TEST: Jensen AirLink 29150

Ferdig kryptert - én knapp!

Trådløst nett er en selvfølge, men at det virker og oppfører seg slik det skal er ofte en helt annen sak. Jensen har møtt disse utfordringene med en løsning beregnet på brukere som ikke er veldig opptatt av teknikk og heller ikke trives med å konfigurere oppsett med kryptiske menyer og uforståelige valg.

Airlink 29150 og 25150


Siden trådløst nett består av sender og mottaker må en enkel og ferdig satt opp løsning bestå av et sett med enheter som i utgangspunktet "snakker sammen". Begge enhetene fungerer også som vanlige trådløse enheter, henholdsvis ruter og USB-klient, men da uten fordelen av at "alt er klart".

Men er ikke trådløst nett i dag så standardisert at det bare er å velge nettverk, så er man i gang? Svaret er at det er riktig så lenge man snakker om helt åpne og ubeskyttede nettverk, eller lukkede nettverk med brukernavn/passord som du får oppgitt fra den som har hånd om nettverket.

Skal du sette opp et beskyttet og kryptert hjemmenettverk må du inn i oppsett og velge krypteringsmetode, variant av denne, nøkler osv.

For de som helst vil slippe å forholde seg til dette kommer Jensens løsning inn i bildet.

Les også: Den ultimate ruteren?

Installasjon

Den lille USB-mottakeren krever at en driver må installeres, mens selve ruteren er det bare å koble til nettverksleverandørens boks med nettverkskablene. Installasjonen av USB-klienten var litt plundrete i Vista, siden man må stoppe Vistas installasjonsrutiner og starte en egen installasjonsrutine fra Jensen. Følger man installasjonsveiledningen nøye kommer man likevel i mål. Det er altså ikke bare å trykke OK hele veien, slik mange utålmodige brukere helst vil ha det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at installasjonen er ferdig er det bare å trykke RESET/WPS-knappen på ruteren nede i 5 sekunder, så trykker du knappen på USB-mottakeren ned i 3 sekunder. Etter kort tid (30-60 sekunder) er kontakten etablert og du har opprettet en kryptert forbindelse.

TEST: Jensen AirLink 29150


Det følger med en sokkel med forlengerkabel til USB-enheten, slik at du kan plassere den der det er best mottak, hvis det skulle være problemer med dette der du bruker PCen. Det skal ofte ikke mye til for å få bedre mottak.

5 tips om bedre trådløst nett

Ytelse

Vanligvis skilter trådløse nett av typen 802.11n med en oppgitt hastighet på 300 Mbps. I virkeligheten er oppnådd hastighet langt lavere.

Jensen oppgir 150 MBps, som likevel ikke er i nærheten av det man vanligvis oppnår i urbane strøk.

Sammenlignet med hastighetene på bredbåndslinjene som tilbys til de fleste forbrukere klarer dette settet uansett langt mer. 50 Mbit og mer i praksis var ikke noe problem.

For brukere som er i målgruppa for en løsning som denne er ytelsen altså mer enn god nok, det er ikke her flaskehalsen ligger.

Konklusjon

Ønsker du en trygg og enkel trådløs nettverkstilkobling uten å måtte sette deg inn i menyer og oppsett kan dette være en god løsning.

Prisen på utstyret er i underkant av 600 kroner for ruteren og ca 350 for USB-mottakeren. Produkter fra Jensen selges i de fleste store butikker på nett og og over disk.