TEST: Stue-PC i miniformat

Den er bare litt større enn en Mac Mini, men er både billigere og byr på flere muligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asrock er kanskje mest kjent som hovedkortprodusent, men selskapet har mer å by på, blant annet bærbare PC-er, overvåkingssystemer og Nvidia ION-baserte stasjonære mini-PCer.

Spesielt sistnevnte har fått mye fokus den siste tiden, ikke bare hos Asrock, men hos Acer, Asus og flere andre av de Taiwanske produsentene.

Kraftig grafikk i liten innpakning

Og for å gjøre en lang historie kort; ION-baserte PC-er byr på relativt kraftig grafikkytelse, nok til å spille av filmer i full HD, for eksempel, uten at CPU-en i PC-en blir nevneverdig belastet. Og prosessoren er i de fleste tilfeller av typen Intel Atom, som ikke akkurat har vist seg å være rå på ytelse.

Men sammen kan det bli bra likevel, og lav strømbruk og dertil tilhørende lav varmeutvikling gjør det mulig å lage svært kompakte, rimelige - og stillegående PC-er basert på Atom og Ion.

Godt utstyrt

Som for eksempel Asrock ION 330. Den lille stasjonære PC-en veier 1,7 kg og måler 195 x 70 x 186 mm, ikke veldig mye større enn en Mac Mini:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Strømforsyningen yter maks 65W, og sitter på ledningen. Den eneste kjølingen i kabinettet er en liten vifte i bakkant - som Asrock hevder ikke overstiger støynivå på 26dB, altså knapt hørbar.

Modellen leveres med dobbelkjernet Atom-prosessor (330), 2 GB minne (maks 4), DVD-leser/brenner og 320 GB harddisk (2,5"), men uten operativsystem. Både Windows XP, Vista og 7 er støttet, vi testet med sistnevnte.

På baksiden av det lille kabinettet finner vi seks USB-porter, tre minijack-kontakter, VGA-utgang, HDMI (overgang til DVI følger med), en optisk lydutgang (S/PDIF) og ethernet-kontakt (gigabit lan):

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Mye stæsj i en liten boks altså, det eneste vi umiddelbart savner er trådløst nettverk som definitivt hører hjemme i en slik sak, mener vi.

To skruer på baksiden løsner topplokket, og vips så har du tilgang til det optiske drevet. Løsner du skruene på siden av denne, får du tilgang til hovedkortet, harddisk, minnebrikker og prosessor - og så kan du gjøre eventuelle oppgraderinger av maskinvaren selv - i motsetning til hva som er mulig for hvermansen på Mac Mini:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Vårt prosjekt

Vi koblet maskinen til vår 37-tommer Toshiba LCD-TV via VGA-utgangen, og satte inn en DVD med Windows 7 RC på. Installasjonen startet umiddelbart, og hele installasjonsprosessen var unnagjort på 20 minutter. Skjermoppløsningen var korrekt satt til 1366 x 768 piksler.

Maskinen var ikke helt lydløs. Den interne viften laget i starten en slags flap-flap-flap-lyd, men denne avtok etter hvert, og gikk over i en mer jevn dur. Lyden ligger i de lavere frekvenser, og kan ikke sies å være sjenerende, men vi merker oss at den er mer hørbar enn vår Mac Mini.

100% Windows 7-kompatibel

Den generelle brukeropplevelsen i Windows 7 var helt fin, og en sjekk på Device Manager beviste at all maskinvaren var funnet og installert riktig. Ingen behov for drivernedlastinger, altså.

Vi kjørte den innebygde ytelsesmåleren i Windows 7, og den gav oss følgende resultater (skalaen går fra 1 til 7,9):

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Prosessorytelsen er den største bremseklossen på dette systemet, her ligger ytelsen et sted rundt de aller billigste AMD Sempron-modellene, altså i klassen "lett kontorbruk".

Men tall sier lite om praktisk bruk. Hvordan er Asrock ION 330 som allround-PC?

Til all praktisk kontorarbeid, inkludert Office, surfing, musikk og jobbing med flere programmer samtidig, fikser ION like bra som langt kraftigere maskiner. Til spilling, og tyngre oppgaver som filkomprimering, video-komprimering og andre prosessorkrevende oppgaver, går det langt tregere i svingene.

Flott til HD-video, men ikke alt

Et viktig bruksområdet for denne typen PC, slik vi ser det, er uansett videoavspilling. Vi foret den med diverse høyoppløselig materiale for å se hvordan den håndterte dem.

Til vår store tilfredshet spilte den våre 720P og 1080P-klipp i formatene WMVHD og H.264 lett som bare det. Legg merke til prosessorbruken på dette 1080P-klippet:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


OPPDATERT: Vi spilte også de samme videoklippene på vår Tre år gamle Mac Mini. Denne er utstyrt med en 1,66 GHz Intel CoreDuo-prosessor, 1 GB minne og Windows XP SP3. Vi understreker at dette er forrige generasjon Mac Mini, langt svakere spekket en den nyeste, blant annet har den integrert 945-grafikk fra Intel.

Alle 720P-klippene ble avspilt greit, men legg merke til at prosessoren belastes langt mer:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Flere av 1080P-klippene hakket på Mac Mini, mens ION 330 håndterte dem glatt.

Det eneste ION 330 hadde problemer med på multimediefronten var HD-materiale i Adobe Flash-format, inkludert videoer på YouTUbe. Her var bevegelsene til dels hakkete, og en liten titt i kulissene avslører at prosessoren ble svært belastet under avspilling av disse:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Det samme gjelder for Mac Mini, men siden prosessoren her er vesentlig kraftigere, fikses avspillingen uten hakking:

image: TEST: Stue-PC i miniformat


Konklusjon

Asrock ION 330 er en fin liten PC som absolutt gjør nytta si som stue-PC, med fokus på musikk, bilder, video og nettsurfing. Den er stillegående og 100% Windows 7-kompatibel, noe som er et stort poeng i disse dager.

Prislappen er 2990 kroner, som kan virke forlokkende. Med operativsystem og trådløst nettverk på plass, blir prisen over 4000 kroner. I det prisleiet finnes som kjent etter hvert temmelig mange bærbare PC-er, som byr på langt flere bruksområder, og som også kan kobles til TV-en og fungere som stue-PC. Disse bør også vurderes dersom du er på utkikk etter en stueløsning - som også kan brukes på fanget når kona vil se Frustrerte fruer.

ION 330 selges også med Blu-ray-leser, da blir prisen 3990 kroner hos den norske importøren Multicom.