TEST: Ultrakompakt 40 GB USB-harddisk

Freecom er nå klare med de minste 40 GB vi har testet, og den har også noen smarte finesser i tillegg.

Bærbar lagring har utviklet seg enormt. Fra å være det eneste alternativet i PC’ens barndom til dagens ultrakompakte harddisker.

Den nye bærbare harddisken FHD-XS fra Freecom er ikke større enn et par-tre disketter, men har en lagringskapasitet som er nesten 30 tusen ganger høyere...

Det lille kabinettet på 85x85x12 mm inneholder en 1,8-tommers harddisk fra Hitachi, som leveres med 20, 40 eller 60 GB kapasitet. Den eneste tilkoblingen er en integrert USB-kabel, det er ikke behov for annen strømforsyning.

Bærbar lagring basert på 2,5-tommers harddisker nøyer seg ikke alltid med USB eller FireWire som strømforsyning, hvis du skal opp i kapasiteter på 20 GB og mer. Men med 1,8-tommers disker er ikke dette noe problem.

Smart tilkobling


Vanligvis trenger du en USB-kabel for å koble til ekstern lagring, men her har Freecom gjort en smart vri.

De har lagt kabelen inn i selve kabinettet, slik at det bare er å vippe den opp og trekke den ut. Den er ikke mange centimeterne lang, men tilstrekkelig til å rekke fra kontakten på PCen og ned når disken ligger ved siden av på bordet.

Da risikerer du ikke å stå der med gjenglemt kabel og skjegget i postkassa...

Smart programvare

Har du en bærbar PC med verdifulle data og en omfattende maskinkonfigurasjon med på reise, kan det være svært nyttig å ha både kopier av nøkkeldata samt en full sikkerhetskopi (”image”) i bakhånd.

Dette har Freecom løst med to enkle grep. Det ene er programvaren True Image fra Acronis, som lager et speilbilde av en harddisk eller en partisjon, det andre er Sync-knappen på FHD-XS som aktiverer synkronisering av utvalgte mapper på PC og Freecom FHD-XS.

Ytelse

De små 1,8-tommers diskene er ingen match for sine større slektninger, men skrive og leseytelsen er likevel høyst brukbar.

Vi målte både med SiSoft Sandra, HD Tach 3.0 og vårt eget testprogram, og ytelsen ligger på rundt 13 MB/sekund for lesing, og i overkant av 11 MB/sekund for skriving.Aksesstiden ligger rundt 20 ms.

Konklusjon

Mer kompakt og praktisk løsning finnes ikke i dag. Trenger du sikkerhetskopier eller ekstra lagringskapasitet på minst mulig plass er denne midt i blinken.

Prisen er heller ikke avskrekkende:

20 GB versjonen koster 1 990 kroner
40 GB versjonen koster 2 390 kroner
60 GB versjonen koster 2 890 kroner

Prisene er veil. inkl mva.

Norsk distributør er Storewell Systems AS