Testresultater og konklusjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

X1900XT vs. 7950GT

  1. Testresultater og konklusjonKåres første oppdrag ble lett nok, siden 3DMark05 og -06 selvfølgelig måtte testes:

image: Testresultater og konklusjonI forhold til resultatene på vår gamle maskin, altså omtrent 9000 poeng til 7950GT og 9500 poeng til X1900XT, var det sistnevnte som økte mest ved å flyttes til Kåre, som har mer minne og kraftigere prosessor.

image: Testresultater og konklusjonF.E.A.R. med verdier for gjennomsnittlig FPS (frames per sekund). Vi kan vel ikke si at Radeon X1900XT dominerer, men resultatene er klare. GeForce 9750GT har kanskje mer minne, men klarer ganske enkelt ikke helt å holde følge med ATI-kortet.

image: Testresultater og konklusjonDoom3 forteller en annen historie. Med lav eller ingen AntiAliasing er nVidia-kortet utvilsomt raskere, selv om det selvfølgelig skal en god mann - eller kvinne - til å merke forskjellen på 130 og 140 FPS... Ved 4xAA står de to så å si likt.

image: Testresultater og konklusjonSiste spill ut i vår lille test er Half Life 2. Dette støtter hva vi har sett i 3DMark- og F.E.A.R.-målingene: X1900XT er et målbart (om enn kanskje ikke merkbart) raskere kort.

Oppdatert: At 7950GT gjorde det langt bedre enn forventet i 1920x1200 med 6xAA og 16xAF var ingen tilfeldighet. Det har seg nemlig slik at nVidia-kortet ikke støtter 6xAA, så den kuttet dette ganske enkelt ut og kjørte med kun 16xAF; derav det gode resultatet. Vi har nå lagt inn resultatene for standard 4xAA, 8xAF i stedet, og dette sammenfaller langt bedre med de øvrige målingene.

Konklusjon

Som vi nevnte på forrige side har prisene på gode grafikkort gått kraftig ned det siste året. Om det er "billigsalg" eller ikke får hver enkelts krav kontra lommebok bestemme, men det er i det minste ingen tvil om at disse kortene til omtrent to og et halvt tusen kronasjer gir deg myyye muskler for pengene.

image: Testresultater og konklusjon


Både ATI Radeon X1900XT og nVidia GeForce 7950GT biter godt fra seg, og selv om resultatene ikke er utvetydige er det ikke til å komme bort i fra at det er X1900XT som i de aller fleste situasjoner ligger noen FPS foran sin konkurrent. At det har mindre minne enn GeForce 7950GT ser det ikke ut til å bry seg nevneverdig om. Og i tillegg til å være et bedre kort på papiret er X1900XT også noen hundrelapper billigere.

Realistisk sett vil du nok likevel ikke merke forskjell på de to kortene, så mange vil nok velge ut i fra merkelojalitet eller teknologi, som Avivo for ATI eller PureVideo for nVidia.

Støymessig er de to kortene nokså like og heldigvis ikke altfor plagsomme når de ikke belastes. Men er du støyallergiker vil nok utbytting av viftene likevel stå høyt på ønskelista. Og akkurat her har det mindre strømsugne 7950GT et lite ess i ermet: det kommer også i passivt kjølte utgaver. Om det er verd den økte prisen får være opp til hver enkelt.

DX10 - vente eller ikke?

Siden de første kortene med støtte for DX10 lanseres hvert øyeblikk er dilemmaet åpenbart. For de fleste vil det nok likevel være lommeboka som bestemmer, ettersom budsjettkort med DX10-støtte ikke akkurat er det første som dukker opp. Prisen for et av kortene vi nå har testet må nok i det minste dobles for å komme opp i et DX10-kort.

image: Testresultater og konklusjon


Andre ting som må tas hensyn til er at Vista er påkrevd for DX10, og det er heller ingen klare spilltitler som benytter seg av DX10. Trolig er det langt varmere i været før vi får noen stor glede av forbedringene. En annen ting er at du ikke MÅ ha et DirectX10-kort for å spille dataspill som har støtte for DX10. Da vil Vista heller bruke DirectX9, som er standard i dag.

Så litt avhengig av hvor mye penger du vil bruke på grafikkort er det kanskje ikke så dumt å anskaffe et mer fornuftig priset kort nå og heller gå til kjøpe et DX10-kort når du virkelig har bruk for det. Når den tiden er inne vil de være billigere, bedre og du vil ha større utvalg.

En stor takk går for øvrig til MPX.no for lån av grafikkortene.

Klikk her for å komme tilbake