TEST: Propper for de kresne

Det finnes bedre ørepropper enn de som følger med MP3-spilleren din.

Uansett hvor bra MP3-spiller du kjøper, så får du ikke med de beste øreproppene. Grunnen til dette er ganske enkel, det hadde blitt for dyrt. Derfor får du alltid ørepropper som er ett eller annet sted på skalaen mellom "dårlig" og "greit" med i pakken sammen med spilleren.

Derfor må du regne med å bruke litt penger hvis du skal ha bedre lyd, og skal du ha vesentlig bedre lyd må du bla opp enda mer.

Hva trenger du?

Det er i hovedsak to typer ørepropper, de som henger ytterst i øregangen og de som du stikker inn i øret. I tillegg finnes det forskjellige varianter innenfor disse typene. Du finner forskjellige varianter av oppheng for de som skal henge på øret, og du får propper som er ekstra støydempende.

Hva du foretrekker er en smaksak, noen blir ikke komfortable med noe som sitter inne i øret, andre fordrar ikke de som henger løst, stadig detter ut og lekker lyd til omgivelsene.

Men det er uansett ikke tvil om at de som stikkes inn i øret generelt gir best lyd. Grunnen til dette er rett og slett at de sitter fast og lager et eget akustisk rom inne i øregangen. De som henger utenpå er svært følsomme for hvilken vinkel de havner i. Det er ikke alle som kan settes i en posisjon som både er behagelig og gir riktig lyd. Bare en millimeter hit og dit gjør en verden av forskjell i lyden, og ingen ører er helt like.

Vil du ha god lyd er ordentlige hodetelefoner det eneste alternativet til propper som går inn i ørene.

TEST: Propper for de kresne


Tre på testbenken

Vi har fått inn to sett ørepropper fra M-Audio (IE-10 og IE-20) som vi sammenligner med Skullcandy Full Metal Jacket og de originale proppene som følger med iPod. Testingen er gjort med en iPod Classic på forskjellig typer musikk både i stille og støyende omgivelser. EQ er satt til OFF.

Vi har vurdert karakteren på lyden (frekvensgangen), volumet (hvor effektivt proppene jobber) og isolasjon mot støy utenfra.

Generell utførelse er også med i vurderingen.

Om proppene har mikrofon eller ikke har ikke gjort utslag i karakterene, men vi har tatt det med som bonus i kommentaren til hvert produkt.

Apples originale

Det som kjennertegner de velkjente proppene som følger med iPod er at de ikke byr på spesielt mye bass og en litt skarp øvre mellomtone.

TEST: Propper for de kresne


Dette fungerer for "snill" popmusikk og akustisk jazz, men verken mer aggressiv rock eller dynamisk og storslått klassisk musikk får riktig behandling. Et flygel går ned to størrelser med en slik gjengivelse.

Nivået er høyt nok til de fleste situasjoner, man må jo også tenke på sin egen hørsel.

Isolasjonen av støy fra omgivelsene er i liten grad tilstede.

Testresultat

Original Apple iPod stereohodesett

Følger med, grei lyd, praktisk kabel som ikke krøller. Mikrofon til iPhone på kabelen

Lite bass, lavt volum, litt skarp, sitter ikke godt i øret, marginal demping av støy.

Se alle våre tester


M-Audio IE-20

M-Audio er velkjent i lydbransjen, de er store på utstyr til prosjekt- og hjemmestudio og tilbyr produkter i hele kjeden fra innspilling til avspilling, fra mikrofonforsterkere og konvertere til monitorhøyttalere. Både M-Audio og Digidesign - som er ledende på proffe studioprodukter med ProTools program- og maskinvare - er eid av Avid som er store på proff videoredigering.

TEST: Propper for de kresne


IE-20 er gedigne til å være øreplugger, dette skyldes at det er et 2-veis system med separate bass og diskantelementer i hver propp. Størrelsen er ikke i den delen som skal inn i øret, så man slipper å bore opp øregangene...

Her er det snakk om en helt annen bassgjengivelse, her er det så mye å gå på at man i en del tilfeller kan dempe bassen i EQ-settingene i spilleren.

Også mellomtone og diskant får god behandling, det er åpent og luftig og til dels avslørende.

Proppene er effektive og gir mye lyd. Her gjelder det å passe på flimmerhårene i det indre øret, de er uerstattelige.

Isolasjon mot utvendig støy er god. Skal det bli bedre må du ha aktiv støydemping.

Testresultat

M-Audio IE-20

Kraftig bass, god balanse, sitter godt i øret, god støydemping, metalletui, dempeledd for tilkobling på fly

Høy pris, stiv ledning

Se alle våre tester


Skullcandy Full Metal Jacket

Skullcandy er også et velkjent merke, kanskje mest kjent for hodetelefoner i alt annet enn diskret utførelse som pryder hodene til unge i alle aldre.

TEST: Propper for de kresne


Full Metal Jacket er som navnet forteller i metall, og utførelsen virker solid.

Det er god bassgjengivelse, men mellomtonen er noe ullen, og diskanten og øvre mellomtone er noe skarpere enn man kunne ønsket.

Også disse har høy effektivitet, hvis man vil ha det høyere enn dette er det kanskje for sent, og hørselen er allerede ødelagt. Eller man må gå over til propper med aktiv støydemping.

Testresultat

Skullcandy Full Metal Jacket

God bass, sitter godt i øret, god demping. Mikrofon til iPhone på kabelen

Aggressiv i lydkarakter, ullen i mellomtonen(smaksak)

Se alle våre tester

Isolasjon mot utvendig støy er god.

M-Audio IE-10

Dette er en enklere utgave fra M-Audio uten dobbelt høyttalersystem. Proppene er en god del mindre, men en god del større enn Scullcandy. De sitter godt i ørene.

TEST: Propper for de kresne


Lydgjengivelsen er ikke ulik Full Metal Jacket, men er noe mindre aggressive. Bassen er også et halvt snev mer neddempet.

Volumet er det ingen ting å si på utover det vi allerede har sagt om proppene til Skullcandy. Det er mye lyd!

Testresultat

M-Audio IE-10

Sitter godt i øret, god demping, balansert lyd, bra volum

Litt stiv kabel

Se alle våre tester


Konklusjon

M-Audio IE-20 er overlegne på bass og gjengivelse generelt, og vinner denne sammenligningen soleklart. IE-10 og Skullcandy stiller ganske likt, men er du tillhenger av musikk med et mer aggressivt lydbilde er kanskje Skullcandy mer med på (u)notene.

Alle proppene er uansett flere hakk bedre enn de originale.