TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?

Er du lei av å plugge inn kamera for å overføre bilder? Er kortleseren din ustabil? Vi har testet turboløsningene.

Det er en god vane å overføre bildene til PCen hver gang du har tatt bilder. Mange har skaffet seg en kortleser, eller de bruker en som satt i PCen eller i skjermen. Da slipper man å fikle med de ofte små og skjøre lokkene over USB-tilkoblingen i kameraet.

Men mange kortlesere er trege, de billigste er også ofte ustabile og man må plugge minnekortet ut og inn noen ganger, eller koble leseren fra PCen og inn igjen for å få kontakt.

Har du kamera med høy oppløsning, tar opp videoer eller har speilrefleks og tar bilder i RAW-format blir det fort mye data som skal over til PCen og du må regne med å vente en del minutter. Det samme gjelder lydopptakere som fort fyller godt over gigabyten på minnekortet når du tar opp konserter eller øvelser.

Vi har levd med billige og ustabile kortlesere en stund, men da vi fant ut at det var mer stabilt å lese direkte fra apparatene enn fra kortleseren bestemte vi oss for å gjøre innkjøp.

De raskeste vi fant

Vi bruker hovedsakelig CompactFlash (CF) og SD-kort i våre kameraer og lydopptakere, men siden Sony MemoryStick brukes både i mobilene og videokameraet er dette formatet også aktuelt.

TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?


Den raskeste kortleseren for CF-kort er SanDisk Extreme IV med FireWire. Den er oppgitt til å lese med den svimlende hastigheten 40 MB/sekund. I praksis vil det si i overkant av 38 MB siden 10 vs 2-basert MB-definisjoner kommer inn i bildet. Det er uansett helt rått, men denne hastigheten gjelder bare de nyeste og dyreste CF Extreme IV-serien som nylig har kommet i butikkene.

Denne kortleseren har FireWire 800 tilkobling, men leveres med 2 kabler hvor den ene har standard FireWire 400 kontakt i andre enden.

TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?


SanDisk har også en USB-leser som støtter CF, SD og MS. Denne er spesifisert til 20 MB/sekund som heller ikke er å kimse av. Hastigheten gjelder også for rimeligere kort i Extreme III serien.

TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?


Hvordan var så ytelsen med disse kortleserne sammenlignet med de andre løsningene?

Vi testet med Extreme III kort i CF og SD-format siden Extreme IV ikke var tilgjengelig for testing, vi kommer tilbake til dette når det blir tilgjengelig.

Testmålinger

Vi måte bare med 100 MB data siden hastigheten er lik over hele minnekortet, den varierer ikke over lagringsområdet, slik som hos harddisker.

TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?


Til vår store overraskelse var det USB-leseren som var overlegent raskest. Med Extreme III kort var FireWire-utgaven bare i stand til å lese med i underkant av 2/3 av farten til USB-leseren.

Kortleseren i vår Dell 2407 WFP lå ikke så mye under FireWire utgaven, mens billig-kurv leseren lå et stykke under.

Direkte fra Nikon D200 var hastigheten bare en tredjedel av det USB-leseren til SanDisk presterte.

Med SD-kort
Her sjekket vi også med et SanDisk Extreme III kort, i de samme kortleserne pluss i vårt Canon Ixus 800IS

TEST: Verdens raskeste minnekortlesere?


Igjen er SanDisks USB-leser overlegen. SD-kortet er dessuten generelt litt raskere enn CF i denne leseren.

I Dell-skjermen og direkte fra Canon-kameraet er lesehastigheten slett ikke dårlig, men den billige kortleseren faller ned på samme nivå som Nikon D200.

Konklusjon

Vi ble altså svært overrasket over at FireWire-leseren ikke var raskere på Extreme III-kortene.

Selv om vi ikke fikk testet med FireWire 800 på PCen, er FireWire 400 i stand til å matche USB 2.0 på overføring.

Vi testet også med stoppeklokke (vårt testprogram kjører ikke på MacOS) på en MacBook Pro som har FireWire 800 innebygd. Heller ikke her var hastigheten med FireWire-leseren raskere enn USB-enheten, og vi oppnådde omtrent de samme tidene som på PC-målingene.

Det blir derfor ekstra spennnende å se hvordan ytelsen blir når vi får tak i et Extreme IV kort.

Priser:

Extreme IV FireWire-leseren koster ca 695 kroner, mens Extreme III USB koster rundt 230 kroner.

Et Extreme III CF-kort ligger på ca 400 kroner, mens et Extreme IV koster ca en hundrelapp mer.