The PC Decrapifier fjerner dritten på ny PC

Dette hendige programmet blir du kvitt alt tullet som følger med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det overrasker oss stadig hvor mye rart som ligger installert når du kjøper en ny merke-PC i dag.

Senest før helga var det en kollega som klaget over at hans nye PC gikk som sirup, og først da vi fjernet det medfølgende antivirusprogrammet gikk den som et olja lyn igjen.

Hvorfor ligger det da installert på PCer du kjøper? Det handler selvsagt om penger. PC-leverandør A gjør en avtale med programleverandør B, der gevinsten er gjensidig. Programleverandøren får distribuert sin programvare til langt flere, og PC-leverandøren kan skryte av at det følger med både det ene og det andre.

>> Les også: Ikke skyld på Vista

Faktisk kan en jo begynne å lure på hvor gode disse tilbudene er, når Sony tidligere i år tilbød en såkalt "fresh start"-pakke for $50, der du slipper å få tredjepartsprogramvare installert (ja, du leste rett - du betaler for å slippe ekstra programmer).

Fjerner alt - gratis

Det har The PC decrapifier bestemt seg for å ta tak i, og deres programvare er laget for å fjerne alt mulig av tilleggsprogrammer som måtte følge med når du kjøper en ny PC, såkalt bloatware. Flere av de store merke-PCene er støttet, og programmet fjerner unødvendige oppstartsprogrammer, nullstiller hjemmesiden (som som regel peker til produsenten), fjerner verktøylinjer i nettleseren, tungrådde sikkerhetspakker og mer til.

image: The PC Decrapifier fjerner dritten på ny PC


Brukerne kan selv tipse programskaperne om hva som bør fjernes via den såkalte "crapplications"-siden, og programmet oppdateres stadig med nye versjoner.

Når du starter programmet, får du også muligheten til å opprette et såkalt "restore point", som du kan rulle tilbake til dersom avinstalleringen viste seg å få følger du angrer på. Som du ser på bildet over, kan du også velge hva du ønsker å fjerne av programmer.

Du finner programmet her: http://pcdecrapifier.com/

(Tipset ble første gang publisert sommeren 2008, men er nå oppdatert)