TEST: Paragon Migrate OS to SSD

Kan det bli enkelt å bytte ut systemdisk med SSD?

De som har fulgt med i det siste har fått med seg at å bruke SSD som systemdisk er den smarteste og overlegent mest effektive oppgraderingen av PC-en du kan gjøre. Men det er et par utfordringer - kapasitet til og overføring av alt du har liggende på den gamle disken.

Kapasitet

En SSD som ikke koster både skjorta og resten av antrekket har ikke på langt nær samme kapasitet som en rimelig harddisk. Derfor er det rett og slett ikke plass til å overføre alt som ligger på harddisken til en SSD.

Har du en stasjonær PC er ikke dette noe stort problem, det er god plass til flere disker. Da legger du operativsystemet og programmer på SSD og alle data på den roterende disken.

Har du en bærbar er problemet større, det er sjelden plass til to disker i en bærbar, hvis du ikke ofrer det optiske drevet. Man kan fint bruke en ekstern disk, ExpressCard eller minneplugger til data, men det blir ikke like praktisk som å ha alt inne i maskinen.

Hva med overføring av innholdet?

Et problem når man bytter harddisk er å overføre innholdet fra den gamle til den nye disken. Man kan installere Windows og alle programmene på nytt, og samtidig rydde opp i alt man har samlet av pogrammer og data. Men det kan ta tid, og er ikke det mest spennende man gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også utstyr og programmer som lar deg klone en harddisk slik at rubbel og bit på den gamle legges over på den nye.

Men når disken du skal kopiere til er vesentlig mindre enn den du kopierer fra, så har du et problem. Kloneprogrammene oppretter som regel en partisjon på den nye disken, som er identisk med originalen. Det går ikke når den nye disken er mindre enn den gamle.

Derfor er du henvist til å rydde opp på den gamle disken før du kan klone den, noe som er omtrent like spennende som å installere alt på nytt.

Smart program

Men det finnes en løsning, et program som har det fengende navnet Paragon Migrate OS to SSD.

Dette programmet gjør en vrien oppgave til en enkel prosess. Det analyserer disken din og lar deg rett og slett velge hva du vil kopiere over. Så oppretter det en partisjon som passer på den nye SSD-disken, deretter blir det du har valgt kopiert over og installert.

Første bildet kommer med en liten advarsel
Har du flere operativsystemer på maskinen kan du velge hvilket du vil ha over til SSD.
Neste skritt er å velge hvilken disk du vil installere på
Programmet sjekker om det er nok plass på SSD'en til alle filene på disken
Du kan krysse av de programmene og filene du ikke vil ha med over til SSD.
Etter avkryssningen oppdateres analysen av plassbehovet
En siste advarsel før du går i gang
På 32-bits maskinen måtte vi ta omstart nå. På 64-bits maskinen fortsatte kopieringen i Windows.
Her kopieres innholdet før Windows starter
Etter omstart var programmet ferdig og forklarte neste og avsluttende trinn i prosessen


Vi testet programmet på to forskjellige maskiner med forskjellige installasjoner. Den ene var jobbPC-en med Windows 7 32-bit, den andre var vår gamer-PC med 64-bits Windows 7. Prosessen fungerte helt utmerket på begge.

Den eneste forskjellen var at på 32-bits maskinen ble kopieringen utført etter omstart, og den skjedde før Windows på den opprinnelige disken igjen ble lastet inn. Så måtte vi ta ny omstart av maskinen og endre oppstartsdisk i BIOS. Så kunne vi starte fra den nye SSD-disken og alt var identisk som før, bortsett fra at alt gikk mye raskere.

På 64-bits maskinen skjedde alt i Windows og det var bare nødvendig med én omstart hvor vi endret oppstartsdisk i BIOS.

Programmet heter altså Paragon Migrate OS to SSD og koster 19.95 dollar. Mer info finner du her.