The Getaway: Er dette GTA III-dødaren?

Los Angeles (DinSide Data): Dette PS2-spillet visste vi nesten ingenting om på forhånd, men etter en time med utviklerne kan vi konkludere med at vi står foran årets mest kontroversielle spill.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
The Getaway: Er dette GTA III-dødaren?

Hvis Laila Dåvøy trodde at Grand Theft Auto III ville gjøre barna våre til kriminelle, vil The Getaway mest sannsynlig gi henne spasmer. Men, akkurat som GTA III, har The Getaway aldri vært ment som et spill for barn, og dermed er denne diskusjonen over fra vår side. Men hva er det som er så heftig med spillet?

Ved første øyekast kan The Getaway virke som en direkte kopi av GTA III, ofte ned til ekstremt små detaljer. Vi ble overrasket hvor mange elementer i de to spillene som er nesten identiske, og det er nok en av grunnene til at vi venter mye diskusjon rundt Getaway. Sannheten er imidlertid at utviklerne i SoHo har jobbet med konseptet sitt i fire lange år, og at spillet er mye mer enn det kan se ut som.

The Getaway foregår i dagens London, og du styrer en tidligere gangster som blir tvunget tilbake til det kriminelle liv etter at hans lille sønn blir kidnappet av en lokal mafiaboss. Du vil både kjøre rundt i Londons gater og bevege deg til fots, og du kan kapre biler for å komme deg raskere frem (ja, akkurat som i GTA III). Til forskjell fra GTA kan du gå inn i bygninger, og du vil som regel møte massiv motstand fra diverse kriminelle personligheter.

Bloody bastard

En annen forskjell mellom GTA III og Getaway er hvordan utviklerne har valgt å fremstille verden. Liberty City i Grand Theft Auto er et fantasisted, en samling av klisjeer fra all slags actionfilmer, vist med mye humor og ironi. Slik er ikke London i The Getaway. De forskjellige gjengene, mafia-gruppene, politi og tilfeldig forbipasserende, oppfører seg mer eller mindre slik de gjør i virkeligheten. For eksempel: Politiet i London er normalt ikke bevæpnet, og får du trøbbel med dem, tar det en stund før bevæpnede patruljer ankommer. Det er heller ikke så stor sjanse for at mannen i gata vil trekke våpen hvis du angriper han, folk flest går tross alt ikke med pistoler i lommen.

Det er over 90 minutter med forhåndsinnspilte filmklipp i spillet, og de er imponerende profesjonelt laget. Hele stemningen baserer seg på engelske gangsterfilmer av typen Snatch og Lock & Stock and Two Smoking Barrels, og det snakkes med tjukk East London-dialekt – komplett med hele spekteret av banneord, det er tross alt slik man snakker i virkeligheten.

London i The Getaway blir vist gjennom en utrolig flott grafikkmotor, og så å si alle gater, smug og veier er gjenskapt nøyaktig som i virkeligheten. Vi kjente igjen en lang rekke landemerker, og alt er meget detaljert.

Du vil kunne sette deg i rundt 60 kjøretøy, og de fleste av dem er virkelige biler som faktisk kjører rundt i Londons gater. Her er det altså ingen fly eller tanks – det skal føles som om du virkelig er på kriminelt oppdrag i en virkelig by.

Noen av utviklerne av The Getaway
Noen av utviklerne av The Getaway Vis mer

The Getaways utviklere satser på å nå et voksent publikum, gjerne mennesker som er glad i actionfilmer, men som ikke nødvendigvis har så mye erfaring med spill. Derfor skal Getaway være enkelt å sette seg inn i, men vanskelig å legge fra seg. Vi vet ikke om de lykkes, de mange likhetene med GTA III kan forårsake en god del skepsis – men det er helt tydelig at det ligger enorme mengder arbeid bak dette spillet, og vi er sikre på at det vil bli gjenstand for mange diskusjoner fremover. Etter planen skal The Getaway være tilgjengelig i butikkene til høsten, og vi gleder oss til å se om det ferdige produktet er så vellykket vi håper det blir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer