TEST: Thecus eSATA RAID

Trenger du mye diskplass og høy ytelse? Mangler du plass i PCen eller vil gjerne flytte dataene? Vi tester et eksternt RAID-kabinett fra Thecos.

Lagring av data skal være både rask og sikker, men de aller fleste stoler på at den eneste harddisken de har i PCen fungerer 100% til en hver tid. Det gjør den ofte, men de fleste som har brukt PC noen år har erfart at det kan skje både store og små katastrofer.

Resultatet er da både at man mister data og at man må bruke mye tid på å få maskinen opp å kjøre igjen med reinstallasjoner og - forhåpentligvis - backup av data.

Men det finnes en løsning som langt på vei har innebygget datasikkerhet - RAID. Dette innebærer at man lagrer data på flere disker samtidig, slik at det alltid finnes kopier av dataene. Om den ene disken ryker, så vil den andre sannsynligvis fremdeles fungere. (Det finnes også andre RAID-løsninger, du finner mer info om dette her)

Et RAID-oppsett kan være internt i PCen, men nå dukker det opp stadig flere løsninger i form av eksterne kabinetter. Fordelen med eksterne RAID-løsninger er at man kan ta med seg dataene og låse dem inn på et trygt sted eller bruke den som flyttbar lagring.

Problemet tidligere har vært at koblingen mellom PC og eksternt RAID har vært enten kostbar eller komplisert eller begge deler. Med eSATA er kablingen enkel og prisene langt lavere enn SCSI og FibreChannel løsninger, og langt raskere enn USB og FireWire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsningen N2050 fra Thecus er et lite kabinett som huser 2 SATA-disker og kobles til et medfølgende kontrollerkort i PCen med eSATA kabling. Du kan ikke bruke SATA-tilkoblingene som sitter i PCen, kort og kabinett jobber sammen.

TEST: Thecus eSATA RAID


Montering

Diskene dyttes rett inn i rammen og inn i SATA-kontaktene og skrus fast. Så monteres diskrammen med diskene i selve kabinettet, forbindelsen skjer med en kantkontakt, og du fester 4 skruer - det er det hele.

Vi monterte inn 2 stk Seagate Barracuda 7200.10 på 320 GB hver.

TEST: Thecus eSATA RAID


Baksiden har tilkoblinger for eSATA og har i tillegg 2 USB 2.0 kontakter. Disse kan komme til nytte når du trenger å flytte dataene til en annen PC. Den eksterne strømforsyningen kobles også til.

Kontrollerkortet monteres i en PCI-plass i PCen, det følger med både lav og høy brakett, slik at det passer i alle typer kabinetter - også lave mediasentere.

Innstallasjon

Installasjon av kortet var ren plankekjøring.

Installasjon av diskene gjøres på vanlig måte i XP, under Disk Managment/Behandling. For PCen opptrer RAID-oppsettet som en enkelt disk, du behøver ikke å gjøre noe som helst annerledes enn om det hadde vært en enkelt disk. Det er kontrollerkortet og elektronikken i boksen som tar seg av alt dette, PCen og Windows må ikke settes opp å noen spesiell måte - det er tut og kjør.

Ytelse

Vi målte ytelsen både med HD Tach og vårt eget testprogram, og fikk hyggelige resultater.

Vi stusset først over at disken aldri kom over 60 MB/sekund på lesing, men gjentatte tester, bytte av PCI-kort til annen plass i PCen med egen IRQ hadde ingen effekt. Målekurven var identisk hver eneste gang.

Vi testet en av diskene direkte på den interne SATA-kontrolleren i PCen, og fikk langt høyere lesehastighet. På skrivehastigheten var det ikke så stor forskjell.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Også med vårt eget testpropgram fikk vi tilsvarende resultater, med tydlig forskjell først på disken, men svørt liten forskjell innerst på disken.

TEST: Thecus eSATA RAID


TEST: Thecus eSATA RAID


Konklusjon

Som ekstern lagring er løsningen fra Thecus både enkel, kompakt og praktisk. Hastigheten er ikke like høy som diskene presterer på egenhånd, men i praksis er forskjellen ikke stor.

Prisen er 1 595 kroner inkl mva for hele løsningen, inkludert kontrollerkort (harddisker kommer i tillegg). Norsk distributør er Komplett.