<strong><b>BIG BOY:</strong></B> De trådløse Sennheiser Urbanite XL.   Foto: ØYVIND PAULSEN
BIG BOY: De trådløse Sennheiser Urbanite XL. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

TEST: Sennheiser Urbanite XL Wireless

En av våre favoritt-hodetelefoner har blitt trådløs. Klarer den overgangen?

Publisert
Sist oppdatert

Vi likte forgjengeren Urbanite XLi godt da vi testet dem i fjor.

Lydmessig var tilhørigheten til Sennheisers lydbilde klar: Diskanten var finkornet, og selv om de ikke var like nøytrale som Momentum-modellen opplevde vi bassen som detaljert nok - til tross for at de ga oss en høyere grad av morofaktor.

Siden den gang har i tillegg prisen gått ned til rundt 1.500 kroner, og de framstår derfor som et godt kjøp.

Spørsmålet er selvsagt om det er noen vits å betale 2.300 kroner for å få en trådløs versjon?

Design og førsteinntrykk

<strong><b>BIG BOY:</strong></B> De trådløse Sennheiser Urbanite XL.   Foto: SENNHEISER
BIG BOY: De trådløse Sennheiser Urbanite XL. Foto: SENNHEISER Vis mer


Utseendemessig er det få overraskelser her. Bortsett fra fargen ser de ganske enkelt ut som forgjengeren, og i vår bok er ikke det noen ulempe:

Vi synes ganske enkelt at de er tøffe uten å bli «for mye». Nå er jo smaken som baken, man bare det er jo en balansekunst i seg selv.

Som du ser på bildene er dette hodetelefoner som dekker ørene helt, og da er det godt å vite at øreputene er av den myke, behagelige sorten.

<strong><b>SENNHEISER  URBANITE XL:</strong></B> Store, og ikke minst myke og behagelige øreputer.  Foto: ØYVIND PAULSEN
SENNHEISER URBANITE XL: Store, og ikke minst myke og behagelige øreputer. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


<strong><b>NFC-STØTTE:</strong></B> Har mobilen din NFC-støtte, som vår gamle Samsung Galaxy Note 3, går sammenkoblingen ekstra lett. Foto: ØYVIND PAULSEN
NFC-STØTTE: Har mobilen din NFC-støtte, som vår gamle Samsung Galaxy Note 3, går sammenkoblingen ekstra lett. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


På den høyre øreklokken har du av/på-knappen, og vipper du bryteren mot Bluetooth-logoen går hodetelefonene i paremodus.

På vår Samsung Galaxy Note 3 som er NFC-kompatibel var det bare å klinke den borti hodetelefonen og svare ja, men også den manuelle paringen med vår iPhone 6 gikk uproblematisk for seg.

Full styring, i hvert fall nesten

<strong><b>TOUCHPANEL:</strong></B> Nei, du ser ikke styreflaten, men den er altså over Sennheiser-logoen på høyre øreklokke.   Foto: SENNHEISER
TOUCHPANEL: Nei, du ser ikke styreflaten, men den er altså over Sennheiser-logoen på høyre øreklokke. Foto: SENNHEISER Vis mer


På ett punkt skiller imidlertid Urbanite XL seg ut fra andre trådløse modeller: Den ser nemlig ut til å mangle styringsknapper av volum og spor, men skinnet bedrar:

På høyre øreklokke kan du nemlig justere volum, alternativt pause og hoppe til neste spor, ved å dra fingeren over - eller tappe og dobbeltappe på sidepanelet.

Vi skal innrømme at vi var noe skeptiske til dette innebygde touchpanelet, men lærekurven var bratt og styringen av musikk og volum gikk kjapt på autopilot. Ja, dette er faktisk de trådløse hodetelefonene vi har knotet minst med i daglig bruk.

LES OGSÅ: Tre trådløse hodetelefoner fra Sony, Philips og Panasonic testet

<strong><b>KABEL FØLGER MED:</strong></B> Går hodetelefonene tomme for strøm, følger det uansett med en høyttalerkabel med fjernkontroll. Foto: ØYVIND PAULSEN
KABEL FØLGER MED: Går hodetelefonene tomme for strøm, følger det uansett med en høyttalerkabel med fjernkontroll. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Ett minus med denne løsningen må imidlertid nevnes: Touchbetjeningen vil nemlig ikke fungere om du har på deg hansker. Til utendørs bruk har det altså sine klare begrensninger, så her gjelder det å tenke igjennom sitt eget bruksmønster.

Med i esken følger det forøvrig også med en tradisjonell kabel med fjernkontroll på, og det betyr altså at du fortsatt kan bruke hodetelefonene på gamlemåten med kabel om batteriet skulle gå tomt. Med en oppgitt batteritid på 25 timers bruk skal vi imidlertid ikke legge skjul på at det ikke ble prioritert av oss. (Den lades forøvrig via en klassisk mikro-USB-kabel, og ladetiden er oppgitt til cirka 2-timer.)

<strong><b>BIG BOY:</strong></B> De trådløse Sennheiser Urbanite XL.   Foto: ØYVIND PAULSEN
BIG BOY: De trådløse Sennheiser Urbanite XL. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


LES OGSÅ: Duell: To hodetelefoner med innebygd DAC

Handsfree-løsning

Touchbetjeningen brukes også til å besvare innkomne mobilanrop, og Sennheiser skryter av å ha doble mikrofoner i øreklokkene for å kutte ned på støyen.

Og jada, vi skal være enige i at vi samtalekvaliteten generelt er god.

Men det gjelder ikke alltid: Beveger du deg utendørs når det blåser, vil nemlig mikrofonene fange opp en god del vindsus som forstyrrer samtalekvaliteten. På dette punktet er det altså et klart forbedringspotensiale.

Lydkvalitet

Lydmessig er Urbanite XL Wireless svært lette å like: Både diskant og mellomtone er både presis og nøytral, akkurat som vi er vant til fra Sennheiser.

Men når det gjelder bassen er det åpenbart at Sennheiser har økt trykket: Bassen er riktignok ikke like farget/utflytende som de klassiske Monster/Dr.Dre-hodetelefonene, men evner i stedet å gi musikken et solid fundament uten at det blir for påtrengende.

Og i vår bok betyr det ganske enkelt høyere morofaktor, selv om lydpuristene helt sikkert vil akke seg i vemmelse.

Vil du heller ha ren og klar hifi-lyd? Da bør du prøve Philips Fidelio X2

Konklusjon

Det kommer neppe som noen overraskelse at vi liker de trådløse Sennheiser Urbanite-modellene; de ser bra ut, virker solide, og har et lydbilde vi liker. Når de i tillegg er enkle å betjene og har svært god batteritid er mye gjort for deg som har lyst på en trådløs musikkhverdag.

Hvorvidt de er verdt 800 kroner mer enn den kablede versjonen må du imidlertid bedømme selv.

SE VÅR HUSKELISTE FOR ØREPROPPER OG HODETELEFONER!

Testresultat

Sennheiser Urbanite XL Wireless

Tøft design og fin materialkvalitet med myke gode øreputer. Klassisk Sennheiser-lyd i bunn, selv om bassen gir litt høyere morofaktor. 25 timers (oppgitt) batteritid, overraskende intuitiv styring - når du først har blitt vant til den.

Du skal være fast bestemt på at du vil ha trådløs lyd for at de skal være verdt prisen. Vekten øker pga batteri og teknologi.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer