Thunderbolt får konkurrent

En ny standard følges ofte av enda en.

En gammel teknologvits lyder: "Vi elsker standarder, det er derfor det er så mange av dem." Eksemplene er mange uansett fagområde, og nå blir Intel/Apple sin nye tilkoblingsstandard Thunderbolt utfordret.

Thunderbolt ble først kjent som Light Peak, før den faktisk ble tilgjengelig. Men den første produsenten som leverte var Apple, og da ble den hetende Thunderbolt, samtidig som ytelsen og rekkevidden ble lavere og det ble brukt vanlig kobberledning i stedet for optiske fibre.

Vi har skrevet om Thunderbolt tidligere, du finner artikkelen her.

Poenget med Thunderbolt

Tilkoblinger til datamaskiner har i alle år vært tilpasset forskjellige typer behov og hastighet. Tidligere hadde man forskjellige standarder for mus, tastatur, skrivere, scannere, lagringsenheter osv.

USB var den første virkelig universelle standarden, som kunne håndtere alt mulig. Men vi har fremdeles nettverksporter, skjermtilkobling, eSATA, FireWire og ExpressCard.

I Sony sin nye Vaio-serie finnes det ekstra grafikkmodul - Power Media Dock - for høyere ytelse, som kobles til med Thunderbolt. Grafikkprosessoren er en AMD Radeon HD 6650M GPU med 1GB DDR3 minne og sitter altså utenfor selve PC-en.  Foto: Sony
I Sony sin nye Vaio-serie finnes det ekstra grafikkmodul - Power Media Dock - for høyere ytelse, som kobles til med Thunderbolt. Grafikkprosessoren er en AMD Radeon HD 6650M GPU med 1GB DDR3 minne og sitter altså utenfor selve PC-en. Foto: Sony Vis mer


Poenget med LightPeak/Thunderbolt var å lage en tilkobling som var så rask at man i praksis kunne flytte all trafikken fra den interne PCI Express bussen og ut til alle typer enheter. Om det var høyoppløselige skjermer med DisplayPort eller heftige lagringsløsninger med SSD - Thunderbolt tar seg av trafikken ved å la forskjellige protokoller kjøre samtidig over kablingen.

Forutsetningen for dette er at man trenger en spesialbrikke i hver ende av Thunderbolt-kabelen. Og her er det Intel som sitter på teknologien.

Det var dette organisasjonen bak PCI-standarden ikke var så begeistret for.

PCI express på kabel

PCI-SIG (Speicial Interest Group) som er en frittstående non-profit organisasjon med over 900 medlemmer, har som oppgave å utvikle og forbedre den åpne ikke-proprietære PCI-standarden, som vi finner i alle PC-er (og Mac-er) og i andre datamaskiner av ymse format for eksempel nettbrett.

Den nye kabelstandarden bygger på den nyeste versjonen av PCIe 3.0 som støtter opptil 8 GigaTransfers per sekund. Kabelen vil sannsynligvis støtte fire parallelle linjer, med tilsammen over 32 GBits/sekund over en kabellengde på maks 3 meter.

Den vil også kunne levere opptil 20 watt for å drive eksterne enheter.

Men hovedpoenget er at nye maskintyper, som nettbrett og ultraportable bærbare, utløser et behov for enklere og mer kompakte løsninger. Derfor vil en universell PCIe-løsning som både støtter intern og ekstern kommunikasjon være rimeligere enn et sett med ekstra brikker fra Intel og andre omkostninger forbundet med dette.

Kablet PCIe 3.0 vil også være raskere enn dagens utgave av Thunderbolt.

Den nye arbeidsgruppen settes sammen i juli 2011, men en regner ikke med at de endelige spesifikasjonene er på plass før i 2013.

I mellomtiden får vi se hvordan støtten til Thunderbolt utvikler seg. Foreløpig har Sony, Canon, Western Digital, LaCie og Promise Technology uttalt at de støtter denne. I tillegg er det en del mindre produsenter av profesjonelt spesialutstyr som er med.

Det kan jo også nevnes Intel også er medlem av PCI-SIG.