TEST: Philips nettverk over strømkabler

Det finnes flere standarder og prisnivåer for nettverk over strømnettet. Noen ganger er det kanskje ikke behov for den raskeste løsningen?

Ytelse kan man forholde seg til på mange måter. I utgangspunktet er det greit å vite om det utstyret man har tenkt å kjøpe kan gjøre jobben det er tiltenkt. Men det er veldig vanlig å jakte på mest mulig ytelse, uansett om det koster mer og man ikke engang får bruk for ytelsen.

Et eksempel på tilpasset ytelse er nettverk over strømkablene. Her finnes det flere standarder med forskjellig ytelse. Bruksområdet bestemmer egentlig hva som er riktig produkt, og det kan være en del hundrelapper å spare framfor å kjøpe "det beste".

På riktig plass

I mange hjem kommer telefonlinjen eller TV-kabelen inn på et sted hvor man ikke kan tenke seg å plassere PCen. Mange telefonlinjer kommer inn i kjeller eller på loft, og man må ty til lange kabler for å få forbindelsen dit man vil.

Problemet kan også løses med trådløst nett, men det er ikke alle steder dette fungerer optimalt.

En løsning som kan fungere utmerket er en kombinasjon av nettverk over strømnettet og en trådløs/kablet ruter.

TEST: Philips nettverk over strømkabler


Man setter ADSL-modemet (eller kabel-modemet) der forbindelsen er, og formidler internettforbindelsen videre til ruteren, som plasseres på det mest praktiske stedet for trådløs dekning eller videre kabling med nettverkskabler.

For mange med middels rask internettforbindelse vil dette gi like rask forbindelse som om ruteren var koblet direkte til ADSL/Kabelmodem, selv med 85 Mbit standard strømnettforbindelse.

Men dette er avhangig av at strømnettet klarer å gi god nok ytelse. Den eneste måten å finne ut dette på er å prøve det ut i praksis, her er det ikke noe å hente på å lese spesifikasjoner.

Vi testet Philips' løsning for nettverk over strømnettet på 2 forskjellige kurser, og sammenlignet med trådløst nett med en kombinasjon av 802.11n ruter og bærbar med 802.11g innebygd - noe mange sitter på i dag, siden bærbare med 802.11n har blitt tilgjengelige først i det siste.

Målinger

Vi installerte den ene av de to strømnett-boksene ved ADSL-modemet på loftet, og testet forbindelse på to steder i etasjon under med vår bærbare.

I stua fikk vi det dårligste resultatet. Surfometeret viste at internettforbindelsen lå vesentlig under den ytelsen som er tilgjengelig.

TEST: Philips nettverk over strømkabler


I arbeidsrommet i samme etasje fikk vi derimot en helt brukbar forbindelse:

TEST: Philips nettverk over strømkabler


Vi testet fra samme rom med trådløst nett, og fikk faktisk en litt lavere ytelse.

TEST: Philips nettverk over strømkabler


Sammenlignet med surfometeret på husets kraftigste PC med Gbit nett rett i ruteren var ytelsen over strømnett praktisk talt identisk.

TEST: Philips nettverk over strømkabler


Konklusjon:

Skal du flytte internettforbindelsen din fra et utilgjengelig sted til et sted der det er mer praktisk å koble seg på, kan selv forrige generasjon strømnett være tilstrekkelig. I mange tilfeller vil dette også være den rimeligste og mest praktiske løsningen.

Så kan du bruke rent trådløst 802.11n eller kablet nett der du trenger rask forbindelse mellom PCene i hjemmenettverket.

Philips SYK5600 har vi sett til ca en tusenlapp for paret.