TEST: XP-modus i Windows 7

TEST: XP-modus i Windows 7

Det ble omtalt som den store hemmeligheten i Windows 7, muligheten å kjøre programmer i XP-modus. Vel, nå er den her, og vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

I går ble Windows 7 RC lagt ut for fri nedlasting for deg og meg. Selv om det ikke er snakk om den ferdige versjonen av operativsystemet, kan du fritt bruke den, med alle funksjonene tilgjengelig, helt til 1. juni 2010.

Full XP inni Windows 7

En av de store snakkisene den siste tiden har vært muligheten til å kjøre programmer i såkalt "XP modus" i Windows 7. I praksis dreier det seg om en utgave av Windows XP Professional, som kjøres i en virtuell PC.

Det er ikke imidlertid ikke særlig oppsiktsvekkende i seg selv. Det finnes nemlig mange virtualiseringsløsninger på markedet, og vi har blant annet nettopp omtalt hvordan hvem som helst kan kjøre Windows XP virtuelt i denne artikkelen.

Det som først og fremst skiller Windows Virtual PC fra de andre er at integrasjonen med Windows 7 er tilnærmet sømløs, og at en full Windows XP-lisens følger med løsningen.

Det betyr at dersom du kjøper Professional, business eller Ultimate-utgavene av Windows 7 når den tid kommer, vil du få med en XP-lisens på kjøpet.

Lastes ned separat

Den virtuelle versjonen av XP lastes ned separat. Det samme må den virtuelle PCen, som er et windowsprogram som emulerer en ordentlig PC, med maskinvare og det hele. Dette programmet heter Windows Virtual PC, og bygger på Virtual PC 2007 og 2004, som har vært tilgjengelig som gratis nedlastinger fra Microsoft i flere år.

Deretter vil du finne Windows XP som et valg på startmenyen, og første gangen du starter den blir du bedt om å definere brukernavn og passord, før du etter noen minutter får opp et programvindu, der operativsystemet kjører - parallelt med Windows 7.

TEST: XP-modus i Windows 7


Du kan maksimere vinduet og jobbe direkte i den virtuelle PC-en, men det er ikke det som er hovedhensikten. Det er nemlig programmene som er viktige, og de kan du kjøre som om de var standard Windows 7-programmer.

Forvirret? Det er egentlig ikke så komplisert.

Kjør programmene direkte

I den virtuelle PC-en med Windows XP kan du installere de programmene som ikke fungerer eller som har problemer med å kjøre problemfritt i Windows 7. Disse programmene havner direkte på startmenyen i Windows 7! Dermed behøver ikke brukeren forholde seg til den virtuelle PC-en i det hele tatt, for alt skjer i bakgrunnen.

TEST: XP-modus i Windows 7


Som bruker klikker jeg bare på programikonet i startmenyen, og etter noen sekunder med intialisering starter programmet i et beskyttet Windows XP-miljø. Det fungerer faktisk ganske greit, men det er noen ulemper som ganske raskt kommer til syne. Den viktigste av dem heter ytelse.

Her spiller vi av en videofil i Media Player Classic, tilsynelatende direkte i Windows 7. Legg imidlertid merke til at grensesnittet på rammen tilhører Windows XP.
Her spiller vi av en videofil i Media Player Classic, tilsynelatende direkte i Windows 7. Legg imidlertid merke til at grensesnittet på rammen tilhører Windows XP. Vis mer


Ikke imponert over ytelsen

Det krever mye av datamaskinen din å kjøre programmer virtuelt. Ikke bare må du ha en prosessor som støtter virtualisering (det kan du glemme dersom PC-en har en Sempron, Pentium, Atom eller Celeron-prosessor), du må også ha mye minne og et bra grafikkort. Og selv med dette på plass, vil ikke opplevelsen din være i nærheten av hva den ville ha vært dersom programmene ble kjørt direkte i Windows 7.

En annen begrensning er lydkvaliteten. Å kjøre programmer som formidler lyd, er ikke noe stas så lenge de kjører gjennom Windows Virtual PC. Lydstrømmen blir tydeligvis komprimert, og artifaktene kan minne om fryktelig sterkt komprimerte MP3-filer.

Videoavspilling ble heller ikke noen kjempeopplevelse, selv lavoppløst materiale hadde en tendens til å hakke - på relativt kraftig maskinvare, en PC med Intel Core 2 Duo E8400-prosessor (2 x 3 GHz) og 4 GB minne. Støtte for virtualisering hadde vi på forhånd aktivert i PC-ens BIOS-oppsett.

Men så over til det essensielle spørsmålet: Hvilke programmer er det egentlig som ikke lar seg kjøre i Windows 7? Det er først og fremst eldre programmer som ikke krever all verdens kraft, og slike kan fungere helt utmerket i Windows Virtual PC.

Foreløpig konklusjon

Vi har prøvd en rekke forskjellige virtualiseringsløsninger tidligere, og inntrykket av Windows Virtual PC er ikke imponerende i forhold til hva vi fikk til med VirtualBox fra SUN, som også er gratis og som kan kjøre applikasjoner sømløst - i Windows 7.

Fordelen med Windows Virtual PC er først og fremst, som vi har nevnt, en litt tettere integrasjon med "modersystemet" og startmenyen, og selvfølgelig at du ikke trenger noen egen Windows XP-lisens for å bruke løsningen.

Og så skynder vi oss å legge til at Windows Virtual PC fortsatt er i betafase, og at mye kan være rettet før den endelige versjonen er klar i høst.

Les også:
Nå kan du putte XP i lomma
Gratis Windows 7 i ett år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer