Thecus YES-box

Trenger du å ha musikk, bilder og andre typer filer tilgjengelig på hjemmenettet? Vil du unngå å bruke en hel PC bare til det? Denne boksen løser oppgaven.

Navnet kan virke litt pussig, men i følge esken står YES box for Your Enterprise/Entertainment Storage. I manualen står det derimot "Your Enhance Storage" artige eksempler på at språkforståelsen er forskjellig i forskjellige deler av verden. Uansett, boksen har et tiltalende eksteriør og konstruksjonen er svært ryddig.

Thecus YES-box


Boksen leveres som "barebone", det vil si at du må skaffe til veie og sette i harddiskene selv. Den bruker standard SATA-disker og monteringen er svært enkel.

Montering

Det er plass til to 3,5-tommers harddisker som glir på plass inn i braketten og rett inn i data- og strøm-kontaktene. Disken festes med skruer på tradisjonelt vis.

Thecus YES-box
Thecus YES-box
Diskene kan settes opp som RAID0 eller RAID1 eller som JBOD - "Just a Bunch Of Disks" det vil si at du slår sammen de to diskene til en. For de aller fleste vil vi tro at det siste er den beste løsningen, siden behovet for plass er større enn for hastighet for de bruksområdene boksen er tiltenkt. (Våre målinger viser også at boksen ikke klarer å håndtere ytelsen til en enkelt disk uten å være en flaskehals.)

Vi hadde en 320 GB Seagate Barracuda for hånden og monteringen var helt uproblematisk, under selv det enkleste IKEA-nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppsett

Installasjonen kjøres fra CD etter at du har koblet boksen til nettverket. Her setter du opp boksen i nettverket ved å følge veiviseren. Skjermbilder finner du her

Administrasjon av boksen og innholdet gjøres i utgangspunktet med et web-grensesnitt.

Thecus YES-box
Thecus YES-box
Men vi mener at overføring av data gjøres enklest ved å sette opp de forskjellige mappene som nettverksdisker. Da er det bare å dra over mapper og filer som da blir tilgjengelige for brukerne på nettet.

Thecus YES-box


Det finnes en Gallery-funksjon, som er en web-basert bildeviser. Den er treg og klønete og viser bilder i liten størrelse.

Thecus YES-box


Det fungerte langt bedre å opprette egne mapper på nettverksdisken og bruke andre bildevisningsprogrammer, som ACDC, Picasa eller andre.

Hastighet og støy

Til tross for at det sitter Gbit nettverksport i boksen, så var ikke hastigheten imponerende. Vi målte 4 MByte/sek på skriving og rundt 6 MByte i snitt på lesing, med varierende hastighet.

Sammenlignet med hva selve disken presterer i ren SATA.kobling, så er det ikke rare greiene.

Thecus YES-box


Det er verken disken eller nettverksbiten som begrenser hastigheten, det må den ganske enkle prosessoren ta skylden for.

Boksen er heller ikke spesielt lydløs. Den siste versjonen av firmwaren lar deg justere viftehastigheten, det hjelper en del.

Konklusjon

Thecus YES box er på mange måter en grei liten boks. Den er lett og montere, ikke fullt så lett å sette opp, men leverer helt ok når man setter den opp som delt nettverksdisk.

Tilleggsfunksjonene som automatisk dump av minneplugg når den settes i USB-porten er artig, men ikke noe som folket skriker etter.

Det vi savner er muligheten til å kjøre som UPnP server for mediebokser, slik som D-Link MediaLounge, Philips Streamium-enheter og andre kompatible enheter.

En nylig avlagt PC med støysvake komponenter er nok for mange entusiaster et høyst reelt alternativ. For hvermansen som sliter med å få satt opp en trådløs ruter vil nok Yes-boksen by på litt for mye nettverks-plunder.

Mer info finner du på www.thecus.com

Pris uten disker hos Komplett er 2.895 kroner.