Test: Logitech QuickCam Home

Savner du muligheten til å sende bilder, gjerne levende, til dine forbindelser? Har du kontakt med andre som har mulighet til å kommunisere visuelt over nettet? Logitech har et lite videokamera for PCen din som gir deg disse mulighetene.

Hvis du ikke er fornøyd med bare å sende epost, eventuelt med fargerike vedlegg, så er kanskje tiden inne for å kjøpe et lite videokamera? Da kan du sende små ”snutter” med levende bilder og lyd, for å formidle ditt budskap med enda større gjennomslagskraft. Eller?

Det er ikke alle som er like begeistret for det visuelle til enhver tid. Å ”opptre” foran kamera, selv i beskjeden målestokk, bringer nervene fram hos mange. Det er ikke uten grunn at alle som ser bra ut på TV har et stort profesjonelt apparat bak seg, med sminke, lys, toppkvalitets utstyr og erfarne rådgivere og instruktører.

Så ambisjonsnivået bør kanskje justeres noe i forhold til hva som kan forventes av et lite kamera i 1000-1500 kronersklassen.

Oppkobling og installasjon

Siden kameraet bruker USB for å kommunisere med PCen, er det svært enkelt å installere, hvis PCen kjører Windows 98. USB-kabelen plugges inn - det er det hele. Ingen strømforsyning er nødvendig, siden USB også leverer strøm til små apparater.

Etter at installasjonsprogrammet har gjort sitt, er det bare å trykke på en knapp på kameraet. Da dukker det opp et programvindu hvor du kan velge om du skal ta et stillbilde eller en video.

Resultater

Alle justeringer gjøres i programvaren, bortsett fra fokus. Denne justeres med et lite hjul på undersiden av kameraet. Størrelsen på bildene er opptil 640 x 480 bildepunkter for stillbilder, mens videoformatet er begrenset til 358 x 288 punkter. Antall bilder i sekundet vil variere med formatet. Vi klarte ikke å ta opp 25 bilder i sekundet i det største formatet, selv på en 400 MHz Pentium II.

Kameraet har også innebygget mikrofon, og følsomheten justeres i programvaren. Kvaliteten er som forventet, slett ikke hi-fi, men som en dårlig telefon. Taletydeligheten er grei nok, hvis du sitter i en avstand på under en meter og ikke mumler alt for mye.

Vi ble ikke imponert over resultatene, men heller ikke skuffet. Topp kvalitet på video og lyd er svært krevende når det gjelder datafangst, og overgår hva selv de aller kraftigste PCer er i stand til. Profesjonelle digitale videokameraer/opptakere bruker kraftig maskinvare til bildekompresjon under opptaket, og er optimalisert for oppgaven.

Så med et ambisjonsnivå som vi kan kalle ”visuell diktafon”, gir Logitechs kamera et helt ok resultat.

For stillbilder er kvaliteten generelt langt bedre, men likevel ikke sammenlignbar med skikkelige digitale kameraer. Her er det igjen snakk om pris/ytelse og ambisjonsnivå.

Vår konklusjon er at dette er kameraet først og fremst er en artig sak, og at det faktisk gir så bra resultat som dagens PC-teknologi er i stand til i en overkommelig prisklasse.

Her kan du se en liten video tatt med kameraet