TEST: Verbatim 16 GB SSD ExpressCard

Nå har vi hatt kortet på testbenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kort tid siden skrev vi om den nye generasjonen SSD-kort for ExpressCard. Disse bruker ikke USB til overføring slik som tidligere utgaver. Dermed blir hastigheten en helt annen, og kan sammenlignes med en ekstern harddisk koblet til med eSATA.

Artikkelen finner du her

Vi var selvsagt svært nysgjerrige på hvor raske disse diskene er i praksis, og for et par dager siden mottok vi et testeksemplar fra Verbatim. Dette var det minste kortet, med 16 GB kapasitet.

Installasjon

Vi satte kortet i spalten på en Asus bærbar, som var med i vår test av bærbare tidligere i år. Etter noen sekunder var kortet klart til bruk, ingen installasjon av programvare var nødvendig.

Dette gjelder vel å merke i Windows Vista, kjører du XP må du laste ned en driver for at kortet skal bruke ExpressCard tilkoblingen, og ikke USB-koblingen i ExpressCard-porten.

Det samme gjelder når du bruker kortet på Mac OS.

Kortet kom ferdig formatert i FAT32 og er dermed kompatibelt med alle aktuelle platformer.

Testing

Vi kjørte først HDTach 3.0, en gammel traver, og kortet oppviste en lesehastighet som ikke er å skamme seg over. Den lå flatt tett oppunder 100 MByte/sekund.

Skriveytelsen var ikke like formidabel, den lå på 21,9 MByte/sekund i snitt.

Aksesstiden var på 0,5ms, det kan ingen roterende lagringsmedier matche, selv om vi nok vil se raskere responstider på mer avanserte SSD-løsninger.

image: TEST: Verbatim 16 GB SSD ExpressCard


Vi testet også med vårt eget gamle testprogram. Her fikk vi over 110 MByte/sekund på lesing og nesten 35 MByte/sekund på skriving.

image: TEST: Verbatim 16 GB SSD ExpressCard


Den siste testen vi kjørte var .NET 2.0 Disk Benchmark II. Her var den høyeste hastigheten på lesing drøyt 84 MByte/sekund med 512 KB blokker og på skriving tett oppunder 14 MByte/sekund på 2048 KB blokker.

image: TEST: Verbatim 16 GB SSD ExpressCard


Konklusjon

Selv om testprogrammene ikke var enige seg i mellom, viser målingene uansett at vi har med en svært rask lagringsenhet å gjøre.

Den høye lesehastigheten er ypperlig for alle typer krevende bruk, og skrivehastigheten er tilstrekkelig til de aller fleste bruksområder.

Men det aller mest tiltalende er det praktiske. Med denne i ExpressCard-spalten trenger du ikke koble opp den eksterne disken med stive eSATA-kabler, heller ikke bruke opp USB-portene for å få strøm nok, og slipper å passe på at den ikke faller i gulvet.

Priser på litt over fem hundre for 16 GB, en tusenlapp for 32 GB og drøyt 1800 for 64 GB har vi sett på nett, men kortene har i skrivende stund enda ikke kommet i salg.

Prisene er fremdeles litt vonde, men ikke direkte smertefulle. Er lysten og behovet sterkt nok kan man overtale seg selv.

Vi er allerede i gang.