TEST: Trådløs musikk via Bluetooth

Bluetooth kan være noe skikkelig herk eller bortimot genialt - når det virker. Hodetelefoner med Bluetooth høres praktisk ut, men fungerer det i praksis? Vi har testet.

Blåtann er ikke noe vi assosierer med friske og velfungerende tyggeredskaper, men navnet passer - vi har gått noen runder med Bluetooth på PC med sterkt innslag av "tenners gnidsel". Enheter forsvinner og dukker opp igjen, for så å ikke dukke opp igjen. Det samme har vi også opplevd på flere Mac'er. Så hodetelefoner med Bluetooth hørtes ikke umiddelbart ut som noen god idé.

Men da vi oppdaget at Creative Headset CB2530 var et komplett sett med egen sender som kobles til en hvilken som helst lydutgang, og at den ikke var avhengig av Bluetooth på PC, ble vi nysgjerrige.

Sender og mottaker

Settet inneholder en liten sender på størrelse med en minneplugg, med en liten ledning som ender i en stereo minijack. Denne plugger man inn i lydkilden, som kan være hva som helst med passende kontakt til hodetelefon. En overgang til ¼” jack kan være god å ha, hvis du skal koble til TV, stereoanlegg, lydmiksere eller annet stasjonært utstyr. Til MP3-spillere er det bare å plugge rett inn.

TEST: Trådløs musikk via Bluetooth


Senderen har en knapp, den holder man inne noen sekunder til det lyser blått (selvsagt) i feltet ved siden av knappen. Da har man slått den på og den er klar til å finne hodetelefonene.

TEST: Trådløs musikk via Bluetooth


Hodetelefonene er av den lukkede typen, med middels store klokker. De er mykt polstret, og er behagelige å ha på for et middels stort hode. Kanskje et snev mot det stramme.

TEST: Trådløs musikk via Bluetooth


På venstre klokke finner man av/på-knappen. På høyre klokke er det kontroll for volum, som ser ut som et hjul, men fungerer som to knapper. Det blir litt høyere/lavere etter som man gir det fjærbelastede hjulet en dytt eller holder det i respektiv retning.

TEST: Trådløs musikk via Bluetooth


Vil man pynte litt på hodetelefonene og ha blå ringer i stedet for sorte, finnes det et sett i esken som er enkle å sette på i stedet.

I bruk - lydkvalitet

Settet er latterlig enkelt å bruke. Du slår på hodetelefonene, plugger i senderen, holder knappen inne noen sekunder, så venter du litt. Etter maks 15 sekunder er kontakten etablert og lyden kommer.

Det er det hele.

Lydkvaliteten er utmerket, det er ingen susing eller andre ulyder, så lenge du er innenfor rekkevidden av systemet.

Vi har hørt på det meste av musikktyper, og sammenlignet med andre hodetelefoner i vår samling, som omfatter Koss PortaPro, Sennheiser, Philips og Audio Tehcnica blant annet. Det er ikke så overdrevet basstungt som PortaPro, men har bedre basstrøkk enn mye annet.

Vi opplevde ikke noen droputs eller vandring i lydbildet.

Blir avstanden for stor blir det bare spetakkel i gråsonen og så blir det stille.

Når batteriene begynner å bli tomme kommer det et bip hvert 30 sekund den siste halvtimen før det blir stille. Driftstiden er noen timer, mellom 4 og 7 avhengig av batteritype. Oppladbare AAA-batterier er kanskje ikke så dumt...

Rekkevidden i vårt trehus var opp til ca 8 meter, og det er vel tilstrekkelig for de fleste. Det var f.eks. ingen problemer med å høre lyden når MP3-spilleren og senderen lå i etasjen under.

Forsinkelse?

Vi hadde en mistanke om at det måtte være noe gangtid i systemet, som vil gi en liten forsinkelse i lyden i forhold til ledning.

Vi koblet til en splitter-kabel og kjørte lyden både til Bluetooth-settet og direkte til høyttalere.

Ganske riktig er det en liten forsinkelse. Den er akkurat hørbar, som betyr at den ligger ett eller annet sted mellom 20 og 50 millisekunder.

Dette er uproblematisk så lenge lyden ikke er koblet til noe visuelt eller manuelt. Det vil si så lenge du ikke ser på action-video eller spiller på et elektronisk instrument med lydutgangen koblet til dette settet.

Video er ikke så problematisk, her syndes det allerede så mye andre steder i kjeden at de fleste av oss har hevet toleranseterskelen en god del. Men det er merkbart.

Spilling av musikk – altså at man spiller selv på f.eks. et keyboard - er derimot ubehagelig på grensen til det umulige.

Vi måtte prøve...

Selv om hodetelefonene hører sammen med senderen, så skal de fungere med andre Bluetooth-enheter, f.eks. PC.

Vi fant en brukerveiledning på nett, og installerte de nyeste driverne til vår Bluetooth-desktop fra Logitech.

Hodetelefonene ble oppdaget og tilkoblet. Alt så riktig ut på skjermen, bortsett fra det siste og viktigste – at tjenesten Stereolyd faktisk fungerte.

TEST: Trådløs musikk via Bluetooth


Det gjorde den ikke.

Så Bluetooth viste seg fra sin vennlige side da vi brukte det komplette settet fra Creative.

Men da vi koblet den til PC gikk det altså dit det alt for ofte går med Bluetooth...

Pris og levering

Settet heter Creative Headset CB2530, koster i overkant av 900 kroner og finnes i butikkene.