TEST: Nettdisk og printserver ++

Nettverksenhetene har tatt veien fra serverommet til hjemmekontoret, og Synology har ruget ut DiskStation - en smart nestenaltmuligboks. Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert
TEST: Nettdisk og printserver ++
TEST: Nettdisk og printserver ++


Nettverk dreier seg om å dele og utveksle resurser, derfor er det behov for enklere og smartere måter å legge til rette for dette.

Skrivere beregnet på privat bruk har ikke lenger bare den asosiale parallell eller USB-tilkoblingen, de nyeste har også fått nettverkstilkobling.

Nå dukker det opp eksterne harddisker, med nettverkstilkobling i stedet for USB eller FireWire – Synology DiskStation er en av dem. Men den har enda mer å by på. Med tre USB-porter, printserver og en innebygd kopifunksjon blir bruksområdene svært allsidige.

Maskinvaren

DiskStation har et kabinett beregnet på å stå vertikalt. Det inneholder en liten Linux-basert datamaskin og en harddisk.

Den har nettverksport og 2 USB-porter på baksiden, på fronten har den en USB-port samt brytere og lysdioder.

Fulle spesifikasjoner finner du her:

Installasjon

Vi koblet opp DiskStation til vår Asus-ruter og kjørte installasjonsprogrammet fra CDen. Programmet søkte etter disken og den dukket opp i listen etter få sekunder. Så var det bare å skrive inn passord og konfigurere systemet med arbeidsgruppe, brukere og diskområder (shares).

TEST: Nettdisk og printserver ++
TEST: Nettdisk og printserver ++
Installasjonsprogrammet kan også installeres på PCen, men du trenger ikke dette bortsett fra første gangen. All administrasjon kan gjøres fra nettleseren, det er bare å skrive inn IP-adressen. Denne kan bli tildelt av ruteren med DHCP, eller du kan gi den en fast IP.

TEST: Nettdisk og printserver ++


DiskStation dukker så opp som en hvilken som helst annen datamaskin under Mine Nettverkssteder, og de forskjellige filområdene dukker opp når du dobbelklikker på denne.

Skriveren kobles til på en av USB-portene på baksiden. Du finner den som ”usbprinter” fra rotnivå under mappen Printers and Faxes, og installeres derfra på de forskjellige PCene i nettverket.

I bruk

DiskStation fungerte helt strøkent som felles lagring. Vi målte ytelsen, og den var klart raskere enn Linksys-enheten vi testet tidligere.

TEST: Nettdisk og printserver ++


Håndtering av skriveren var også utmerket, den var ikke like rask som direkte koblet, men forskjelle var ikke stor. Sammenlignet med de andre nettverksløsningene vi har testet i det siste er den helt på høyden.

TEST: Nettdisk og printserver ++


Vi prøvde å koble forskjellige USB-baserte lagringsenheter til DiskStation. Det var bare delvis vellykket.

TEST: Nettdisk og printserver ++


Kortleseren med støtte for flere formater fungerte ikke. Dette skyldes at den blir registrert som en USB HUB, og dette støttes ikke. Med vår rene CF-leser fungerte det, og vi kunne kopiere innholdet i et minnekort over på harddisken med et enkelt knappetrykk.

Dataene som kopieres havner i en egen tid/datostemplet mappe på disken, under en felles mappe kalt USBCopy. Derfra er de tilgjengelige for alle.

Det som ikke fungerte var å løse ut minnekortet og å sette inn et nytt. For at dette skulle kunne kopieres måtte vi ta ut USB-pluggen og sette den inn på nytt etter noen sekunder.
Harddisker som skal kobles til må være formatert i FAT32, eller formateres i DiskStations eget format. NTFS-disker støttes ikke, og alle våre USB-disker er formatert i NTFS. Vi får håpe at det dukker opp en oppgradering.

På grunn av dette fikk vi ikke testet den automatiske backup/replikeringsfuksjonen i denne omgang.

Konklusjon

DiskStation støtter en god kombinasjon av lagring og utskrift, som er de klart viktigste oppgavene i et lite nettverk.

Den er rask og enkel i bruk, og kan tilpasses mange forskjellige private eller profesjonelle miljøer og bruksområder.

Prisen for utgaven med 160 GB er 2 490 kroner eks MVA (3 087 kroner inkl). Den kommer også i 250GB utgave som vil ligge på 3 770 kroner eks. MVA (4 675 kroner inkl).

Prismessig er den tilsynelatende en god del dyrere enn f.eks. kombinasjonen av en ekstern USB-disk med tilsvarende kapasitet og Linksys sin Network Storage Link. Men man får printserveren på kjøpet, pluss kopifunksjon for kortlesere/kamera, samt den automatiske backupløsningen.

Så det er egentlig god valuta for pengene.

DiskStation er en del av MicroStorage-serien til EET, som kan kontaktes for henvisning til forhandler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer