TEST: MacBook Pro som PC

Under det elegante skallet er Apples MacBook Pro blant de råeste bærbare PCene du får. Vi har testet den som Windows-PC - for sammenligningens skyld.

Etter å ha pakket opp en splitter ny MacBook Pro, som kommer i en flott eske og generelt Apple-elegant innpakning, virker det nesten brutalt å planlegge å ta fra den dens "sjel" og installere Windows på den.

TEST: MacBook Pro som PC


For de som ikke kjenner så godt til Mac-verdenen, så betyr dette at vi kjører et Apple-program som heter BootCamp på Macen, her deler vi opp harddisken og så installerer vi Windows XP på den ene delen. Den andre delen forblir som den leveres fra Apple, med OS X og et knippe Apple-programmer som iLife osv...

Før vi kommer så langt må vi gjennom oppstart og grunnoppsett av Mac'en, noe som er en helt annen opplevelse enn å starte opp en ny Windows-PC. Ingen kryptiske meldinger eller registreringsnøkkel, alt er lekkert presentert og det hele går raskt og greit unna.

BootCamp sørger også for at vi kan brenne en CD med Windows-drivere til maskinvaren i MacBookPro. Windows-installasjonen er derfor ganske ukomplisert.

TEST: MacBook Pro som PC


BootCamp er fremdeles i beta, derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at ikke alt virker 100% til en hver tid. Selv med den siste utgaven var det et par av enhetene som ikke fikk innstallert driver, men disse er ikke så viktige for ytelsesmålingene. De er derimot viktige for daglig bruk, siden de har med pekeplaten og tastaturet å gjøre.

Maskinvaren

Den nye MacBookPro er utstyrt med Intels nyeste Core 2 Duo prosessor, og leveres i enten 2.16 eller 2.33 GHz variant. Det er ikke mange produsenter som tilbyr disse prosessorene i sine bærbare.

Vårt testeksemplar hadde følgende spesifikasjoner:

 • 15,4" LCD på 1440x900
 • 2,33 GHz Core 2 Duo
 • ATI Mobility Radeon X1600
 • 2 GB 668 MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
 • 120 GB 5400 RPM S-ATA 2,5" harddisk
 • 8x SuperDrive DVD-brenner for alle formater
 • 1 x FireWire 400
 • 1 x FireWire 800
 • 2 x USB 2.0
 • ExpressCard 34 kortplass
 • Innebygd iSight webkamera i skjermkanten
 • Mikrofon, høyttalere, mik og linje/hodetlf og optisk inn/ut (S/PDIF)
 • Gigabit Ethernet
 • WLAN 802.11g
 • Vekt 2,54 kilo
 • Dimensjoner 38,5 x 24,4 x 2,59 cm

Det vi liker med MacBookPro er at den ikke har noen design-detaljer som ikke er funksjonelle. Det er ingen forsenkede eller forhøyde partier, buer eller deler som er der bare for å være der.

Selve det ytre skallet er bare en kasse med avrundete hjørner, enkelt og elegant, ikke noe tull og tøys.

TEST: MacBook Pro som PC


Alt er i aluminium eller belagt med tilsvarende overflate, inkludert tastatur og pekeplate, bortsett fra noen få detaljer i plast/gummi.

Maskinen er slankere enn noen annen maskin vi har vært borti i samme ytelsesklasse og den er svært behagelig å håndtere.

Metalloverflaten fordeler også varmen, slik at den ikke har blitt ubehagelig varm på noen punkter under testperioden. Den har stort sett vært påslått hele tiden.

Viftestøyen er stort sett svært beskjeden, og den starter ikke i tide og utide. Vi brukte den også til å ta notater på et kurs, og da var det ingen problemer med viftestøy. Men under intens prosessorbelastning av typen filkonvertering og koding av formater kommer viften etter hvert i gang og er klart hørbar. Det er også en antydning til pipetone.

På venstre side finner vi ExpressCard kortplass, tilkoblinger for lyd og en USB-port.

TEST: MacBook Pro som PC


På høyre siden finner vi hukk for sikkerhetslås, USB, FireWire 400, FireWire 800, nettverk og DVI-kontakt (overgang til VGA følger med).

TEST: MacBook Pro som PC


I front er det ingen tilkoblinger, bare spalten til DVD-brenneren.

TEST: MacBook Pro som PC


Også baksiden er uten tilkoblinger.

TEST: MacBook Pro som PC


Skjermen har matt overflate og er ikke plaget av reflekser, men du kan også bestille maskinen med blankt kontrastbelegg. Det er utmerket at man kan velge...

Betraktningsvinkelen vertikalt er ikke spesielt imponerende, men fra sidene er det absolutt godkjent. På fly skulle det absolutt vært omvendt hvis man ikke vil dele informasjonen med passasjerene ved siden av.

Dynamikk og kontrast er god, skjermen er generelt på linje med de beste av konkurrentene.

Skjermbrikken fra ATI støtter DualLink DVI på den eksterne utgangen, dermed kan du drive hva som helst av eksterne skjermer - også Apple sin 30-tommer på 2560 x 1600 punkter.

Tastaturet er svært behagelig. Det har en annen tasteplassering enn vi er vant med på rene Windows-PCer, og en del taster som Ins, Del og PrintScreen finnes ganske enkelt ikke. Ved hjelp av Fn-tasten skal det være mulig å få til de fleste tastefunksjonene, men det krever litt tilvenning. Noen av symbolene på tastene stemmer heller ikke, som < og >.

TEST: MacBook Pro som PC


Det finnes veier rundt dette, med f.eks. remapkey.exe som du finner i Windows Server 2003 Resource Kit Tools, men det beste hadde vært om Apple ryddet opp selv først.

TEST: MacBook Pro som PC


Pekeplaten og den store knappen er behagelige, men styreprogrammet for skrolling etc fikk vi ikke installert. Det mangler også høyre "musknapp", som må simuleres med bruk av ekstratast.

En standard mus med to knapper og skrollehjul er uansett svært nyttig, og Windows eget tastatur-på-skjerm er også kjekt å ha når det kniper.

Tastatur og pekeplate er den klart minst kompatible delen av MacBookPro sett fra en Windows-brukers synsvinkel.

Ytelse

Våre standard ytelsestester ble gjennomført med overbevisning. Vi sammenligner med tre kraftige PCene vi har testet nylig. LG W1, Dell Inspiron 9400 og hp dv9060ea.

Alle tre øvelsene ble vunnet av MacBookPro, med tildels god margin. Ingen overraskelse egentlig.

TEST: MacBook Pro som PC


I PCMark05 var den også best totalt, om enn bare så vidt

TEST: MacBook Pro som PC


I prosessor og minne var den best, den hevder seg i toppen i grafikkytelse, det samme i harddiskytelse.

Konklusjon

MacBookPro er kanskje den stiligste bærbare du får tak i i dag, men det er til syvende og sist en smaksak. Den er også i toppsjiktet når det gjelder ytelse, og har et godt utvalg potente tilkoblinger.

Det unike er selvsagt at den også er en Mac, og at du nå kan fritt velge mellom programvare på begge OS-platformer. For musikere, fotografer og videofolk er dette svært relevant.

Prismessig er den ikke akkurat med på å senke nivået, snarere tvert om. Men den er ikke dyrere enn rene Windows-bærbare med tilsvarende spesifikasjoner. Også får du Mac-dimensjonen på kjøpet.

Det største ankepunktet er som nevnt den ufulkomne tastaturstøtten i Windows XP, vi satser på at Apple får på plass dette i løpet av nær framtid. BootCamp er jo stadig i beta.