TEST: Smart og elegant nettdisk fra Maxtor

Felles lagring i nettverket med integrert backup? Vi har testet Maxtors nye nettdisk som skilter med mye praktisk å by på.

Felles tilgang til data og eksterne enheter er ikke bare aktuelt i virksomheter, men også i familiens hjemmenettverk. Det er ikke så praktisk å ha felles data som bilder, musikk, filmer osv. spredt på de forskjellige PCene som ikke alltid er slått på. Et alternativ er da å ha en egen enkel PC som inneholder disker og er koblet til skrivere, kortlesere og annet felles utstyr, og denne maskinen må alltid stå på.

Har man en eldre PC til overs etter en nyanskaffelse er dette en grei løsning.

Har man ingen ekstra PC kan man i stedet kjøpe en nettverksdisk, slik som Maxtor Shared Storage Plus.

Stort kabinett

Disken leveres i et stort og solid kabinett i lett og blankt metall. Den kan fåes med 300 GB eller 500 GB disk med 16 MB hurtigbuffer.


Tilkoblingene sitter på baksiden, og byr på 100 Mbit nettverkskontakt, 2 stk USB 2.0 for eksterne disker eller skrivere og kontakt for strømforsyningen.


Kabinettet er mye større enn en 3,5-tommers disk, så vi var litt overrasket over at det brukes ekstern strømforsyning.


Disken er ikke lydløs, du hører både selve disken og viften når den kjører. Dette med viften var litt pussig, den kjørte friskt den første dagen disken ble tatt i bruk, men roet seg ned betraktelig på slutten av den andre dagen. Det hjalp veldig på støynivået, og disken har ikke noen gang vært mer enn så vidt lunken under testingen.

Enkle basisfunksjonerDisken settes opp i nettverket ved hjelp av en veiviser. Her kan du sette opp kontoer for hver enkelt bruker og felleskontoer. Hver bruker får så sitt dynamiske område med en mappestruktur med navn tilpasset en personlig eller profesjonell profil:


Fellesområdene er tilgjengelige for alle på nettverket, det er heller ikke nødvendig å installere noe som helst på de enkelte PCene. Unntaket er den maskinen som skal administrere nettdisken i utgangspunktet. Siden kan disken administreres via nettleseren på alle PCene i nettverket.

Man får tilgang til disken fra alle PCene på nettverket ved å gå inn på My Network Places/Mine nettverkssteder og manøvrere seg fram til mappene, eller man kan lage tilkobling med Map Network Drive/koble til nettverksdisk.

Avanserte funksjoner

Trenger du mer diskplass kan du bare koble til eksterne disk-kabinetter til USB-portene. Både FAT og NTFS formater fungerer, men vi hadde problemer med å spille av AVI-filer grabbet rett fra DV-kamera, som lå på en NTFS-disk.

Hvis det er ønskellig å koble til en skriver til en av USB-portene på nettverksdisken, så støttes også dette med printserveren som er bygget inn.

Har du en nettverksbasert mediaspiller som støtter Windows UPnP, så kan også mediefiler som musikk, filmer og bilder serveres over nettverket. Vi hadde dessverre ingen slik spiller for hånden, SMC EZ-Stream som vi hadde koblet til støtter ikke lenger nettverksdisker, bare lokale disker på de PCene Mediaserverprogrammet kjører...

Backup?

Det skal også være mulig å organisere backup fra de forskjellige PCene koblet til nettverket. Dette fungerte ikke på vårt testeksemplar - av en eller annen grunn var plutselig verken disken eller delte mapper tilgjengelig så snart vi skulle starte opp denne funksjonen. Det var tull, alt fungerte som normalt for all annen bruk...

Hastighet

Sammenligner vi med Synology Diskstation som vi har testet tidligere så ligger Maxtor SS+ litt under i ytelse, men i praksis er det ikke snakk om mye.

Skrivetesten ga 5 856 KB/s og lesetesten 8 118 KB/s for Maxtor, mens Synology klarte 6 434 KB/s på skriving og 9 816 KB/s på lesing.

Skriveytelsen er dessuten langt jevnere hos Maxtor.


Men til de aller fleste bruksområder funger Maxor SS+ disken utmerket.

Pris og levering

Prisen på 200GB utgaven ligger på 1.650 kroner, 300 GB på 2.350 kroner, mens 500 GB utgaven setter deg tilbake 3.150 kroner.

Disken er tilgjengelig både i nettbutikker og hos tradisjonelle forhandlere.