TEST: MacOS mot Vista

Blir det likt når man sammenligner seg med seg selv?

Hver gang vi skriver om et eller annet produkt fra Apple er det minst én av våre trofaste lesere som skriver innlegg hvor det påstås at vi er kjøpt og betalt av Apple. Bare fordi vi skriver om produktene. Om det er ris eller ros spiller ingen rolle.

I samme slengen får vi omtrent like mye kjeft fordi vi ikke har skjønt hvor genialt alt som kommer fra Apple er, spesielt sammenlignet med "all søpla fra det onde firmaet i Seattle"...

De eneste som har kjøpt og betalt oss som skriver i DinSide er vår arbeidsgiver, og hva vi skriver bestemmer vi selvsagt selv.

Sammenligning, konkurranse og kamp

Det er helt grunnleggende for oss mennesker å undersøke, sammenligne og vurdere, for så å ta et valg. Dette gjaldt for huleboeren, det gjelder også den som skal kjøpe bærbar PC.

Vi som skriver om datautstyr er alltid på utkikk etter verktøy som hjelper oss og våre lesere til å gjøre denne vurderingsprosessen bedre.

En type verktøy er tester som utfører et knippe av oppgaver på PC-en. Her testes de helt grunnleggende faktorene, som ytelsen på de forskjellige komponentene. Det er ikke så mange av dem: prosessor, minne, harddisk og grafikkprosessor, men alt avhenger av ytelsen på disse nøkkelkomponentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva med operativsystemet? Hvilken rolle spiller det for grunnytelsen? Og er det mulig å måle ytelse uavhengig av operativsystem?

Geekbench

¨
Geekbench er et testprogram som måler ytelse på prosessor og minne. Det er dermed ikke heldekkende, men hjelper et stykke på vei. Det fine med programmet er at det kjører på flere platformer: MacOS X, Windows, Linux og Solaris.

Men er det etterrettelig? Hva med samme maskinvare og forskjellige operativsystemer? Hva skjer hvis vi tester et par Mac'er både med Windows og MacOS X? Får vi samme resultat? Hvis resultatene er forskjellige, er det da operativsystemet eller selve testen som gjør forskjellen? Og er forskjellene store?

Vi kjørte testene på et nytt eksemplar av en hvit MacBook av den "gamle" typen og på den nyeste 17-tommers varianten av MacBook Pro.

Her er resultatene:

MacBook:

TEST: MacOS mot Vista
TEST: MacOS mot Vista
MacBook-resultatene varierer marginalt. Gjentatte tester viser ikke store avvik.

MacBook Pro:

TEST: MacOS mot Vista
TEST: MacOS mot Vista
For referanse har vi også kjørt Geekbench på en Acer Aspire:

TEST: MacOS mot Vista


Kommentar?

Vi legger merke til at MacBook presterer resultater på tvers av operativsystem som ligger nærmere hverandre enn tilfellet er når det gjelder MacBook Pro. Der ligger resultatene alltid litt høyere når den kjører MacOS.

Om avviket skyldes MacOS vs Vista eller om det er selve Geekbench som ikke belaster maskinen 100% identisk i begge tilfeller er svært vanskelig å si.

Versjonen vi testet var 2.12

Har du kommentarer til testen, og eventuelle forslag til hvordan vi kan teste ytelsen i Windows og MacOS på best mulig måte, bruk debattfeltet under.