Thinkpad-hybrid for røff bruk

Thinkpad Yoga 11e er både nettbrett og PC som tåler røff behandling. Vi har tatt en titt på den.

<B>ROBUST TASS</B>: Den er liten, men tøff. Lenovo Yoga 11e er laget for å tåle litt juling. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ROBUST TASS: Den er liten, men tøff. Lenovo Yoga 11e er laget for å tåle litt juling. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

En PC som fraktes mye rundt og som tas opp og ned av skolesekken flere ganger daglig, utsettes for langt mer fysisk belastning enn en PC som for det meste står i ro på en pult. Velger du en PC fra laveste prishylle, får du sjelden den beste byggekvaliteten, selv om PC-en ellers tilfredsstiller kravene dine.

LES OGSÅ:

Les også: Gjør PC-lokket til en tavle

Tåler en solid dose trøkk

Det er nettopp skoleelever og studenter Lenovo har hatt i tankene da de konstruerte hybrid-PC-en ThinkPad Yoga 11e. Dette er en kompakt sak med 11,6" skjerm, som er konstruert for å møte militære spesifikasjoner hva angår høyt trykk, fuktighet, vibrasjon, høy temperatur, temperatursjokk, lavt trykk (15 000 fot), lav temperatur og støv.

FLEKSIBEL: Takket være retningssensor og fleksible hengsler, kan du bruke Yoga 11e på en rekke forskjellige måter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FLEKSIBEL: Takket være retningssensor og fleksible hengsler, kan du bruke Yoga 11e på en rekke forskjellige måter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Kabinettet er i hovedsak av plast, men utstyrt med en rekke forsterkninger for å hindre at den går i stykker selv med fall i bakken og annen tøff behandling. Rammer rundt skjermen, hengsler, porter og bunnplate (som vi mistenker er av magnesium) er for eksempel forsterket i forhold til standardmodeller. Dette bidrar til at Yoga 11e er relativt tung for størrelsen, med sine 1,7 kg.

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Forsterket berøringsskjerm

Berøringsskjermen er beskyttet med en gummiramme, og selve glassoverflaten skal ifølge Lenovo være seks ganger sterkere enn vanlig glass, og tåle en vekt på 60 kg. Vårt inntrykk er at skjermen har gjennomsnittlig lysstyrke, og den kan betraktes fra spiss vinkel takket være IPS-panelet. Skjermoverflaten er som ventet veldig blank, og berøringsfølsomheten god. Oppløsningen er imidlertid ikke høyere enn 1366 x 768 piksler.

STERK: Berøringsskjermen tåler vekt på 60 kg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
STERK: Berøringsskjermen tåler vekt på 60 kg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Skjermen kan desuten snus helt rundt, og dermed kan Yoga 11e også fungere som et nettbrett, men den blir neppe noen direkte konkurrent til rene nettbrett på 1/3 av vekten.

IKKE SYLTYNT: Som nettbrett er Yoga 11e en tjukkas sammenlignet med rene brett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
IKKE SYLTYNT: Som nettbrett er Yoga 11e en tjukkas sammenlignet med rene brett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Tastaturet er klassisk Thinkpad. Det er fast, responsivt og er svært godt å skrive på, noe som er en åpenbar fordel for lange dager med skolearbeid. Pekeplaten er følsom for flerberøring, og fungerer også tilfredsstillende.

FLOTT TASTATUR: Thinkpad er kjent for gode tastaturer. Yoga 11e er intet unntak. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FLOTT TASTATUR: Thinkpad er kjent for gode tastaturer. Yoga 11e er intet unntak. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Les også: De beste PC-tilbudene skolestart 2015

Ikke noe råskinn

At maskinen ikke er noe råskinn rent spesifikasjonsmessig, understrekes med at den kun har 4GB RAM og en vanlig harddisk på 500GB (7200rpm). Sistnevnte er imidlertid utstyrt med en sensor som låser lesehodet i god tid før maskinen eventuelt faller i gulvet. Dette, sammen med gummioppheng, skal sikre at harddisken ikke tar kvelden som følge av slaget.

Yoga 11e har ellers to USB-porter (1 x USB 3.0 og 1 x USB 2.0), hvorav én kan lade mobiltelefonen din selv når maskinen er skrudd av.

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Testeksemplaret vi fikk låne har en Intel Core M-prosessor, men utgaven som er tilgjengelig i Norge har en svakere Celeron N2940-prosessor. Denne karakteriseres som «Low Mid-range» av benchmark-selskapet Passmark, og trives best med lette oppgaver.

Batteritiden er oppgitt til 6,5 timer ved variert bruk, noe som stemmer godt overens med vår erfaring.

Oppsummert

Det er vår klare oppfatning at dette er en solid og fleksibel maskin som i tillegg til god berøringsskjerm også har et meget godt tastatur.

Prosessor, minne og harddisk er derimot hentet fra lavprissegmentet, sannsynligvis for å holde prisen på «skolevennlig» nivå. Dessverre kommer ikke modellen med Core M-prosessor til det norske markedet, i hvert fall ikke foreløpig. Den ville ha dekket et større spekter av brukergrupper, mener vi.

Merk ellers at PC-en kommer med ganske mye programvare (også demoprogrammer) som kjører i bakgrunnen. Det kan lønne seg å deaktivere og avinstallere de du ikke har bruk for. Det kan ofte føre til bedre opplevd ytelse, spesielt på maskiner med enkel prosessorer som denne.

Yoga 11e koster fra rundt 5.500 kroner.

Modellen kommer også som Chromebook, men vi har foreløpig ikke fått bekreftet om denne kommer i norske butikker.

Les også:
Nå viskes grafikkskillet ut mellom stasjonær og bærbar PC

Dinsides bærbar PC-tester

Testresultat

Lenovo Yoga 11e

Terningkast

Meget robust PC med god IPS-skjerm, fleksibel i forhold til bruksområder, supert tastatur

Enkel maskinvare som trives best med lettere oppgaver.