Test systemet!


Av: André Kristoffer Dahl

Når vi nå har overklokket prosessoren og skjermkortet er det på tide å putte maskinen på testbenken. Det finnes i dag en lang rekke programmer som er designet til å teste ytelsen til komponentene i maskinen din, kalt benchmark-programmer. Her får du typisk en poengsum som gir et bilde på ytelsen – jo høyere poengsum, jo bedre ytelse.

Kongen på haugen av disse er 3DMark06, et program som gir en poengsum avhengig av hvor god ytelse du har når det kommer til grafikkort og prosessor.

Siden 3DMark06 krever en ganske så god maskin for å kjøre anstendig er det for deg med litt eldre utstyr en god ide å ta en titt på 3DMark05 i stedet. Det er forøvrig dette programmet vi som regel bruker når vi tester maskiner her på huset.

For å se hvor godt prosessoren fungerer, anbefales programmet OCCT. Selv om systemet ditt virker stabilt, så kan prosessoren din regne feil. OCCT sjekker om prosessoren regner riktig ved hjelp av en test som tar rundt halvtimen. Her kan du også kjøre en ”torturtest”, som lar deg sjekke stabiliteten til prosessoren når den jobber for fullt.

Et annet interessant program er SuperPI. Dette programmet går kort og greit ut på å beregne pi (3,14159…) med et gitt antall desimaler på kortest mulig tid. Dette programmet tester med andre ord regneytelsen til prosessoren. Dagens verdensrekord er på 9,484 sekunder for PI med én million desimaler (gjort med prosessoren Intel Core 2 Extreme X6800, en av de råeste som er på markedet i dag). Ikke regn med at du klarer å slå den, men det er jo spennende å se hvor stor forskjellen er. :-)

Hvis du kjører en test av systemet med standardinnstillinger og en test etter at du har overklokket, så skal du kunne få langt bedre resultat ved sistnevnte. Lykke til med klokkingen!

Tilbake til hovedartikkelen