TEST: XBOX HD-DVD på PC

HD-DVD-spilleren til XBOX er en vanlig USB-enhet og kan kobles til PCen din uten videre. Microsoft har ikke lagt vekt på dette i markedsføringen, men vi har testet.

Det diskuteres friskt om HD DVD vs Blu-ray, og mange sitter på gjerdet og venter på at de skyhøye lanserings prisene på spillerne skal gå ned. Samtdig har svært mange av målgruppen for HD-video for lengst koblet sine medie-PCer til flatskjermene.

Det finnes i skrivende stund Blu-ray brennere i handelen, men HD-DVD glimrer med sitt fravær. Prisen på en Blu-ray brenner for montering i PC er heller ikke akkurat billig.

Men så kommer altså Microsoft med sin eksterne USB-baserte HD-DVD til XBOX til en listepris langt under halvparten av alternativene. Den kan altså kobles til PC, men Microsoft har pr i dag ikke en gang brydd seg om å legge ut info på XBOX-sidene sine verken om at HD-DVD-spilleren finnes tilgjengelig og langt mindre at den kan brukes på PC.

Vi ville tro at det er interesse blant mange med mediePCer for å skaffe seg en HD-DVD spiller for en ganske rimelig penge.

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Tilkobling av spilleren

På baksiden av spilleren finner vi 3 kontakter for USB, en minkontakt for tilkobling til vertsmaskin pluss 2 standard A-porter for tilkobling av annet USB-utstyr. Det er med andre ord en USB HUB innebygd. Videre finner vi kontakten til strømforsyningen.

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Vi koblet spilleren til vår nyeste testPC kjent blant våre lesere som "Kåre", som er utstyrt med en Core Duo 6700 prosessor, 2 GB RAM og for anledningen et Radeon 1600 skjermkort med HDMI og VGA-tilkoblinger. De vanlige meldingene om at Windows hadde funnet en ny enhet dukket opp og vi fikk etter hvert opp standardvalget om å kjøre en automatisk installasjon eller sette i en plate med programvare. Vi valgte automatisk instalasjon og etter noen få strakser var enheten klar til bruk.

I enhetsbehandling/Device Manager ligger den sammen med andre optiske enheter.

PC-installasjonen var med andre ord så enkel som det er mulig å gjøre det.

Programvare

For å kunne spille av HD DVD trenger man et program, og PowerDVD Ultra støtter både HD DVD og Blu-ray, samt det meste annet av filformater og plater. Det ble kjøpt på nettet og lastet ned direkte, prisen var 99,95 US Dollar.

Installasjonen forløp uten problemer, har man koblet til HD DVD-spilleren under installasjonen kommer følgende alternativ opp:

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Etter installasjonen starter programmet opp, og skilter med alle sine egenskaper:

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Så er det faktisk bare å sette i en HD DVD plate med din favorittfilm og lide seg gjennom de alltid like irriterende logoer og advarsler som behandler oss brukere som idioter/forbrytere. Så er tiden inne for å nyte HD-opplevelsen.

Overbevisende bildekvalitet?

Vi hadde koblet PCen til den samme skjermen som ble brukt under testenav den samme spilleren koblet til XBOX 360.

PowerDVD har som default instilling en langt mer mettet og overdrevet fargeinstilling, hvor gresset er grønnere enn på alle sider av allverdens gjerder. Ved å sette denne til filmens originale fargeprofil ble det straks mer naturlig, men enda mer overbevisende.

Poenget med HD DVD og Blu-ray er at du kan sitte mye nærmere skjermen uten at bildet blir lurvete. Faktisk MÅ du sitte nærmere for virkelig å se forskjell, sitter du for langt tilbake blir detaljene etter hvert ikke til å skille fra vanlig DVD. Derfor må du ha stor skjerm og en viss avstand, eller liten skjerm nesten på fanget for å få den store detaljopplevelsen.

Men visst er det bra, når filmen er behandlet slik HD-formatet krever!

Sammenlignet med spilleren koblet til XBOX er det flere fordeler med å koble den til en PC. For det første kan du få topp lyd hvs PCen er utstyrt med digital utgang som du kobler til ditt surround-anlegg. Digital lydutgang er jo til og med standard på svært mange hovedkort i dag.

Dessuten kan en PC i dag gjøres svært stillegående, og bidra med praktisk talt like lite støy som dedikerte avspillingsmaskiner.

Men tendensen til hakking var fremdeles tilstede, selv på denne kraftige PCen.

PC-skjermkort og flat-TV

Det eneste problemet vi hadde i denne testen var å få TVen og PCen til å bli enige om oppløsningen på skjermbildet.

Det første skjermkortet fungerte rett og slett ikke for avspilling av HD DVD med HDMI-tilkobling. Vi fikk bare opp denne feilmeldingen og muligheten for å kjøre en test av PCen, som dukket opp med noen sekunders mellomrom avbrutt av at hele skjermen tok seg en pause og serverte kraftig flimmer/støy.

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Vi kjørte testen, og alt ble fullført med glans, men blafringa var der hele tiden.

Vi brukte i stedet VGA-tilkobling, og da ble det slutt på blafring og helt ok bilde, selv om TVen vi brukte til testing ikke støtter 1:1 pikselmapping fra PCen. I fullskjerm video spilte forøvrig ikke oppløsningen noen rolle for bildekvaliteten, det var bare mens vi var i Windows at menytekster og andre bitmaps ble lurvete i kantene.

Vi skiftet også skjermkort, tilbake til Kåre-PCens nye GeForce 8800. Med DVI-overgang til HDMI ble det et helt stabilt bilde, men 1:1 pikselmaping fikk vi fremdeles ikke på denne Hitachi-TVen.

Hvordan flate TVer håndterer PC-signaler er svært varierende. Noen gir deg et like perfekt bilde som om det skulle vært en PC-skjerm, mens andre bare klarer nesten, og gir lurvete tekst og grafiske detaljer i Windows.

Men levende video kan likevel se helt utmerket ut, siden disse signalene både behandles annerledes i TVen og oppfattes forskjellig av vårt syn.

Konklusjon

TEST: XBOX HD-DVD på PC


Har du en stuePC koblet til en flat-TV så er XBOX HD DVD spiller det klart rimeligste alternativet for å se HD DVD hjemme i stua.

Bildekvaliteten er utmerket, det eneste vi har å sette fingeren på er tendensen til hakking i blant ved noen typer panorering/bevegelse.

XBOX-spilleren koster et eller annet sted mellom 1500 og 2000 avhengig av butikk og kampanjer, og finnes i alle velassorterte butikker på nett og i hus.

Testen av spilleren sammen med XBOX 360 i IT-avisen finner du her, testen hos Dingz finner du her