2001 begynte ADSL å bre seg om seg i Norge. DinSides journalist Brynjulf Blix var raskt på banen for å bytte ut sin IDSN med Telenors nye superlinje, og ble ikke skuffet.

"Det tar ofte like lang tid å innlede kommunikasjonen med mange nettsteder som med ISDN, men når dette er gjort, så går det svært raskt å få opp sidene" skrev den fornøyde DinSide-testeren.

Også Telenors installasjon skal ha stått sin prøve.

"Etter at montøren hadde gjort koblingsjobben sin, og plassert den store ANT-boksen der vi ville ha den, ryddet hun opp alle små ledningsstumper, isolasjonsrester og annet søppel" forteller Blix fornøyd.

Internet Explorer 6 Foto: Arkiv
Internet Explorer 6 Foto: Arkiv Vis mer


Internet Explorer 6

Nevner du Internet Explorer 6 for en nettuvikler, vil hårene reise seg i nakken hans. Dette er nettleseren alle elsker å hate, og med god grunn. Den er ti år gammel, og burde vært død og begravet for lenge siden. Men da vi testet den i 2001 var den splitter ny; faktisk testet vi betaversjonen før den var ute på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Alle brukere av Internet Explorer 4 og oppover vil straks finne seg til rette i versjon 6. Nettleseren har få dramatiske nyheter, her snakker vi først og fremst om en generell forbedring av en allerede solid og rask nettleser" skriver en halvfornøyd DinSide-tester.

Fujitsu Siemens C4345 Foto: Arkiv
Fujitsu Siemens C4345 Foto: Arkiv Vis mer


Fujitsu Siemens C4345

Har man fulgt med på PC-utviklingen de siste ti årene er det vanskelig å klage på priser. Da DinSide testet den bærbare maskinen Fujitsu Siemens C4345 kostet den 15.000 kroner på Elkjøp. For denne bunken tusenlapper fikk man skarve seks gigabyte harddisk, 128 megabyte RAM, to timers batterilevetid og en 650 megahertz prosessor.

"Denne PC-en har kurante spesifikasjoner" mente vår anmelder i 2001.

"Vi liker spesielt at den er utstyrt med 128 megabyte internminne, noe som blant annet sikrer flyt i fleroppgavekjøring".

Saintsong Espresso Foto: Arkiv
Saintsong Espresso Foto: Arkiv Vis mer

Hva hadde nettbutikkene på lager rundt år 2000? Se bildene her!


Saintsong Espresso

Små, stasjonære pc-er har i dag fått en ny vår, ettersom de egner seg godt for bruk sammen med flatskjermer. I 2001, derimot, ble nyvinningen mottatt med blandede følelser. Espresso var på størrelsen med en harddisk, og hadde styreflate og knapper på toppen. For boksen, uten prosessor, minne eller harddisk, måtte man punge ut 7.000 kroner før moms.

"Da er det kanskje like greit å kjøpe en bærbar PC? Dette er naturligvis det åpenbare alternativet til Espresso" mente vår noe skuffede anmelder.

Handspring Visor Deluxe Foto: Arkiv
Handspring Visor Deluxe Foto: Arkiv Vis mer


Handspring Visor Deluxe

Smarttelefoner som Android og iPhone var nylig noe nytt, men ikke helt nytt. Før i tiden hadde vi blant annet PDA-er; eller "håndholdte PC-er" som DinSide kalte det. Visor Deluxe fra Handspring var en av de rimeligere modellene, og krevde bare 2.200 kroner fra lommeboken din. Med åtte megabyte minne, to AAA-batterier og den tidsriktige trykkpennen kunne man blant annet laste ned programmer fra internett, noe vi i dag kjenner som "apps".

"Visor Deluxe har én funksjon som definitivt skiller den fra andre Palm-baserte maskiner. Det er den såkalte Springboard-porten" skriver vår tester.

Her kunne brukerne stikke inn forskjellige moduler, for å gi PDA-en sin mp3-muligheter, fotoapparat eller modem. Alt på én gang var vanskeligere før i tiden.

Winamp 3 Foto: Arkiv
Winamp 3 Foto: Arkiv Vis mer


Winamp 3

Før iTunes og Spotify var Winamp et standard musikkprogram hos de fleste pc-entusiaster. Programmet tok liten skjermplass, var hendig og spilte av de fleste musikkfiler uten problemer. Da versjon 3 kom på banen måtte selvfølgelig DinSide sjekke ut nyhetene.

"De to viktigste nyhetene er mulighet for lytting til mange radiostasjoner, og ”media library” som sorterer låtene etter artist, år, tittel og så videre" melder vi i vår test.

Winamp levert forøvrig fortsatt i beste velgående, både for pc-er og mobiltelefoner.

Slik så norske nettsider ut i 1999

Western Digital WD1000JB Foto: Arkiv
Western Digital WD1000JB Foto: Arkiv Vis mer


Western Digital WD1000JB

Det ble testet mange harddisker i løpet av 2001; her er én av dem: WD1000JB. Denne disken hadde en kapasitet på 100 gigabyte. Men det er helt andre ting som fikk vår anmelder til å kvitre.

"Western Digital WD1000, uansett utgave, er den raskeste EIDE-disken du får i skrivende stund" hevdes det, og DinSide gir æren til viser til bufferminnet på åtte megabyte.

Halo Foto: Arkiv
Halo Foto: Arkiv Vis mer


Xbox

Da Playstation 2 herjet verden og Nintendos Gamecube var like rundt hjørnet, dukket Microsoft opp med sin spillkonsoll Xbox. Eller "X-box", som DinSide skrev på den tiden. Vi fikk testet det som da var et råskinn av en konsoll, og lot oss imponere. Spesielt ble vi begeistret for spillet Halo, som virkelig viste hva konsollen var god for.

"Det er første gangen vi følte oss komfortable med kontrolloppsettet på et konsollbasert førstepersonsspill. De to analoge joystick-ene på gamepad-en brukes til å kontrollere føttene og hodet, og det fungerer faktisk overraskende bra" skrev vi noen måneder før konsollen havnet i butikken.

OpenOffice 1.0 Foto: Arkiv
OpenOffice 1.0 Foto: Arkiv Vis mer


OpenOffice

OpenOffice blir i dag brukt i alt fra offentlig sektor til gutterom som et gratis Office-alternativ. I 2001 var kontorpakken nesten klar for lansering, og DinSide likte det de så.

"Grensesnittet er noe forskjellig fra MS Office, men etter vår mening like brukervennlig. Programmene har et vell av innstillinger som du kan justere til å passe deg best mulig" skrev vår journalist Bjørn Eirik Loftås.

"Best av alt: Det er helt gratis å bruke, både for bedrifter og private."

Plexwriter 16/10/40A Foto: Arkiv
Plexwriter 16/10/40A Foto: Arkiv Vis mer


Plexwriter 16/10/40A

Hvor rask CD-brenner har du? Sjansen er stor for at du ikke aner. I 2001 var situasjonen en annen. Hvor raskt man kunne brenne en CD-plate definerte for mange hvor god PC man hadde, så her gjaldt det å skaffe seg det nyeste nye. Plexwriter 16/10/40A hadde, som det intrikate navnet avslører, en brennehastighet på 16x. Helt i toppsjiktet, syntes vår anmelder.

"Den leser raskere, brenner raskere og ripper raskere. Og den gjør det uten nykker, med et lavt støynivå" skriver DinSide.

Har du noen gode minner med noen av disse produktene, eller er det andre produkter du gjerne skulle fått et gjensyn med? Diskuter under!

Alle våre noe mer aktuelle tester finner du her!